Kubkove najobľúbenejšie knihy, jún 2020

Toto sú detské knihy, ktoré sme za posledný mesiac čítali najčastejšie:

1.Medvedík na farme od Petry Bartíkovej (vydavateľstvo Albatros).

Séria kníh o medvedíkovi a jeho kamarátoch patrí k mojim najobľúbenejším (a Kubko má rovnako výborný vkus :). Ilustrácie Katky Macurovej sú prekrásne a z textov sa vždy dozvieme niečo poučné. V tomto prípade to, ako funguje farma – ako sliepočky znášajú vajíčka, ako sa strihá baranček či ako sa dojí kravička. Medvedík nám ukazuje, ako sa to robí správne. A prasiatko nám naopak vždy predvedie, ako sa to robiť nemá. Chutná, milá a zábavná knižka.

2. Kubko na návšteve u starých rodičov od Christiana Tielmanna (vydavateľstvo Verbarium).

Popravde, táto mi už tak trochu lezie na nervy. Čítame ju už mesiac ráno hneď po zobudení, pred poludňajším spánkom i večer pri zaspávaní. Ale čo by človek pre svoje dieťa nevydržal, však. Kubko s bratom Danielom sa chystajú na víkend k babičke a dedovi a veľmi sa na to tešia. Čaká ich zatĺkanie klincov do trámu, maltovanie diery v stene, demolácia kurína i renovácia dreveného domčeka na hranie. Na jeden víkend aj celkom dosť práce, čo poviete?

3. Mamička má bábätko od Marion Cocklico (vydavateľstvo Svojtka a Co).

Do pôrodu mi zostáva zhruba 5 týždňov (!!!), a tak sú u nás prípravy na príchod bábätka v plnom prúde. A to zahŕňa aj prípravu Kubka na nového súrodenca. Ako vždy, knihy sú mojimi vernými spojencami. Táto je viac zameraná na obrázky a otváracie okienka. Text je jednoduchý, ale obsahuje všetko dôležité. A čo je podstatné, poskytuje tie správne podnety na veku primeraný rozhovor o tom, ako do rodiny pribúda nový člen a čo všetko sa potom môže zmeniť. Kubko túto knihu pretituloval na „Veľké, velikánske brucho“, a pýta si ju minimálne dvakrát denne.

4. Veršovaná abeceda od Táne Pastorkovej (vydavateľstvo Príroda).

Z nejakého neznámeho a nepochopiteľného dôvodu Kubko túto knihu premenoval na „O starej mame“. Ako na to prišiel, to zostane záhadou, keďže v celej knižke sa nejaká stará mama nespomenie ani jediný raz. Detskej kreativite sa medze nekladú. Toto je jedna milá, vtipná kniha o abecede, s jednoduchými veršovanými básničkami ku každému jednému písmenku abecedy. Niektoré časti už poznám naspamäť, ale napriek častému čítaniu ma táto kniha stále neprestala baviť.

5. Kubko u lekára od Christiana Tielmanna (vydavateľstvo Verbarium).

Táto kniha bola pre zmenu Kubkom premenovaná na „Stetoskop“ – niekedy má potrebu poriadne šetriť slovami. Kubko sa jedného rána zobudí s teplotou a silným kašľom. Čaká ho tak návšteva u pána doktora Veselého, ktorý mu urobí všetky možné vyšetrenia predtým, než stanoví diagnózu. Táto kniha môže byť skvelou pomôckou, keď sa so svojím dieťatkom práve chystáte k lekárovi a chcete ho na to bezbolestne pripraviť.

6. Terka a bábätko od Liane Schneider (vydavateľstvo Verbarium).

Ďalší skvelý pomocník v príprave na nové bábätko, ktoré k nám čoskoro zavíta. Milá knižka o tom, ako sa Terka a jej rodina pripravuje na príchod nového člena – chystajú mu izbičku, oblečenie a hračky. Terka sa na jednej strane nevie dočkať, na strane druhej sa bojí, že ju mamička už nebude mať tak rada ako predtým. Knihu som si trošku upravila, keďže pasáž o dojčení ma príliš nenadchla. Vo všeobecnosti je však táto knižka skvelým pomocníkom pri tom, ako sa so starším súrodencom rozprávať o novom bábätku: čo všetko nás čaká, čo sa môže zmeniť a čo sa určite v žiadnom prípade nezmení.

Odpovedať