Jednoduchý a cenovo dostupný postup, ako si vytvoriť tehotenský kapsulový šatník

Kapsulový šatník sa v poslednej dobe stal hitom internetu. Predstava minimalistického, nepreplneného šatníka, ktorý by obsahoval len veci, ktoré naozaj milujete, nosíte a vyzeráte v nich dobre, je mimoriadne lákavá.

Veď kto má už dnes čas vystávať pred skriňou s nikdy nekončiacou otázkou „čo dnes na seba“?

S myšlienkou vyskúšať kapsulový šatník sa pohrávam dlhšie, chýbala mi však na to tá správna motivácia. Objavila sa až s mojím druhým tehotenstvom.

Na rozdiel od toho prvého, keď som so svojim klasickým oblečením vydržala až niekedy do šiesteho mesiaca, v tomto druhom mi moje bežné oblečenie začalo prekážať oveľa skôr.

Nebolo to tým, že by som oveľa viac pribrala. Skôr som mala pocit, že moje telo si z pamäte vytiahlo nejakú spomienku, a oveľa skôr sa začalo prispôsobovať tomu malému človiečikovi, ktorý vo mne rastie.

Nech už to bolo z akéhokoľvek dôvodu, už niekedy v štvrtom mesiaci mi začali byť extrémne nepohodlné všetky moje rifle, a dobre som sa necítila ani vo väčšine ostatného oblečenia.

Zrazu som aj ja ráno stála pred plnou skriňou s beznádejným pocitom, že si nemám vôbec čo obliecť.

To bola presne tá motivácia, ktorú som potrebovala. A vytvorenie funkčného a štýlového tehotenského šatníka bolo napokon oveľa jednoduchšie, než som si myslela.

Ako na to?

1.Kompletne vyprázdnite svoj šatník a vyhodnoťte, čo sa v tehotenstve bude dať použiť, a čo naopak vôbec.

Znie to možno drasticky, ale táto napohľad časovo náročná procedúra mi zabrala asi hodinku a pol. Možno by to bolo bývalo aj rýchlejšie, keby sa mi Kubko nesnažil „pomáhať“ 🙂 Všetko svoje oblečenie som vyhádzala na posteľ, každú jednu vec som vzala do ruky a zamyslela sa nad tým, či mi v tehotenstve môže nejako poslúžiť. Rozhodovanie bolo naozaj jednoduché – všetky užšie, priliehavé a nepoddajné veci okamžite smerovali na kôpku s názvom „nepoužiteľné“.

Mojim prísnym hodnotením napodiv prešlo pomerne dosť položiek: šaty a tričká s prímesou elastanu, voľne strihané blúzky a tuniky, kardigány, plisované sukne a ľahké, voľnejšie pulóvre.

Hoci som sa pôvodne bála, že mi v šatníku neostane vôbec nič, mala som pred sebou pomerne slušnú zásobu netehotenského oblečenia, ktoré mi stále mohlo poslúžiť.

2. Uložte všetko nepotrebné oblečenie z dosahu.

Ideálne do jednej či dvoch políc, alebo do úložných boxov do / pod posteľ. Nebude vám zavadzať, nebude vás rozptyľovať a váš šatník tak bude pôsobiť oveľa prehľadnejším a vzdušnejším dojmom.

3. Nazbierajte trochu inšpirácie. A nezabúdajte pri tom brať ohľad na ročné obdobia, počas ktorých budete „najviac“ tehotná 🙂

Po tejto veľkej šatníkovej čistke som zamierila na Pinterest. Do vyhľadávania som zadala „tehotenská móda na jar a leto“ a už som si len ukladala tie najkrajšie outfity, ktoré ma zaujali. Keď som mala uložených nejakých 30 fotiek, dobre som si ich poprezerala. Hľadala som spoločné prvky, opakujúce sa kúsky oblečenia a štýl, na ktorom by som mohla postaviť svoj vlastný kapsulový šatník.

Najviac sa u mňa opakovali pohodlné no štýlové šaty (len žiadne kúsky typu „vrece od zemiakov“), rifle v spojení s tričkami alebo blúzkami, sem-tam nejaká tá sukňa prípadne bermudy po kolená.

Všetky tieto outfity boli vhodné na jar a leto a perfektne sa hodili k môjmu životnému štýlu pracujúcej mamy.

A tak som mohla pristúpiť k ďalšiemu kroku.

4. Stanovte si maximálny rozpočet, ktorý ste do tehotenskej garderóby ochotné investovať. A urobte si zoznam všetkých kúskov oblečenia, ktoré potrebujete dokúpiť.

Ak ste už niekedy zablúdili medzi regále s tehotenským oblečením, tak isto viete, že to môže z nevysvetliteľných dôvodov byť poriadne nákladná záležitosť. Preto je stanovenie si maximálneho rozpočtu naozaj dôležitým krokom.

Ak si nedáte pozor, môžete pri nákupe tehotenských vecí prísť aj o niekoľko stoviek eur, čo ja osobne považujem za úplne zbytočné plytvanie. Predsa len, ide o veci, ktoré budete nosiť len niekoľko mesiacov – pokiaľ samozrejme neplánujete mať 5 detí. V tom prípade by sa vám asi aj väčšia investícia oplatila 🙂

Ja osobne som si svoj rozpočet stanovila na maximálne 150 eur. Môže sa to zdať veľa či málo – perfektne to však zodpovedalo mojim potrebám i možnostiam.

Vzhľadom na to, že nie som na klasickej materskej, a niekoľkokrát do týždňa chodím do kancelárie, nevystačila by som si s len niekoľkými legínami a tričkami. Potrebovala som oblečenie nielen na voľné chvíle, ale tiež na tie pracovné.

Zároveň som však tentokrát mala výhodu v tom, že niekoľko tehotenských kúskov mi ostalo ešte po prvom tehotenstve s Kubkom. Samozrejme, zafungoval Murphyho zákon – kým s Kubkom som bola „najtehotnejšia“ na jeseň a v zime, teraz ma veľké finále čaká uprostred leta. Čo znamená, že tie krásne tehotenské svetre a tričká s dlhými rukávmi mi tentokrát budú celkom nafigu. Použiť však môžem aspoň tehotenské rifle, zopár tričiek s krátkym rukávom a tehotenské legíny.

Keď som si zadefinovala rozpočet, pustila som sa do zoznamu vecí, ktoré som si potrebovala dokúpiť. Vyšiel mi z toho tento zoznam:

2ks tehotenských riflí (pri Kubkovi som to dala len s jednými, ale ideál to nebol. Vždy som ich totiž najviac potrebovala práve vtedy, keď oprané viseli na sušiaku 🙂

4-5 tričiek s krátkym rukávom

2 voľné, splývavé blúzky

2-3 šaty

2 tehotenské legíny

1 tehotenské rifľové šortky

5. Vyberte sa na nákupy. A nakupujte tam, kde majú najlepšie ceny.

Podľa toho, ako sa vo svojom tehotnom tele cítite, toto môže byť buď super zábava, alebo to môže byť aj podobné utrpenie ako nákup plaviek.

A kde sa podľa mňa dá nakúpiť suvernénne najlepšie a cenovo najdostupnejšie tehotenské oblečenie? Milé dámy, je to Lidl. Bezkonkurenčne. Môj tehotenský kapsulový šatník je asi z troch štvrtín postavený práve na oblečení z Lidla. Nielen že je naozaj cenovo dostupné (tehotenské rifle za 10 eur? Sem s nimi!), ale tiež prekvapivo kvalitné. Tie kúsky vydržia aj časté pranie, dokonca aj dvojročného drobca, ktorý vás ťahá celou silou za oblečenie, len aby ste ho vzali na ruky 🙂

V eshope Lidl som nakúpila skvele padnúce rifle, tričká z najpríjemnejšieho materiálu, ale tiež štýlové šaty, ktoré na prvý pohľad ani nevyzerajú ako tehotenské. To všetko za ceny, ktoré ma nezruinovali.

Zvyšok som si zaobstarala na Bonprix. Majú obrovský výber, hoci ceny sú trochu vyššie. Pravidelne však mávajú rôzne akcie a zľavy, počas ktorých aj drahšie kúsky za super ceny. Ja som u nich zainvestovala do rifľových a plátenných šortiek, ktoré plánujem v letných horúčavách využiť na maximum.

Lidl a Bonprix boli jediné dva obchody, v ktorých som nakupovala. Viem, že bohatú ponuku tehotenského oblečenia má napríklad H&M, pre mňa však jeho kvalita nezodpovedá tým vysokým cenám (možno s výnimkou týchto tričiek).

Okrem vyslovene tehotenských kúskov som si svoj kapsulový šatník ešte doplnila v Tescu. Z ich jarnej kolekcie a v 40%-ných zľavách som si vybrala dvoje šaty a dve voľne strihané blúzky – všetko sú to „netehotenské“ kúsky, ktoré ma dokopy vyšli na veľmi príjemných 35 eur. Sú však z dokonale prispôsobivých materiálov. Preto viem, že ich vynosím nielen s bruškom, ale aj neskôr, keď už tehotenstvo bude len matnou spomienkou 🙂

Všetky kúsky museli spĺňať dve kritériá: museli byť nielen pekné, ale najmä pohodlné. Väčšinu týždňa som neustále v pohybe – či už som v práci, alebo niekde naháňam Kubka. Preto ani v tehotenstve u mňa nehrozia minišaty, príliš úzke sukne či tričká alebo vysoké štekle. Jednoducho nič, čo by ma obmedzovalo v pohybe alebo čo by som musela neustále kontrolovať, aby som niekde zo seba neukázala viac než by bolo vhodné 😀

6. Užívajte si svoje tehotenstvo pekné oblečené a bez zbytočných stresov.

Toto je azda najdôležitejší bod celého tohto zoznamu 🙂

Od absolvovania celej tejto procedúry ubehli už nejaké dva mesiace. Ja môžem s pokojným svedomím zhodnotiť, že tehotenský kapsulový šatník je jedna z najlepších vecí, ktoré som pre seba mohla urobiť.

Každodenné obliekanie je pre mňa nielen pohodlné a príjemné, ale tiež neskutočne jednoduché. Neprehrabávam sa medzi vešiakmi hľadajúc tú jednu jedinú vec, ktorá by mi práve teraz sadla. Namiesto toho mám pred sebou niekoľko perfektne padnúcich a prehľadne usporiadaných kúskov oblečenia, ktoré môžem donekonečna kombinovať a nemať tak pocit, že denno-denne nosím stále to isté.

1. Tehotenské tričká / Lidl shop

2. Tehotenské džínsové šortky / Bonprix

3. Tehotenské tričká / Lidl shop

4. Tehotenské šaty / Lidl shop

5. Tehotenské šaty / Bonprix

6. Tehotenské legíny / Lidl shop

7. Tehotenské džínsy / Lidl shop

8. Tehotenské šortky / Bonprix

9. Tehotenské tričká / Lidl shop

Ak som vás čo i len trošku inšpirovala, tak smelo do toho. Celý proces vám zaberie len pár dní, úžitok z neho však budete mať počas celého tehotenstva.

Odpovedať