Knižná výzva 2020, Február: Knihy, z ktorých budú tento rok filmy

Priznávam bez mučenia, som totálny knižný snob – knihy to u mňa nad filmami vždy bezkonkurenčne vyhrajú. Vždy tvrdím, že kniha bola lepšia ako film, a pravdepodobne ma nikdy nikto o opaku nepresvedčí.

Napriek tomu si raz za čas rada pozrie film natočený podľa mojich obľúbených kníh – a potom už len s prižmúrenými očami čakám, či to bude malá alebo veľká katastrofa 😀 Tých filmových hrôz som totiž videla už celkom pekný zástup. Za všetky spomeniem aspoň posledné tri filmy o Harry Potterovi, ktoré boli tak hrozné, že to až bolelo, a ktoré som vydržala dopozerať len preto, že som nechcela počas filmu odchádzať z kina. Netreba dodávať, že v telke som si už ani jeden z nich nikdy nepustila.

Na druhej strane sú filmové adaptácie, ktoré nielen dodržali ducha knihy, ale dokázali príbeh preniesť na veľké plátno bez toho, aby ho totálne znehodnotili. Práve naopak, skvelý príbeh z knihy dokázali ešte vizuálne vylepšiť a doplniť a urobiť tak čitateľský zážitok ešte lepším. Tu mi na myseľ prichádzajú napríklad séria Hry o život alebo aj Twilight. Fantastická bola tiež Spoločnosť mŕtvych básnikov alebo Muži, ktorí nenávidia ženy (avšak v škandinávskej verzii z roku 2009 s Noomi Rapace – tá hollywoodska, s Rooney Mara za veľa nestála).

Keď som premýšľala nad témou druhého mesiaca mojej knižnej výzvy, knižné predlohy filmov a seriálov boli mojou prvou voľbou. Kedysi som totiž do kina chodila veľmi často a veľmi rada. To sa samozrejme s Kubkovým príchodom na čas zmenilo, ale konečne sme v situácii, že už by sme nejaké to kino opäť mohli vyskúšať. A prečo nespojiť príjemné s užitočným a neprečítať si najskôr knihy, ktoré môžem neskôr objaviť aj na veľkom plátne?

Rok 2020 bude na filmové adaptácie opäť pomerne bohatý, a toto sú knihy, ktoré si naozaj chcem prečítať predtým, ako si pozriem ich filmovú, alebo televíznu adaptáciu:

1.Agatha Christie: Smrť na Níle. Minulý rok mi bolo veľmi ľúto, že som si nemohla v kine pozrieť Vraždu v Orient Exprese – je to totiž jedna z mojich najobľúbenejších Christieoviek. Smrť na Níle si však snáď už ujsť nenechám.

Je to príbeh krásnej a bohatej dedičky Linnet Ridgewayovej a jej nového manžela Simona Doyla, ktorých na každom kroku prenasleduje Simonova bývalá snúbenica Jacqueline. Nevie sa zmieriť so stratou svojej lásky, preto sa mladomanželom snaží urobiť zo života peklo. Nasleduje ich dokonca i na ich svadobnú cestu do Egypta, kde sa s nimi v parníku na Níle plaví aj slávny detektív Hercule Poirot. Ten dúfal, že si na dovolenke trochu oddýchne od vrážd a vyšetrovaní. čaká ho však nemilé prekvapenie. Linnete totiž nájdu zavraždenú v jej kajute a všetci pasažieri sa spoliehajú, že Poirotove vychýrené malé sivé bunky túto záhadu vyriešia.

2. Celeste Ng: Stačí škrtnúť zápalkou. Celestinu prvotinu, Všetko, čo sme si nikdy nepovedali, som pred pár rokmi doslova zhltla za dve popoludnia. Je pre mňa preto záhadou, prečo som ešte stále neprečítala jej druhý román, hoci som o ňom všade počúvala len samé chvály. Tento mesiac je na to skvelá príležitosť, najmä po tom, čo som sa dozvedela, že ju na televízne obrazovky prináša dream team v podobe Reese Witherspoon a Kerry Washington. To jednoducho musím vidieť.

Stačí škrtnúť zápalkou sa odohráva na pokojnom, a na prvý pohľad dokonalom predmestí Clevelandu. V Shaker Heights má všetko svoje presné miesto, každý má svoju jasne danú životnú trajektóriu a na prekvapenia tu nie je priestor. Až kým sa sem neprisťahuje tajomná umelkyňa Mia so svojou dcérou, a neobrátia život pokojnej komunity hore nohami. A tajomstvá, ktoré budú popri tom odhalené, môžu mať zničujúce dôsledky.

3. Eoin Colfer: Artemis Fowl. Kto ma dobre pozná, vie, že veľmi rada čítam knihy určené oveľa mladším vekovým kategóriám (jeden príklad tu) a ani v najmenšom sa za to nehanbím. Žáner YA je mojím obľúbeným spôsobom, ako aspoň na chvíľku uniknúť z každodennej reality, a preniesť sa do úplne iného sveta. Artemis Fowl je v tejto kategórii klasikou, a ja sa teším, že opäť objavím nový svet, nových hrdinov a nové dobrodružstvá.

Artemis nie je vaším obvyklým hrdinom: je to dvanásťročný milionár, génius a … zlodej. A keď zistí, že víly a škriatkovia sú skutočné, svet čarovných bytostí sa má na čo tešiť. Keď však Artemis unesie vílu Holly Short (v tragickom slovenskom preklade Helu Krátku), netuší, do čoho sa to namočil. Holly je poriadne naštvaná a metódami hodnými Jamesa Bonda sa snaží Artemisovi poriadne osladiť život. Ako to celé dopadne, to sa už dozviem v knihe. Navyše, moje knihomoľské srdiečko len plesá pri predstave, že táto séria má spolu až osem dielov :).

4. A.J.Finn: Žena v okne. Priznám sa, žáner založený na narušených a nedôveryhodných ženských rozprávačkách nie je práve mojou šálkou kávy. Zmiznutú i Dievča vo vlaku som čítala v čase ich najväčšej slávy a ani jedna z kníh vo mne nezanechala hlbšiu stopu. A ani kvôli jednej z nich som si nedala tú námahu pozrieť si sfilmovanú verziu. Žena v okne mi však už na Kindli sedí tak strašne dlho, že skúsim dať tomuto žánru ešte jednu šancu.

Anna Foxová úž desať mesiacov neopustila svoj byt. Potuluje sa ako duch po izbách, popíja viac než by bolo zdravé a svet a svojich susedov špehuje len spoza okna. Keď sa do domu naproti presťahujú Russelovci, okamžite upútajú jej pozornosť. Na prvý pohľad dokonalá rodinka, Anna však čoskoro zistí, že dokonalosť je často len falošnou pozlátkou. Keď sa spoza svojho okna stane svedkom zločinu, jej život sa začne rúcať.

5. Jojo Moyes: Posledný list od milenca. Odkedy mi Jojo Moyes rozbila srdce na márne kúsky so svojím úžasným príbehom Predtým, ako som ťa poznala, nedám si ujsť ani jednu z jej kníh. Niektoré som dokonca čítala viackrát. A keď som zistila, že aj Posledný list od milenca bude prenesený na veľké plátno, vedela som, že si túto knihu musím prečítať znova.

Mladá novinárka Ellie hľadá bez veľkého entuziazmu v archívoch nový námet na reportáž. Natrafí na list z roku 1960, v ktorom neznámy muž prosí svoju lásku, aby opustila manžela. Ellie, ktorá sa sama potáca v nevyrovnanom vzťahu so ženatým mužom, tento príbeh zaujme, a vydáva sa po stope dávnych milencov.

V roku 1960 sa Jennifer Stirlingová prebúdza v nemocnici po vážnej autonehode, a nepamätá si vôbec nič zo svojej minulosti. Nespoznáva manžela, nespoznáva svoj domov, nespoznáva svoj predošlý život. Nájde však utajený list, ktorý ju privedie na stopu milenca, kvôli ktorému bola ochotná riskovať úplne všetko.

Ďalší skvelí kandidáti do tejto kategórie:

Liane Moriarty: Deväť neznámych.

F.H. Burnett: Tajná záhrada.

Patrick Ness: Počúvaj nôž.

Mark Burnell: The Rhythm section (kniha zatiaľ nebola preložená do slovenčiny).

A teraz je rad na vás – povedzte mi, ktorú z týchto kníh by ste si prečítali ako prvú? Ktorý príbeh vás najviac zaujal a ktorý by ste chceli vidieť aj na veľkom plátne či na televíznej obrazovke?

Odpovedať