Najkrajšie vianočné tradície

Ak existuje jedna vec, ktorá pre mňa dokonale zosobňuje čaro Vianoc, sú to rodinné vianočné tradície. Veci, na ktoré sa môžeme spoľahnúť, ktoré robíme každý rok a ktoré mi každým rokom prinášajú viac a viac radosti.

Čím som staršia, tým viac si uvedomujem, že to podstatné a zmysluplné na Vianociach nie sú darčeky. Sú to chvíle strávené spoločne s tými, ktorých na svete ľúbime najviac. Možno to znie ako klišé, ale je to jednoducho tak. Neviem si predstaviť, že by sme na Vianoce boli niekde inde ako s našimi najbližšími. A tento pocit vo mne s príchodom Kubka len zosilnel.

Tradície pre mňa znamenajú malé zastavenie v tomto hektickom čase a pripomenutie si krásy a výnimočnosti adventného času. Sú to drobné radosti, ktoré plnia srdcia šťastím, a na ktoré budú raz naše deti nostalgicky spomínať – a tajne dúfam, že si ich raz prenesú aj do svojich vlastných rodín.

Odkedy máme Kubka, neustále premýšľam o vytváraní našich špeciálnych tradícií. Už dávno to neznamená len to typické pelíškovské liatie olova 😀 Pozbierala som inšpiráciu od a toto sú tie najkrajšie, ktoré by som chcela vyskúšať tento rok:

Čarovná mikulášska nádielka. Aďo veľmi na sladké nie je a Kubko má na čokolády ešte stále kopu času. Tento rok som preto pre svojich dvoch chlapov pripravila niečo špeciálne. Kúpila som pre nás všetkých krásne zladené vianočné pyžamká a k tomu vianočné ponožky (veď čo by to bolo za Vianoce bez nových ponožiek, však :D). A Kubko dostane ešte aj dve nové vianočné knihy. Neviem sa dočkať, keď si tie pyžamá všetci oblečieme, uložíme sa pod stromček a budeme si spolu čítať. Už teraz tuším, že z toho by mohla byť fantastická každoročná tradícia!

Špeciálna vianočná ozdoba pre každého člena rodiny. S touto tradíciou sme začali už minulý rok, a tento rok som už od konca novembra premýšľala, čo by sa každému z nás najviac hodilo. Krásny výber majú štandardne u Glassor, Butlers, ale tiež v Tescu a Tedi.

Napiecť spolu medovníčky. Kubka posledných pár mesiacov naozaj začalo baviť „pomáhať“ mi v kuchyni. Pre mňa to väčšinou znamená jeden veľký binec 🙂 Ale keď vidím tú radosť v jeho očkách, keď „krája“ mrkvu alebo mieša cesto na palacinky, vôbec mi nevadí, že po ňom musím upratovať. Preto sa už veľmi teším, že tento rok budeme môcť prvýkrát piecť moje vychýrené medovníky všetci traja spolu. Kubko môže presýpať múku a cukor, miešať suché ingrediencie či púšťať mixér a ja tuším, že z toho bude mať neskutočnú radosť. A my s ním 🙂

Vybrať alebo vytvoriť náš vianočný soundtrack. Vianoce by pre mňa neboli Vianocami bez poriadnej nádielky vianočnej hudby. Môj vianočný playlist v Spotify je naozaj eklektickou zmesou všetkého možného i nemožného. Chcela by som však nájsť ten *jeden* špeciálny album, ktorý by sme dokázali počúvať každý rok a ktorý by pre nás bol tým perfektným hudobným zosobnením Vianoc. Ešte stále ho hľadám, ale verím, že tento rok sa to podarí.

Aké vianočné tradície sú pre vás tie najobľúbenejšie a najvzácnejšie? Prezraďte 🙂

Fotky: Gimme some oven, A Beautiful mess, Emma’s Lieblingsstucke

Odpovedať