Tekvicový chlebík: Ďalší z desaťminútových receptov do mojej zbierky pre zaneprázdnenej mamy 🙂
Zvyknem sa pýšiť tým, že som pomerne odvážny gurmán – ochutnám takmer všetko. Samozrejme, s výnimkou čohokoľvek obsahujúceho kozí syr. Ak si ma chcete znepriateliť na celý život, ponúknite mi niečo s kozím syrom a úspech máte zaručený 🙂 Ale nie o tom som dnes chcela.
Napriek tomu, že nie je veľa vecí, ktoré by som neodskúšala, veľmi dlho mi trvalo, než som sa odhodlala na pečenie s tekvicovým pyré. Možno to je tým, že je to naozaj typicky americká vec, a na Slovensku sa s ňou veľmi nestretávame.
A možno je dôvod ten, že som pomerne dlho bojovala s konceptom zeleniny v sladkých koláčoch. Ale keďže moje mrkvové muffiny boli taký obrovský hit, už som nemala dôvod váhať.
Tento recept som našla u jednej zo svojich obľúbených blogeriek. Na Janssen sa môžem vždy spoľahnúť – jej recepty sú naozaj jednoduché a nekomplikované (má štyri deti, takže na nejaké babranie sa v kuchyni rozhodne nemá čas 🙂 ). S minimálnym úsilím dokáže dosiahnuť perfektné výsledky, a ja sa u nej vždy rada inšpirujem. Dúfam, že zachutí aj vám!
Čierno-biely tekvicový chlebík
Equipment
- Forma na chlebík, dĺžka 30cm
- Miska a metlička na šľahanie
Ingredients
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g tekvicového pyré návod na prípravu v poznámke
- 2 ks vajcia
- 120 ml rastlinného oleja ja používam repkový
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- 65 g horkej čokolády nasekanej na malé kocky
- 65 g bielej čokolády nasekanej na malé kocky
Instructions
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymastite formu na chlebík maslom a vysypte troškou múky.
- V miske vymiešajte metličkou dohladka vajíčka, cukor, tekvicové pyré a olej.
- Pridajte múku, sódu, prášok do pečiva a všetko korenie. Zľahka zamiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
- Jemne do cesta zapracujte kúsky čokolády.
- Nechajte piecť cca 40 minút, kým vrch nie je hnedý a špajľa nevyjde z chlebíka čistá.
- Nechajte cca 10 minút postáť, potom chlebík opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky:
Domáce tekvicové pyré si vyrobíte jednoducho: prekrojte jedno menšie Hokkaido alebo maslovú tekvicu napoly, vydlabte semienka, poriadne poumývajte pod tečúcou vodou a osušte. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 30-50 minút (podľa veľkosti tekvice) – tekvica je upečená, keď do nej ľahko zapichnete nôž. Nechajte vychladnúť, dužinu vydlabte a ponorným mixérom rozmixujte dohladka. A máte hotovo 🙂 Pyré si môžete pripraviť vopred a uschovať ho cca 3-4 dni v chladničke, alebo 3 mesiace v mrazničke.
Recept prispôsobený z Everyday Reading