Na nočnom stolíku: Papierové reťaze od Elaine Wickersovej

Keď som si z knižnice priniesla Papierové reťaze od Elaine Wickersovej, vôbec som netušila, že je to kniha určená pre druhý stupeň základnej školy. Nič jej to však neuberá na kvalite – práve naopak. Som rada, že mladým nádejným čitateľom sa do rúk môžu dostať aj takéto kvalitné knihy – samozrejme, ak aspoň na pár minút pustia z rúk svoje smartfóny. Ale to už je debata na iný deň.

Papierové reťaze rozprávajú príbeh dvoch kamarátok – piatačiek.

Katie sa do Bostonu prisťahovala len nedávno. Jej minulosť skrýva príbeh, ktorý by veľmi chcela poznať, ale o ktorom jej rodičia zatiaľ nechcú rozprávať. Katie totiž adoptovali ako 3-ročnú zo sirotinca v Rusku a tie časy pripomína len papierová škatuľa plná tajomných predmetov, ktorú Katie objaví v podkroví.

Katie túži nadovšetko poznať svoj skutočný príbeh – kde a ako sa jej život začal, kto boli jej biologickí rodičia a ako sa ocitla tam, kde je dnes.

Navyše pred svetom skrýva ešte jedno tajomstvo – ako sedemročná podstúpila transplantáciu srdca. Odvtedy ju jej mama stráži ako krehkú kvetinku a nedovolí jej vyskúšať ani len korčuľovanie, ktoré ju tak veľmi láka.

Druhú mincu príbehu predstavuje život Any, šikovnej nádejnej hokejistky, a Katinej susedky – skamarátili sa rýchlo, ale obe váhajú, či môžu tej druhej zveriť úplne všetky svoje tajomstvá.

Ana sa vzdala svojho milovaného hokeja, keď ich rodinu opustil otec – tiež hokejista. Zmizol zo dňa na deň, bez rozlúčky a jej mama upadla do depresie, z ktorej sa nedokáže sama dostať.

Ana tak na seba musela v trinástich prevziať rolu hlavy rodiny a starať sa nielen o domácnosť, ale aj o svojho mladšieho brata Mikeyho. Robí všetko pre to, aby urobila Mikeyho opäť šťastným, ale otec im všetkým veľmi chýba.

Ana sa preto rozhodne, že za každú cenu dá ich rodinu znova do poriadku. Či sa jej to podarí a či sa Katie dozvie viac o svojej minulosti v Rusku, to vám neprezradím, aby som nepokazila prekvapenie.

Moje postrehy:

Táto kniha sa číta úplne sama – ja som ju zhltla za jediný večer. Hoci ani zďaleka už nie som vekovo jej cieľovou skupinou, čítanie som si veľmi užila a rýchlo som obracala stránky, zvedavá, ako to celé napokon dopadne.

Myslím, že je to výborne napísaný príbeh o tom, aké ťažké je byť odlišný, byť adoptovaný, nepoznať svoju minulosť či pozerať sa na to, ako sa vám zo dňa na deň rozpadla rodina. Papierové reťaze dýchajú úprimnosťou a pravdivosťou. Rozpráva o tom, aké dôležité je mať v najťažších chvíľach priateľov, ktorým môžeme dôverovať. Takých, ktorým môžeme zveriť všetky svoje tajomstvá.

Kniha nenásilným spôsobom ukazuje aj mladším čitateľom, ako sa dá vyrovnať s ťažkými životnými skúškami, ktoré občas sami nedokážeme ovplyvniť. Pre mňa výborné čítanie, ktoré odporúčam všetkým, nielen trinásťročným 🙂

Odkiaľ mám knihu: Z mestskej knižnice

Počet strán: 282

Žáner: YA

Hodnotenie: ****

Kde môžete knihu zohnať: Martinus – pevná väzba alebo e-kniha, Panta Rhei, Book Depository (v anglickom origináli) a samozrejme môžete skúsiť aj svoju mestskú knižnicu.

Odpovedať