Čo som čítala v júni

Jún bol pre mňa po dlhej dobe opäť skvelý čitateľský mesiac.

Možno to bolo tým, že sme sa konečne (konečne!!!) presťahovali, a ja som si už v hlave po večeroch nemusela robiť zoznamy vecí, ktoré nesmiem zabudnúť zbaliť.

Možno to bolo tým, že po dlhej dobe sa mi na nočnom stolíku vyskladala zbierka kníh, ktoré boli zaujímavé, výborne sa čítali a nemohla som sa od nich odtrhnúť.

Svoju úlohu zohralo aj to, že vzhľadom na môj „veľký pupek“ (ako s láskou volá moje tehotenské bruško Kubko), už večer nemám energiu absolútne na nič, a jediné po čom túžim, je stráviť čo najviac času v horizontálnej polohe na mojej posteli. Pri čom je kniha (a k tomu miska karamelovej zmrzliny) rozhodne ten najlepší spoločník.

A stopercentne to bolo tým, že po dlhom-predlhom úpornom snažení sa mi konečne podarilo Kubka presvedčiť, že večer môže zaspávať aj s tatinom. Čím sa mi uvoľnila minimálne jedna prenádherná hodina denne, kde si môžem oddýchnuť od oboch svojich chlapov a stráviť čas v spoločnosti mojej ďalšej veľkej lásky – teda kníh.

Nech už to bolo akoukoľvek kombináciou okolností, hviezdy sa pre mňa zoradili do priaznivej čitateľskej konštelácie a výsledkom je 7 prečítaných kníh, jedna lepšia ako druhá.

1.Beth O’Leary: Spolubývajúca.

Po dlhej dobe som narazila na knižnú romantickú komédiu, ktorá nebola trápne presladená. Naopak, táto kniha je vtipná, zábavná a dokonale uveriteľná. A príbeh sa rozvíja nečakaným smerom, ktorý mu dodáva hĺbku.

Tiffy a Leon zdieľajú jeden byt a jednu posteľ napriek tomu, že sa nikdy nestretli.

Leon ťahá nočné zmeny v hospici a nevyhnutne potrebuje peniaze na právnika pre svojho mladšieho brata, ktorý neprávom skončil vo väzení. Rozhodne sa preto na noc prenajímať svoj byt. Tiffy je v zúfalej situácii, keď sa po rozchode so svojím priateľom potrebuje čím skôr postaviť na vlastné nohy, nemá však na to potrebné financie. Leonov inzerát je pre ňu darom z nebies, hoci ide o naozaj bizarnú situáciu. Leonovi patrí byt cez deň, a Tiffy v ňom býva večer a v noci.

Hoci podľa pravidiel by sa nikdy nemali stretnúť, postupne si k sebe nájdu cestu prostredníctvom odkazov na Post-it papierikoch, ktoré si nechávajú polepené po celom byte. Vďaka nim sa spoznávajú čoraz lepšie, a zisťujú, že toho majú spoločného oveľa viac než len byt a posteľ.

2. Suzanne Collins: The Ballad of sogbirds and snakes.

Tak na túto knihu som čakala dlhé-predlhé mesiace, jej audio verziu som si predobjednala cez Audible a do počúvania som sa pustila hneď v deň jej vydania. Tejto audioknihe som venovala 19 hodín svojho života, a rozhodne neľutujem ani jednu sekundu. Ten, kto si zamiloval Hry o život by si príbeh mladého Coriolanusa Snowa rozhodne nemal nechať ujsť.

Prezidenta Snowa sme spoznali ako starého, chorého, no stále nebezpečného vodcu Panemu, neochvejného obhajcu Hier o život a nepriateľa, ktorý sa rozhodol zničiť Katniss Everdeenovú za každú cenu. Kto bol však tento muž v skutočnosti, ako získal svoju moc a postavenie a ako sa postupne vypracoval na najnenávidenejšieho a najobávanejšieho muža Panemu?

Balada je fantastickým exkurzom do života v Sídle krátko po vojne s rebelmi. Dozvedela som sa nielen to, ako Hry o život vznikli, ako sa z nich stali Olympijské hry vo vraždení, ale natrafila som i na nespočetné množstvo zaujímavých informácií a anekdôt, ktoré stavajú pôvodnú trilógiu do úplne nového svetla. Táto kniha rozhodne bude mať svoje miesto v mojom top výbere za rok 2020.

3. Hazel Gaynorová: Dievča z Titanicu.

Túto knihu som náhodne vybrala z police v knižnici bez toho, aby som vedela, o čom presne bude. Bol to však naozaj úspešný náhodný výber.

Maggie, mladé írske dievča, má len 17 rokov, keď jej zomrie mama a z nej je zrazu sirota s jedinou príbuznou žijúcou v Amerike. Teta Kathleen sa stáva jej poručníčkou a rozhodne, že Maggie sa presťahuje za ňou do Chicaga. Nedbá na to, že Maggie je bezhlavo zamilovaná do Séamusa, ktorý s ňou odísť nemôže, lebo sa musí starať o chorého otca.

A tak smutná a nešťastná Maggie spolu s tetou a niekoľkými ďalšími priateľmi a známymi 10. apríla 1912 nastupuje na najväčšiu, najbezpečnejšiu a údajne nepotopiteľnú loď – Titanic. Nikto z nich ani len netuší, že už o pár dní pôjde táto nepotopiteľná loď ku dnu, a s ňou aj drvivá väčšina cestujúcich.

Táto kniha je inšpirovaná skutočnými udalosťami i skutočnými pasažiermi. A hoci som od začiatku vedela, ako sa skončí príbeh Titanicu, príbeh Maggie som čítala so zatajeným dychom. Držala som jej palce, aby sa zachránila, smútila som s ňou za všetkými jej blízkymi a tešila som sa spolu s ňou, keď jej bolo dopriate žiť dlhý, šťastný a naplnený život aj napriek hroznej tragédii, ktorej bola svedkom.

4. Andy Weir: Marťan.

Túto fantastickú knihu som čítala už tretíkrát, a rozhodne nie naposledy. Napriek tomu, že nerozumiem polovici vedeckých vecí, o ktorých sa v nej píše, je to pre mňa vždy fenomenálny čitateľský zážitok. Rozhodne je to jedna z najlepších kníh, ktoré som kedy čítala. A ak by som mala dať dokopy zoznam len 10 najlepších kníh môjho života, určite by sa na ňom nachádzal aj Marťan.

Mark Watney, botanik a strojný inžinier, je členom tretej pilotovanej misie na Mars. Na šiesty sol (marťanský deň) posádku postihne veľmi silná piesočná búrka, kvôli ktorej je misia predčasne ukončená. Pri presune do odletového modulu Marka trafí letiaca odlomená anténa, prepichne mu skafander a poškodí monitor životných funkcií. Ostatní členovia posádky sú z objektívnych príčin presvedčení, že po zásahu zomrel a odletia bez neho.

Mark to však zhodou mnohých okolností prežije, a ocitne sa tak sám a opustený na červenej planéte, zatiaľ čo NASA a všetci na Zemi ho považujú za mŕtveho. Mark je teda z ničoho nič odkázaný sám na seba. Zásoby jedla a vody má len na niekoľko mesiacov. Jeho jedinou nádejou je dožiť sa štvrtej misie na Mars, ktorá by ho mohla zachrániť. Tá je však naplánovaná až o štyri roky.

Slabšie povahy by to vzdali vopred a tento problém by vyriešili užitím veľkej dávky morfia. To však nie je Markov štýl. Mark je totiž nielen veľmi inteligentný a zručný, ale tiež extrémne vynaliezavý, optimistický a brutálne vtipný. Rozhodne sa, že na Marse prežije stoj čo stoj. Podarí sa mu to?

5. Andy Weir: Artemis.

Okamžite po dočítaní Marťana som siahla aj po ďalšej knihe Andyho Weira, odohrávajúcej sa tento raz na Mesiaci. Povedzme si na rovinu, prekonať Marťana bolo jednoducho nemožné, hoci Weir sa o to dosť odvážne pokúsil. A hoci je Artemis veľmi dobrá a podobne zábavná kniha, emocionálny náboj Marťana nedosahuje. Stále je to však výborné čítanie, ktoré stojí za to.

Jazz Basharová žije v Artemidii, umelo vytvorenom meste na Mesiaci, od svojich siedmich rokov. Napriek jej inteligencii a prísnemu otcovi, ju poctivá práca nikdy veľmi nelákala. Chce len čo najskôr zbohatnúť, aby si mohla dovoliť lepšie bývanie. A lepšiu stravu, než len ochutené riasy na raňajky, obed aj na večeru. A tiež chce splatiť starý dlh, ktorý ju už dlho ťaží na svedomí. Veci sa však vôbec nevyvíjajú podľa jej predstáv.

Keď sa jej posledný lukratívny, nebezpečný a vysoko nelegálny kšeft skončí vraždou, ocitá sa vo víre udalostí, ktoré ju zďaleka presahujú. Nielenže jej je v pätách obávaný strážca artemidských zákonov, prenasleduje ju aj brazílska mafia, ktorá plánuje celú Artemis ovládnuť a urobiť z nej len ďalšiu výkladnú skriňu organizovaného zločinu.

Jazz nedostane šancu rozhodnúť sa, či vôbec chce Artemis zachrániť. Táto nebezpečná úloha jej pristane v lone a musí sa s ňou vysporiadať najlepšie ako sama dokáže.

6. Sarah J. Maas: Trón zo skla.

Toto bola pre mňa veľmi príjemná oddychovka. Fantasy nie je môj obvyklý žáner, ale nechala som sa zlákať a neľutujem.

Bola to pre mňa vítaný únik do iného sveta v čase, keď sa u mňa začali objavovať prvé príznaky predpôrodného stresu.

Celaena Sardothien bývala najobávanejšou nájomnou vrahyňou Adarlanu. Keď ju však zradili a chytili, skončila ako otrokyňa v soľných baniach Endovieru. Bezútešné dni strávené dolovaním kamennej soli sa podobajú jeden druhému ako vajce vajcu. Až kým ju tam jedného dňa nevyhľadá korunný princ Adarlanu Dorian, s ponukou, aká sa neodmieta.

Celaena sa má zúčastniť kráľovského turnaja a bojovať s ďalšími 23 zločincami o post kráľovho šampióna – niekoho, kto by za neho robil všetku špinavú prácu výmenou za slobodu. Celaena o svojom víťazstve ani na chvíľku nepochybuje. Netuší však, že okrem jej protivníkov ju v kráľovskom hrade čaká oveľa väčšie nebezpečenstvo v podobe temných magických síl a ďalšej pripravovanej zrady. Ako sa s tým vysporiada a podarí sa jej zvíťaziť?

7. Lucinda Riley: Sedem sestier.

Lucinda Riley je známa svojím talentom na knihy, ktoré by sa s prehľadom dali použiť ako ťažítka prípadne zarážky do dverí – myslím, že som ešte nenarazila na žiadnu, ktorá by mala pod 400 strán. Jej romány sa však čítajú tak dobre, že si ten rozsah uvedomujete len podľa toho, ako rýchlo vás pri čítaní začnú bolieť ruky.

Sedem sestier je prvým dielom zo (zatiaľ) šesťdielnej ságy o šiestich adoptovaných sestrách. Ani jedna z nich nič netuší o svojom pravom pôvode. Až keď ich adoptívny otec zomrie, nechá každej z nich indície o tom, odkiaľ skutočne pochádzajú. Prvá, ktorá sa vydá pátrať po svojich koreňoch, je najstaršia Maia. Traumatizovaná ťažkým rozhodnutím z mladosti, Maia si zo svojho domova urobila útočisko pred celým svetom. Keď sa jej však naskytne možnosť spoznať miesto svojho narodenia a možno nájsť niekoho zo svojej pôvodnej rodiny, po krátkom váhaní ju predsa len využije.

Jej putovanie ju zavedie až do Rio de Janeira, kde sa jej vlastný príbeh prelína s príbehom jej prastarej mamy. Výsledkom je pútavé čítanie, od ktorého som sa len ťažko vedela odtrhnúť. A tých 440 strán mi ubehlo oveľa rýchlejšie, než by som čakala.

Čo zaujímavé ste v posledných týždňoch čítali vy?

Odpovedať