Jesenný bucket list

jesenný bucket list

Hoci sa pomerne ťažko zmierujem s tým, ako rýchlo čas letí, veľmi sa teším, že sa zajtra oficiálne začína moje najobľúbenejšie ročné obdobie. Je síce pravda, že pre mňa sa jeseň neoficiálne začína už 1. septembra, ale kalendár nepustí 🙂 Každý rok už koncom augusta horím netrpezlivosťou a neviem sa dočkať, kedy konečne odoznejú letné horúčavy a vonku i vnútri sa už opäť bude dať dýchať.

Leto bolo pre mňa pracovne poriadne náročné, a ja som teraz pripravená obrátiť list, trošku spomaliť a užiť si všetky tie krásne veci, ktoré robia jeseň výnimočnou. Či už sú to listy stromov meniace svoje farby, chladné rána a slnečné popoludnia, stánky na trhu prehýbajúce sa pod nákladom tekvíc, jabĺk a iných plodov jesene, večery strávené doma zababušená v deke, s knihou a čajom v ruke, plánujem si tieto malé radosti vychutnať naplno. Ako správna zoznamová maniačka som sa rozhodla spísať si všetky veci a aktivity, ktoré by som v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch chcela stihnúť.

Bez zdĺhavých rečí, toto je môj jesenný bucket list:

jesenný bucket list

1. Spísať si jesenný zoznam kníh na prečítanie.

Niežeby som mala problém s nedostatkom materiálu na čítanie. Knižky ma pomaly, ale isto vytláčajú z môjho vlastného bytu, ale mne to vôbec neprekáža 🙂 Skôr mám občas problém vybrať si, do akej knihy sa pustiť po dočítaní tej predošlej. A tak som sa rozhodla spísať si zoznam kníh, ktoré sa perfektne hodia na toto ročné obdobie. Vedeli by ste mi nejakú svoju obľúbenú odporučiť?

2. Urobiť si doma naše vlastné kačacie hody.

Vzhľadom na to, že sme zatiaľ len dvaja, na pečenie celej kačice to nevidím, teda ak by sme ju nechceli potom dojedať celý týždeň 🙂 Ale predstava dochrumkava vypečených kačacích stehien s lokšami a dusenou červenou kapustou so štipkou škorice ma neuveriteľne láka.

3. Experimentovať v kuchyni s figami, brusnicami a rôznymi druhmi tekvíc.

Mám pocit, že som sa pri varení dostala do pohodlnej, ale nie celkom zaujímavej rutiny. Akoby som stále pripravovala dookola tie isté veci, a už ma to aj celkom prestáva baviť. Mám chuť experimentovať s pre mňa novými sezónnymi ingredienciami – šťavnatými figami, zdravými brusnicami a všetkými možnými druhmi tekvice, ktoré sa mi podarí objaviť na trhu. Ak máte nejaké skvelé recepty v rukáve, sem s nimi!

4. Vyskúšať si koncept capsule wardrobe.

Ešte donedávna bol môj šatník pre mňa viac zdrojom frustrácie ako radosti. Preplnené vešiaky, veci, ktoré spolu neladili, chaos. A hoci už sa mi podarilo vďaka niekoľkokrát zopakovanému triedeniu a vyhadzovaniu urobiť veľký pokrok, ešte stále vidím priestor na zlepšenie. Preto ma tak oslovil koncept capsule wardrobe, alebo nadčasový, kondenzovaný šatník plný malého množstva vecí, ktoré sa dajú navzájom kombinovať mnohými rôznymi spôsobmi. A keďže už teraz každé ráno podvedome siaham po určitej variácii tej istej „uniformy“, myslím, že by to pre mňa mohlo veľmi dobre fungovať.

5. Každý týždeň vyskúšať jeden nový recept na polievku.

Polievky sú moja najmilovaniejšia vec na varenie. Či už sa jedná o klasický, poctivý vývar, alebo o krémové zeleninové polievky, milujem ich jednoduchú prípravu a to, že si ich môžeme vychutnávať aj niekoľko dní po sebe, čo mi príjemne zjednodušuje život. Aj v tomto prípade sa však u mňa objavila istá rutina, a ja by som chcela vyskúšať nové recepty a objaviť nových favoritov, ktorých by sme mohli zaradiť do našej pravidelnej rotácie. Už teraz sa teším na všetky možné kombinácie, ktoré vyskúšam!

6. Prečítať si opäť všetkých sedem kníh o Harry Potterovi.

Tak raz za dva roky, väčšinou na jeseň alebo v zime, ma pochytí túžba znova si prečítať celého Harryho Pottera. Sú to tie najúžasnejšie knihy, aké som kedy čítala, a úprimne závidím všetkým, ktorí ich ešte nikdy nečítali, ale chystajú sa na to. Zažiť tak ten pocit ešte raz! Je to presne ten perfektný príbeh, s ktorým sa dá zakutrať pod deku a stratiť sa v neopakovateľnom a čarovnom svete, s bylinkovým čajom alebo horúcou čokoládou v ruke.

7. Upiecť tradičný apple pie.

Ďalší kulinársky experiment na obzore 🙂 Jablká patria k jeseni tak samozrejme ako sychravé rána a všetkými odtieňmi oranžovej sfarbené lístie. A keďže nových a skvelých receptov nemám nikdy dosť, tento nádherný apple pie od Katky bude jedným z prvých jesenných koláčov, ktoré vyskúšam.

8. Upliesť si nový šál na zimu.

Z tohto sa už stala istým spôsobom tradícia. Nový šál si pletiem prakticky každú jeseň, a už mi na ich uloženie začína dochádzať miesto v šuplíku. Takou maličkosťou sa však nenechám odradiť – výber vĺn v galantérii je príliš lákavý na to, aby som si nevytvorila aspoň jeden doplnok, ktorý ma v zime bude hriať a bude mi denno-denne robiť radosť.

9. Pripraviť na blog seriál článkov o bullet journal.

Bullet journal je koncept plánovania, organizovania a time managementu, ktorý mi bez preháňania denne zachraňuje zdravý rozum. Klasické diáre pre mňa nikdy nefungovali, a na elektronické aplikácie som si jednoducho odmietla zvyknúť. A tak je pre mňa tento flexibilný, kreatívny a personalizovaný spôsob organizácie času tým najlepším objavom. A keďže o skvelé veci sa rada podelím, plánujem o tom napísať niekoľko článkov, ktoré snáď pre vás budú zároveň informatívne aj inšpiratívne.

10. Vyraziť na predĺžený víkend na Oravu.

Toto je už hotová vec – vyrážame s celou mojou rodinou už na budúci víkend a ja sa neviem dočkať. Tri dni bez počítača, bez práce a bez starostí, naplnené prechádzkami po krásnej slovenskej prírode, výborným jedlom a zbieraním hríbov (ak sa zadarí). Už teraz sa neviem dočkať!

 

Obrázok: môj vlastný // Ruche

Save

Save

Odpovedať

5 Komentáre