Najlepšie veci po prvom roku materstva

Najlepšie veci po prvom roku materstva / Čarovný život

Kubko dnes oslavuje 14 mesiacov na tomto svete, a ja sa konečne cítim kvalifikovaná na to, aby som sa s vami podelila o svoj zoznam tých najlepších a najužitočnejších vecí, ktoré sme počas nášho prvého spoločného roka vyskúšali a objavili.

Asi ako každá nová mama, aj ja som podliehala občasným momentom zatmenia mozgu, keď som niekde v obchode zahliadla vec, ktorú sme jednoducho MUSELI mať, a potom sme ju použili možno raz, alebo aj vôbec. Môj šatník je popri Kubkovej garderóbe v podstate na smiech – s tým množstvom oblečenia, ktoré sa nám nakopilo, by sme uživili pokojne ešte aspoň štyri ďalšie bábätká. Aj pri hračkách sme sa občas nechali uniesť, ale vravím si, že to k prvému bábätku jednoducho patrí.

Po štrnástich mesiacoch som však už múdrejšia, skúsenejšia a poučenejšia, a tak vám prinášam zoznam toho naj, čo môžem odporučiť každej novej mamičke.

Poriadna autosedačka.

Našu prvú sme kúpili v klasickej trojkombinácii, ale spätne to hodnotím ako náš najväčší omyl. Vajíčko bolo už po krátkom čase úplne nevyhovujúce – Kubko v ňom bol úplne skrčený, nemal poriadne podopretú hlavičku a muselo mu byť aj poriadne nepohodlne. Keď som s ním začala viac chodiť autom, moja mamina nám kúpila toto vajíčko od Cybex, a ja som si trieskala hlavu, že sme ho nekúpili oveľa skôr. Ten rozdiel bol priepastný. Kubko v ňom vydržal až do roka a aj vďaka nemu si postupne cesty autom celkom obľúbil. Dnes už je mi jasné, že ak plánujete s bábätkom častejšie cestovať autom, na poriadnej autosedačke sa absolútne neoplatí šetriť. Vyberte si to najlepšie, čo vám rozpočet dovoľuje – bezpečnosť a pohodlie bábätka za to naozaj stojí.

Sunar.

Riskujem, že budem ukameňovaná laktačnou mafiou, ale už sa to nebojím ovedať nahlas. Napriek obrovskej mediálnej masáži mozgov som hlboko presvedčená, že kojenie nie je pre každého. Keď to funguje, je to super. Ale ak to nefunguje, je v úplnom poriadku vybrať si zo širokej ponuky umelých mliek a nenechať sa zdeptať hysterickými výkrikmi o tom, že len materské je to jediné správne. My sme najskôr vyskúšali Hipp, a potom sme prešli na Sunar, ktorému sme verní dodnes. Kubko je neskutočne inteligentné, šikovné a múdre dieťa a máme spolu nádherný vzťah. To, že mi denne nevisel 18 hodín na prsníku, na ňom zjavne nezanechalo žiadnu traumu 🙂  A ja som šťastná a spokojná, že som si v kritickej chvíli vybrala nielen jeho spokojné a plné bruško, ale tiež svoje vlastné duševné zdravie.

MAM fľaše.

Nikdy by som neverila, že bábätká môžu mať svoje vlastné preferencie, pokiaľ ide o fľaše, kým mi Kubko niekoľkokrát s odporom nevypľul Avent a odmietol sa ho čo i len dotknúť. Našťastie sme pri odchode z pôrodnice dostali štartovaciu krabičku, v ktorej bola aj malá antikoliková fľaša MAM, a tá mala okamžitý úspech. A tak som ich v DMke nakúpila poriadnu zásobu, a s úspechom ich používame dodnes. Kubko si z nich svoju rannú a večernú dávku mlieka pekne vychutnáva, a ešte radšej sa s nimi hrá, otvára a zatvára ich a s najväčším potešením mi kvapká zvyšné mlieko na posteľnú plachtu 🙂 Čo by som však nevydržala pre ten jeho rozkošný úsmev.

A keď už sme pri fľašiach, vynikajúcou pomocou mi prvých 6 mesiacov bol tento sterilizátor. Najskôr som bola naivne presvedčená, že fľaše budem v pohode vyvárať vo vriacej vode, ale prvý pokus ma jednoznačne vyviedol z omylu. Trvalo to donekonečna, a z hrnca všetko vyšlo pokryté nepeknou vrstvou vodného kameňa. Preto sme neváhali a zainvestovali do elektrického modelu, ktorý u nás frčal minimálne 5x do týždňa a dokonale si sám na seba zarobil.  Rovnako, ako tento stojan na fľaše, ktorý používam dodnes a odporúčam ho, kade chodím. Pred pôrodom som si myslela, že sú to len drahé zbytočnosti, ale denná realita ma rýchlo presvedčila o opaku.

Water wipes.

Na úvod musím povedať, že baby bio mánia ma obišla širokým oblúkom. Nepoužívam pre Kubka bio kozmetiku, nad látkovými plienkami len neveriacky krútim hlavou (som pracujúca mama – denné vyváranie hory plienok sa do môjho nabitého rozvrhu naozaj nezmestilo) a na domáce príkrmy mu kupujem normálnu zeleninu. Ale na tieto fantastické vlhčené utierky nedám dopustiť. Sú finančne náročnejšie, ale za to odvádzajú skvelú robotu a sú šetrné nielen ku Kubkovmu zadočku, ale tiež k mojej citlivej pokožke na rukách. Skúšala som aj iné značky, ale vždy sa nakoniec vraciam k tejto osvedčenej klasike.

Najlepšie veci po prvom roku materstva / Čarovný život

Bambusové osušky Kikko.

Bez hanby priznávam, že ma na nich najskôr zaujal ich skvelý dizajn. Po odskúšaní však nedám dopustiť na ich skvelé vlastnosti. Kubka sme od narodenia po kúpaní balili len do týchto osušiek – nemusela som ho potom vôbec utierať, osuška absorbovala všetku vlhkosť a ja som si už len vybalila krásne čistučké a voňavé bábätko. Od tejto značky som si obľúbila aj látkové plienky, ktoré som používala pri odgrgávaní ale tiež ako pokrývku na prebaľovací pult. Aj po nekonečnom praní sú stále vo výbornej kondícii, na rozdiel od bežných bavlnených látkových plienok, ktoré sú tkané tak strašne riedko, že nie sú dobré ani ako handra na podlahu.

Parklon podložka.

Rozhodne jedna z najlepších investícií, ktoré sme urobili. Kubko na nej trávil hodiny, kým sme ešte len začínali s cvičením na brušku. Prvýkrát sa na nej prevrátil z chrbátika na bruško a potom zase naspäť. Hral sa na nej dlhé hodiny, a my s ním. Je neskutočne pohodlná a výborne sa na nej ležalo nielen Kubkovi, ale aj Aďovi 🙂 Ten za ňou smúti hádam dodnes.

Mojkáčik od Zuzug.

Prvýkrát som sa s mojkáčom stretla ešte pred mnohými rokmi vo Francúzsku, kde som robila aupairku. Už vtedy sa mi páčil nápad, že dieťatko má jednu najobľúbenejšiu hračku, s ktorou každý deň a každý večer zaspáva. Keď som na Sashe objavila Zuzkine nádherné kreácie, ďalej som už ani nehľadala. Kubkov mojkáčik je s ním v postieľke naozaj stále – to, ako ho spinkajúc stíska a hladká mu ušká je pre mňa jedna z najdojímavejších vecí. A som presvedčená, že mu pomáha zaspávať aj mimo domova – kedykoľvek ideme k babičke, mojkáč v našej taške nesmie chýbať. Môj tatino si z nás dodnes robí srandu, lebo keď sme ho u nich raz zabudli, v panike som im volala a overovala, či u nich ozaj zostal; a Aďo preň ešte večer utekal autom. Bez neho by však večerné zaspávanie bolo oveľa oveľa komplikovanejšie.

Avent pestúnka.

Keď som ju objednala ešte pred Kubkovým narodením, Aďo sa mi poriadne smial. Bývame v relatívne malom dvojizbovom byte a myslel si, že niečo také vôbec nebude potrebné. Som rada, že nakoniec rýchlo priznal svoj omyl 🙂 Keď Kubko cez deň zaspal, nemusela som ho chodiť každých desať minút pozerať a riskovať, že ho zobudím. Navyše, on sa zo spánku málokedy preberá s veľkým krikom. Väčšinou sa budí v dobrej nálade a svoju bdelosť oznamuje najskôr drobným mrnkaním a potom veselým džavotom. Cez dvoje dvere by som ho nemala šancu počuť, a tak táto pestúnka splnila svoj účel dokonale. Podobne, ako mojkáča, prenášame aj ju k babičke a má skvelý dosah aj z poschodia. A doma ju používame aj dnes, keď už v noci Kubko spí sám v obývačke. Veľmi užitočná vec.

Avent parný mixér 2v1.

Niekomu sa toto môže zdať, ako zbytočná investícia, ale ja som z tejto mašiny vytrieskala naozaj maximum. Kubko začal s príkrmami v štyroch mesiacoch, a tento stroj mi ušetril veľké množstvo času aj energie. Vzhľadom na to, že som sa dosť skoro vrátila do práce, nemala som čas variť mu každý deň niečo nové a čerstvé. Preto som raz, dvakrát do týždňa pripravila väčšie množstvo rôznych príkrmov a kombinácií, a zamrazila som ich v týchto formičkách. Kubko tak mal vždy pripravené domáce jedlo, aj v dňoch, keď som ja bola vo firme. Na nezaplatenie.

Babičky.

Tu sú síce na poslednom mieste zoznamu, ale v skutočnosti sú pre nás absolútne nenahraditeľné. Dodnes som presvedčená, že štvrtý trimester som v zdraví prežila len vďaka mojej úžasnej mamine – nosila mi dózy plné jedla a hojdala Kubka na rukách, aby som sa ja v kľude mohla najesť. A odkedy som sa po šiestich mesiacoch čiastočne vrátila do práce, stráži ho vždy, keď som vo firme a ja som v pohode, lebo viem, že Kubko je v najlepších možných rukách. Vďaka Aďovej mame mám zase aspoň raz do týždňa dve hodiny len sama pre seba (čo je pre moju introvertnú povahu absolútny balzam na dušu) a tiež vďaka nej môžeme s Aďom chodiť na naše vzácne týždenné rande. Uvedomujem si, aké šťastie máme a koľko mladých rodičov si musí poradiť bez pomoci babičiek a dedov, a som za to neskutočne vďačná. Bez nich by sme to mali oveľa, oveľa ťažšie.

Fú, nakoniec to je celkom dlhý zoznam. Pravdepodobne som zabudla ešte na desať ďalších vecí, ale ak si na ne spomeniem, napíšem pre vás aj pokračovanie. Toto sú však jednoznačne veci, ktoré mi prvý rok materstva veľmi uľahčili a ja ich s radosťou odporúčam ďalej. A ak máte nejaké doplňujúce otázky, rada vám na ne odpoviem. Veselé nakupovanie, milé budúce mamičky 🙂

Fotky: Unsplash

Odpovedať

1 Komentáre