Malé zmeny pre krajší život

S príchodom nového roka si (takmer) všetci myslíme, že nastal čas na veľké zmeny.

Chceme naraz prekopať všetky oblasti svojho života. Nová postava! Lepší vzťah! Viac času pre deti! Viac času na čítanie! Koniec sladkostiam!… A potom sa čudujeme, že nás už okolo desiateho januára opustil všetok entuziazmus.

Človek je však tvor pohodlný – priveľa veľkých zmien ho skôr vydesí než namotivuje. Sama som dlho verila, že prvým januárom sa začína môj nový život. Práca, zdravie, vzťahy – všetko som chcela meniť k lepšiemu, a ideálne všetko naraz. Nemusím už dodávať, že z tých grandióznych plánov napokon aj tak nebolo nič.

2019 bol zatiaľ najbláznivejším rokom môjho života, no už teraz sa ukazuje, že 2020 za ním vôbec nebude zaostávať. Skôr naopak, vyzerá to tak, že to bude ešte oveľa väčšia jazda. Preto si na tento rok nedávam žiadne ambiciózne predsavzatia. Namiesto nich sa chcem zamerať na zopár malých zmien, ktoré dokážem urobiť aj nevyspaná, vystresovaná a nemotivovaná :).

Každé ráno ustlať posteľ.

Každý deň sa pekne obliecť a urobiť si rýchly, 5-minútový makeup, aby som sa cítila krajšia.

Každý večer ísť spať s upratanou kuchyňou – riady v umývačke, uprataný kuchynský stôl a utretá pracovná doska.

Každý deň si spísať 4-5 vecí, za ktoré som vďačná.

Upratovať byt priebežne cez týždeň, aby som mala víkend voľný pre svoju rodinu.

Plánovať si dni a povinnosti vždy večer vopred.

Každý deň si 15 minút zacvičiť.

Vypiť denne minimálne 2 litre tekutín (voda, čaj).

Večer v posteli čítať aspoň pol hodiny knihu.

Viem, na prvý pohľad sa to môžu zdať možno až triviálne drobnosti. Už som sa však sama o sebe naučila, že k perfekcionizmu mám veľmi ďaleko a niektoré maličkosti až príliš jednoducho prehliadam. Maličkosti sa však zvyknú nabaľovať do snehovej gule a občas hrozí, že ma celkom zadlávia.

Neumyté riady, neožehlené oblečenie, nevybavené telefonáty, nevytriedená pošta, neupratané nákupy. Na prvý pohľad hlúposti, ktoré však zo mňa dlhodobo vysávajú energiu i entuziazmus. A tie mi potom chýbajú pri iných, väčších a dôležitejších veciach.

Tento rok preto začínam v malom – so zoznamom vecí, ktoré mi vadia a ktoré dokážem zmeniť len s troškou námahy. A aby som samu seba lepšie motivovala, vytvorila som si tabuľku, ktorá mi moje malé ciele denne bude pripomínať a bude ma motivovať, aby som sa neflákala :).

Moju tabuľku si môžete stiahnuť aj vy a pripojiť sa tak ku mne. Nájdete ju tu.

A čo si od celého tohto experimentu sľubujem? Čistejšiu myseľ, pozitívnejšiu náladu, pohodovejší domov a sebavedomie vyplývajúce z toho, že dokážem splniť to, čo som si sľúbila. Ak sa mi podarí vniesť čo i len trošku pokoja do tohto môjho chaotického života, bude to pre mňa víťazstvo! Pridáte sa ku mne?

Foto: Unsplash

Odpovedať