Z mojej kuchyne: Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny / Čarovný život

Máte voľnú polhodinku? Tak si skúste pripraviť tieto úžasné mrkvové muffiny.

Môj muž si zo mňa s obľubou strieľa, že vôbec nespĺňam jeho predstavu  ideálnej mamy na materskej. Myslel si totiž, že keď zostanem doma s bábätkom, niekoľkokrát do týždňa ho po príchode z práce bude v dokonale upratanom byte vítať vôňa čerstvo upečeného koláča.

Neviem presne, kde k tejto romantickej predstave prišiel, ale často a rada sa na nej smejem – s mojou realitou pracujúcej mamy má totiž pramálo spoločné. Keď bol Kubko ešte maličký, jeho denné spánky som rozhodne nebrala ako príležitosť leštiť a upratovať byt od podlahy po strop alebo sa veselo zvŕtať okolo sporáka.

Oveľa radšej som tie vzácne chvíle využila na oddych s kávou alebo na čítanie knihy. Alebo, najčastejšie, na riešenie pracovných záležitostí – lebo realita mamy podnikateľky jednoducho nepustí.

No hoci náš byt asi nikdy nebude vyzerať ako z reklamy na Marie Kondo, nedávno som si uvedomila, že to pečenie sladkých dobrôt už aj mne začalo chýbať. Rozhodla som sa, že po roku a pol svojho manžela konečne prekvapím tou lákavou vôňou čerstvo upečených koláčikov, a vydala som sa hľadať ten správny recept.

Preto vám s radosťou prinášam našu novú veľkú jesennú lásku – mrkvové muffiny. Boli hneď prvou položkou, ktorú som s obrovským úspechom odškrtla z môjho jesenného bucket listu.

Priznám sa, kedysi sa mi predstava sladkých muffinov so zeleninou zdala zvláštna, ale som naozaj rada, že som sa nechala uniesť inšpiráciou a vyskúšala ich.

Sú to zatiaľ tie najvláčnejšie, najnadýchanejšie a najšťavnatejšie muffiny, aké sa mi podarilo upiecť.A úplne najlepšie na nich je to, že sa dajú urobiť za pol hodinky a s úplne minimálnou námahou. Žiadny robot, žiadne komplikované postupy – len zopár vynikajúcich ingrediencií v jednej miske. Pre pracujúcu mamu ako stvorené.

A vzhľadom na to, aký úspech majú u mojich dvoch chlapov, určite nezostaneme len pri jesennej tradícii. Veľmi rada ich totiž zaradím do celoročnej rotácie. Keď si teda náhodou nájdem tú pol hodinku na pečenie 🙂

Mrkvové muffiny / Čarovný život

Mrkvové muffiny / Čarovný život

Mrkvové muffiny / Čarovný život

Mrkvové muffiny zo špaldovej múky

Chutné a vláčne mrkvové muffiny, mäkučké ako obláčik. Chutia rovnako malým i veľkým a vždy zmiznú raketovou rýchlosťou.
Prep Time15 mins
Cook Time20 mins
Total Time35 mins
Course: Breakfast, Dessert
Servings: 12 kusov
Author: Ivana

Equipment

  • Dve misky
  • Metlička na šľahanie
  • Strúhadlo
  • Plech na 12 muffinov

Ingredients

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL mletej škorice
  • po 1/4 ČL mletého muškátového orieška, mletého sušeného zázvoru a mletých klinčekov
  • 130 g trstinového cukru
  • 2 ks veľkých vajec
  • 70 ml jablkového pyré
  • 110 ml rastlinného (repkového) oleja
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 3 ks stredné mrkvy, nastrúhané najemno

Instructions

  • Zapnite rúru na 180°C a plech na muffiny vymastite maslom a vysypte troškou hladkej múky.
  • V menšej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva, soľ a všetko korenie.
  • Vo väčšej miske metličkou vymiešajte vajíčka a cukor. Postupne primiešajte jablkové pyré, rastlinný olej, vanilkovú pastu a nastrúhanú mrkvu. Po pridaní každej ingrediencie poriadne zamiešajte.
  • Do mrkvovej zmesi nasypte celú suchú zmes. Opatrne premiešajte, len toľko, aby sa zmesi navzájom spojili. Čím viac cesto budete miešať, tým tuhšie budú muffiny. Stačí naozaj len niekoľko obratov metličkou.
  • Lyžicou cesto rozdeľte na muffinový plech - každé políčko by malo byť plné do troch štvrtín.
  • Pečte cca 20-22 minút, priebežne sledujte. Muffiny sú upečené, keď sú na povrchu zlaté a špáradlo z nich vyjde suché a čisté.
  • Hotové muffiny nechajte cca 10 minút vychladnúť na plechu, potom okraje obíďte príborovým nožom, každý muffin vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Samozrejme, len v prípade, že im takým teplým dokážete odolať. Mne sa to málokedy podarí 🙂

Poznámky k receptu:

1. Jablkové pyré kupujem v Lidli alebo v DM – jeden pohár mi vystačí na 3 plechy muffinov. Môžete si samozrejme spraviť aj svoje domáce – na to ja ale nie som dostatočne dobre zorganizovaná 😀

2. Myslím, že namiesto odmeriavania jednotlivých korenín by sa dala použiť 1PL perníkového korenia. Zatiaľ som to neskúšala, ale myslím, že sa tým určite nič nedá pokaziť.

3. Ak nemáte vanilkovú pastu, môžete pokojne použiť 2 čajové lyžičky vanilkového cukru. Odskúšala som, a výsledok bol rovnako voňavý a výborný.

4. Pri pečení týchto muffinov neodporúčam použiť papierové košíčky. S košíčkom totiž potom zahodíte aj dosť veľa hotového muffinu. Ak plech dobre vymastíte a vysypete troškou múky, nebudete mať s ich vyberaním vôbec žiaden problém.

Recept som si upravila podľa tohto od Chelsea’s messy apron

Odpovedať