Ako sa v zime starať o suché a popraskané ruky

Zima dorazila v plnej kráse a to pre mňa okrem iného znamená jednu nepríjemnú vec – moje ruky sa opäť zmenili na vyprahnutú Saharu.

S vysušenými a popraskanými rukami som prvýkrát začala bojovať po pôrode. Kubko sa narodil v zime, a ja som ako každá správna prvorodička prežila prvé týždne s fóbiou z mikróbov 🙂 Ruky som si umývala zhruba 150-krát za deň a na nejaké krémovanie vtedy samozrejme nebol ani čas ani pomyslenie. A tak za to dnes platím pomerne bolestivú daň.

Kedykoľvek teploty klesnú pod nulu, pokožka mojich rúk sa intenzívne hlási o slovo. Na hánkach mi naskočia červené fľaky, ruky ma svrbia ako bláznivé a ak si nedám pozor, umývanie rúk sa mení na celkom bolestivú procedúru.

Predpokladám, že asi nie som jediná na svete s podobným problémom, preto som sa rozhodla podeliť s vami o tie najlepšie a najúčinnejšie tipy, ako s týmto zimným trápením skoncovať:

Krémovať, krémovať, krémovať. Nikto ešte naozaj nič účinnejšie nevymyslel. Krémovať po umytí rúk, po sprche, a kedykoľvek cez deň, keď si na to spomeniete. Nájsť ten správny krém však nie je najjednoduchšie. Aspoň ja som pomerne náročná zákazníčka 🙂 Môj ideálny krém by mal mať hutnú konzistenciu, ale nesmie zanechať ruky mastné (to naozaj neznášam). Nemal by obsahovať silikóny či parabény a vadí mi aj akákoľvek silná parfemácia. Mal by sa zmestiť do kabelky a byť čo najjednoduchší na použitie.

Na jeden krémik je to pomerne dlhý zoznam požiadaviek, po dlhom skúšaní a testovaní sa však zdá, že som ten zázrak konečne našla. Minulú zimu som objavila CeraVe Obnovujúci krém na ruky, a odvtedy som sa už na iný krém ani nepozrela. Obsahuje ceramidy, ktoré sú akousi špárovačkou medzi kožnými bunkami. Zároveň obsahuje hydratačné zložky, ktoré vyprahnutej koži dodajú potrebnú vlahu. A na svojich rukách po použití naozaj vidím i cítim rozdiel.

Vyhýbať sa umývaniu príliš horúcou vodou a používať jemné mydlá.V zime je veľmi lákavé ponoriť si skrehnuté ruky pod horúcu tečúcu vodu, no tým im poriadne uškodíme. Horúca voda narúša ochrannú lipidovú vrstvu a ruky zanechá vysušené ako slivky. Ak k tomu pridáte ešte nejaké to dezinfekčné mydlo na ruky, škoda je dokonaná. Rozumnejšie je používať len vlažnú vodu a jemné, hypoalergénne mydlo, ktoré na zimou potrápených rukách nenarobia až takú paseku.

Pri domácich prácach vždy používať ochranné rukavice. V tomto tiež nie som najporiadnejšia, a moje ruky sa mi za to nikdy nepoďakujú. Či už používate klasické alebo ekologické čistiace prostriedky, žiadne z nich nie sú k rukám šetrné. Čistiace zložky spolu so špinou z vane či drezu odstránia aj ochrannú vrstvu pokožky a problém je na svete. Ochranné rukavice stoja len pár drobných a vašim rukám urobia ohromnú službu. Teraz si to už len musím poriadne zapísať za uši a naozaj sa v tom polepšiť.

Vyskúšať intenzívnu nočnú starostlivosť. Každodenné krémovanie je síce fajn, ale keďže ruky používame doslova od rána do večera, nie je to vždy tá najúčinnejšia starostlivosť. Mne sa už niekoľkokrát naozaj osvedčilo natrieť si ruky hrubou vrstvou krému alebo masky na ruky, natiahnuť si na ne bavlnené rukavice a takto „upravená“ ísť spať. Na ten zvláštny pocit si treba chvíľku zvykať, ale za tie krásne hebké ruky to na druhý deň ráno naozaj stojí. Moje rukavice sú z Oriflame – mám ich už dosť dlho, niekoľkokrát som ich prehnala práčkou a stále fungujú výborne.

Skvelou, ale omnoho drahšou alternatívou sú aj špeciálne nočné masky na ruky, napríklad táto od Neutrogeny alebo táto od Balea z DM drogerie.

Vymeniť detské vlhčené utierky za šetrnejšie. Tento tip je špeciálne určený pre mamičky. Ak vaše dieťatko ešte stále nosí plienky, do kontaktu s vlhčenými utierkami prídete veľakrát za deň. Ideálne je preto vybrať také, ktoré sú šetrné nielen k bábätku, ale aj k vašim rukám. O svojej nehynúcej láske k Water Wipes som už v minulosti písala, a stále si stojím za tým, že tú to tie najlepšie, najšetrnejšie a najúčinnejšie utierky, aké som kedy odskúšala.

V zime z domu nevychádzať bez rukavíc. Ďalšia rada z kategórie „veď to je jasné“, ale úprimne, koľké z nás ju naozaj poctivo dodržiavajú? Ja by som sa v tom rozhodne mala zlepšiť, preto som v rámci prípravy dala jeden pár rukavíc do vreciek zimnej bundy aj kabáta, do batoha i do kabelky, ktoré na striedačku používam, a jeden pohotovostný pár pristál aj v aute a tiež v úložnom priestore kočíka. Teraz už naozaj nemám žiadnu výhovorku, prečo ich nenosiť.

Máte nejaké osvedčené triky, ktoré na suché ruky zaberajú vám? Ak áno, sem s nimi, veľmi rada sa ešte niečo ďalšie naučím.

Foto: Pixabay

Odpovedať