Na návšteve doma: Alaina Kaczmarski

na návšteve Alaina Kaczmarski

Nestáva sa mi často, že by som na internete narazila na domov, do ktorého by som sa chcela okamžite presťahovať. To sú tie vzácne výnimky, na ktoré potom dokážem pozerať aj niekoľko dní za sebou, ukladám si fotky, prípadne si ich tlačím a zakladám do svojej záložky s inšpiráciou. A snívam.

A práve tento dom je z tej povestnej kategórie pravdepodobne nedosiahnuteľných snov. Je veľmi veľmi málo pravdepodobné, že sa jedného dňa presťahujem do dvojposchodového domu – hoci, ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy. Ale ak sa to niekedy stane, chcela by som aby vyzeral presne takto.

Alaina Kaczmarski, spoluzakladateľka mega úspešného blogu The Everygirl je svojím skvelým a vycibreným vkusom povestná. Poznám a sledujem ju už viac než 5 rokov a neustále žasnem nad tým, čo dokáže vykúzliť z často zanedbaných priestorov a s obmedzeným rozpočtom. Výnimnkou nie je ani tento dvojpodlažný dom v Chicagu, ktorý na začiatku vyzeral viac než nevábne, ale Alaina z neho dokázala vykúzliť elegantný, sofistikovaný a jednoducho nádherný domov.

Opäť som raz študovala fotky s perom v ruke, a toto sa mi páčilo najviac:

  • Jednotná farebná paleta v celom priestore. Dominujú biela, čierna a krémová, ktoré krásne oživujú dotyky zlatej a medenej. Hoci ja mám vo svojom byte rada farby, táto kombinácia ma oslovuje svojou jednoduchosťou a neprekombinovanosťou. Pôsobí elegantne, sofistikovane a zároveň upokojujúco.
  • Inteligentne rozmiestnené dekoratívne predmety. Nemám sklony k minimalizmu a Marie Kondo by v našom byte pravdepodobne dostala záchvat 🙂 Nemyslím tým, že som bordelárka – skôr sa rada obklopujem krásnymi predmetmi, ktoré niekedy môžu mať pre mňa hlbší význam. Niekedy však úplne stačí, že vyzerajú dobre na poličke 🙂 V Alaininom dome sa mi veľmi páči dekorovanie s knihami, množstvo váz s čerstvými kvetmi, zrkadlá, ktoré priestor ešte viac otvárajú a presvetľujú. Rovnako aj vankúše, koberce a texílie, ktoré domov robia útulným a pohodlným. „Obyčajné“ kuchynské predmety, ktoré pôsobia dokonale dekoratívne, ak sú správne rozmiestnené na policiach. Fotky, fotky, fotky. Parfémy a šperky použité ako dekorácie. A strategicky rozmiestnené pohľadné koše a krabice, ktoré schovajú všetko to, čo nemusí byť vidieť.
  • Všade samá zeleň. Obdivujem ľudí, ktorí si vedia po byte nielen rozmiestniť množstvo rastlín, ale tiež ich udržať nažive. A hoci som sa od čias, keď som dokázala zabiť aj kaktus, už posunula kúsok ďalej, ešte stále radšej vyhľadávam rastliny, ktoré sú prispôsobivé a nenáročné na údržbu. Keď však vidím, koľko života a farby dokážu správne rozmiestnené rastliny vniesť do priestoru, inšpiruje ma to k väčšej odvahe a experimentovaniu. Možno si tak najbližšie do obývačky nasťahujem meter vysoký fikus 🙂
  • Umenie, ktoré je po celom dome rozmiestnené nie pre efekt, ale preto, že má pre majiteľov osobitný význam. Niektoré obrazy, ktoré v Alaininom novom domove visia, sa s ňou sťahujú z jedného bytu do druhého už niekoľko rokov. Ja osobne s tým bojujem už nejaký čas – hoci v svojom súčasnom byte bývam už viac než dva roky, jeho steny sú stále holé a nevisí nám tu jediný obrázok či fotka. Možno to má niečo dočinenia s mojou všeobecnou nechuťou voči vŕtačkám (kto raz absolvoval a dozeral na kompletnú prerábku bytu, pochopí ma). Ale aj to sa predsa dá jednoducho a originálne vyriešiť. Možno si z toho urobím svoj nový domáci projekt – začať zbierať obrázky, fotky a maľby, ktoré pre nás budú mať špeciálny význam a potom si nimi vyzdobiť steny v jednotlivých miestnostiach, alebo z nich urobiť jednu veľkú galériu na chodbe.
  • Nuž a napokon, ako sa dalo očakávať, totálne som sa zamilovala do Alaininej domácej pracovne. Už som spomínala, že po niečom takom už dlho túžim, a vždy, keď narazím na podobne nádherný priestor, vždy sa aspoň na chvíľku zasnívam. Mať tak pracovný stôl pri okne, z ktorého by som sa mohla pravidelne zadívať na zeleň a stromy vonku. A veľa úložného priestoru pre všetky moje nevyhnutné knihy a doplnky. A veľa prirodzeného svetla perfektného na fotenie. Jednoducho krásny priestor, ktorý by ma inšpiroval, kedykoľvek by som do neho vkročila.

Takže, kedy sa sťahujeme? 🙂

na návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarskina návšteve Alaina Kaczmarski

Obrázky: The Everygirl

Save

Save

Save

Odpovedať