Mrkvové muffiny / Čarovný život
Print Recipe

Mrkvové muffiny zo špaldovej múky

Chutné a vláčne mrkvové muffiny, mäkučké ako obláčik. Chutia rovnako malým i veľkým a vždy zmiznú raketovou rýchlosťou.
Prep Time15 mins
Cook Time20 mins
Total Time35 mins
Course: Breakfast, Dessert
Servings: 12 kusov
Author: Ivana

Equipment

Ingredients

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 a 1/2 ČL mletej škorice
  • po 1/4 ČL mletého muškátového orieška, mletého sušeného zázvoru a mletých klinčekov
  • 130 g trstinového cukru
  • 2 ks veľkých vajec
  • 70 ml jablkového pyré
  • 110 ml rastlinného (repkového) oleja
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 3 ks stredné mrkvy, nastrúhané najemno

Instructions

  • Zapnite rúru na 180°C a plech na muffiny vymastite maslom a vysypte troškou hladkej múky.
  • V menšej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva, soľ a všetko korenie.
  • Vo väčšej miske metličkou vymiešajte vajíčka a cukor. Postupne primiešajte jablkové pyré, rastlinný olej, vanilkovú pastu a nastrúhanú mrkvu. Po pridaní každej ingrediencie poriadne zamiešajte.
  • Do mrkvovej zmesi nasypte celú suchú zmes. Opatrne premiešajte, len toľko, aby sa zmesi navzájom spojili. Čím viac cesto budete miešať, tým tuhšie budú muffiny. Stačí naozaj len niekoľko obratov metličkou.
  • Lyžicou cesto rozdeľte na muffinový plech - každé políčko by malo byť plné do troch štvrtín.
  • Pečte cca 20-22 minút, priebežne sledujte. Muffiny sú upečené, keď sú na povrchu zlaté a špáradlo z nich vyjde suché a čisté.
  • Hotové muffiny nechajte cca 10 minút vychladnúť na plechu, potom okraje obíďte príborovým nožom, každý muffin vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Samozrejme, len v prípade, že im takým teplým dokážete odolať. Mne sa to málokedy podarí :)