Knižná výzva 2020 / Január: Knihy, ktoré nám pomôžu dosiahnuť naše ciele

Prvý januárový týždeň je pre mnohých tým správnym časom na stanovovanie si cieľov a predsavzatí na nový rok. Ak ste jedným z nich, super. Ak nie, tiež super 🙂 Ako som totiž písala v minulostina prvom januári, či novom roku nie je nič špeciálne a výnimočné. Do plnenia svojich predsavzatí sa môžeme pustiť kedykoľvek chceme. Stačí nám k tomu tá správna inšpirácia a motivácia.

Občas však na to samé nestačíme, a potrebujeme aj nakopnutie, ktoré nás posunie tým správnym smerom. A presne to by vám mal poskytnúť môj knižný výber pre prvú kategóriu našej knižnej výzvyToto sú knihy, ktoré nám v novom roku (a nielen v ňom) pomôžu dosiahnuť naše ciele. Môžete si vybrať len jednu, môžete ich prečítať všetky. Dôležité však je, aby ste si z každej zobrali presne to, čo v tejto chvíli potrebujete. A najmä, nech nezostane len pri naberaní inšpirácie. To, čo sa z týchto kníh dozviete, nezabudnite aj uplatniť vo svojom živote. Len tak to totiž bude mať ten správny zmysel.

A teraz už bez ďalších zbytočných rečí, toto sú knihy, ktoré nám pomôžu dosiahnuť naše ciele:

1. John Williams: Začni vydělávat na tom, co tě baví

Táto kniha je tak fantastická, inšpiratívna a motivačná, že ju čítam už tretíkrát (a pravdepodobne nie naposledy). A to je v mojom čitateľskom svete naozaj veľký kompliment. Jej hlavné posolstvo spočíva v presvedčení, že len snívať a stanovovať si neustále nové a nové ciele je zbytočné, ak zároveň nerobíme tie správne kroky k tomu, aby sme svoje ciele pretavili do skutočnosti.

Williams ponúka na prvý pohľad jednoduchý, ale efektívny 30-dňový program plný praktických rád, tipov a povzbudení, ktoré nás majú sprevádzať na ceste k dosahovaniu našich plánov. S jeho pomocou môžete aj ten najbláznivejší cieľ pomocou malých každodenných krôčikov premeniť na realitu.

Ak máte hlavu alebo zápisníky plné snov a cieľov, ale neviete, kde začať (podobne ako ja), táto kniha je pre nás ako stvorená.

Kúpiť: Kniha v češtine (Martinus) // E-kniha v češtine (Martinus) // Kniha v angličtine (Book Depository)

2. Laura Vanderkam: I know how she does it

Táto kniha o úspešných mamách, ktoré si dokážu vo svojom nabitom programe nájsť čas na všetko, čo je pre ne dôležité, má pre mňa momentálne naozaj špeciálny význam. Sama sa totiž už onedlho stanem mamou, ale popri tom nechcem stratiť samu seba, svoje sny ani svoje osobné plány.

Laura na príklade veľkého množstva pracujúcich mám ukazuje, že naozaj je možné skĺbiť rodinu a kariéru, a popri tom si nájsť čas aj sama na seba a na svoje záľuby.

Dôležité však je, že nemusíte byť mamou (ani nemusíte plánovať, že sa ňou stanete), aby ste z tejto knihy dokázali vyťažiť množstvo užitočných tipov o organizovaní času, produktivite a realizovaní vašich plánov.

Kúpiť: Kniha v angličtine (Martinus) // Kniha v angličtine (Book Depository)

3. Elizabeth Gilbert: Veľké kúzlo

Toto je jedna z najužitočnejších a najinšpiratívnejších kníh, aké som za posledné roky čítala – a určite sa v nej i v nasledujúcich rokoch budem pravidelne vracať. Liz píše o tom, prečo sú kreatívne sny pre nás dôležité a ako obohacujú náš každodenný život. Upozorňuje na to, že inšpirácia väčšinou prichádza ako odmena za dlhodobú tvrdú prácu.

A najmä pripomína, že na plnenie svojich kreatívnych snov (a nielen tých kreatívnych) nepotrebujeme od nikoho žiadne povolenie. Jednoducho sa musíme pustiť do práce, vytrvať a nevzdávať sa, keď sa veci komplikujú. A toto všetko musíme robiť len a len sami pre seba, pre nikoho iného.

Kúpiť: Kniha v slovenčine (Martinus) // E-kniha v slovenčine (Martinus) // Kniha v angličtine (Book Depository)

4. Brian Tracy: Cíle

Už len názov tejto knihy od jedného z najlepších odborníkov na úspech, time management a podnikanie hovorí sám za seba. Tracy ponúka odpoveď na to, prečo niektorí ľudia dosiahnu všetko, čo si zaumienia, a iní sa zaseknú len vo fáze snívania a plánovania.

Ale nezostáva len pri teórii. Ponúka i osvedčený, odskúšaný niekoľko krokový systém na to, aby ste dosiahli akýkoľvek cieľ, ktorý ste si vytýčili. Pomôže vám stanoviť si priority, vybudovať sebadôveru, prekonávať prekážky. A najmä nevzdávať sa, aj keď sa vám nebude vždy dariť tak, ako si predstavujete.

Kúpiť: Kniha v češtine (Martinus) // E-kniha v češtine (Martinus) // Kniha v angličtine (Book Depository)

5. Steven Pressfield: Válka umění

Toto je rozhodne jedna z najpôsobivejších kníh, aké som kedy čítala. Je síce útla, ale múdrosťou nabitá. Veci podáva také, aké sú, bez zbytočného prikrášľovania a zjemňovania tvrdej pravdy.

Pressfield predstavuje koncept odporu (Resistance) ako nášho najväčšieho vnútorného nepriateľa. Je to náš vnútorný odpor, kto nám bráni dosahovať naše ciele, púšťať sa do nových cieľov a projektov a najmä, bráni nám v ich úspešnom dokončovaní. Autor nám však zároveň ponúka návod, ako tohto nepriateľa poraziť: Musíme sa vzdať amatérskeho prístupu, a stať sa profesionálom.

Táto kniha nám nezaberie veľa času, ale je to správne nakopnutie do zadku, ktoré mnohí z nás pri dosahovaní našich cieľov potrebujeme 🙂

Kúpiť: Kniha v češtine (Martinus) // E-kniha v češtine (Martinus) // Audiokniha v češtine (Martinus) // Kniha v angličtine (Book Depository)

Ďalšie knihy, ktoré sú skvelými kandidátmi na túto kategóriu:

Rachel Hollis: Girl, stop apologizing.

Robin Sharma: Mních, ktorý predal svoje Ferrari.

Jack Canfield: Pravidlá úspechu.

Rick Warren: Život s jasným cieľom.

A teraz je rad na vás – ktorá z týchto kníh vás najviac zaujala? Ktorú by ste si chceli prečítať? Všetky, alebo ani jednu? Máte svoj vlastný nápad na knihu, ktorá by sa do tohto zoznamu skvele hodila? Ak áno, sem s ňou i so všetkými návrhmi a pripomienkami 🙂

Prajem vám všetkým skvelé čítanie!

Odpovedať