Ako spomaliť a užiť si lepšie jeseň

Ako spomaliť a užiť si lepšie jeseň

Na začiatku októbra som vám písala o mojom zámere pokúsiť sa prestať sa večne naháňať, spomaliť a žiť viac v prítomnom okamihu. Ako som zistila, nie je to až také jednoduché, a vyžaduje si to pomerne veľké úsilie. Pre niekoho ako ja, kto je zvyknutý, že ho v práci aj doma neustále bombardujú novými a novými požiadavkami, môže byť občas naozaj ťažké len tak vypnúť, sústrediť sa na to, čo práve v tej chvíli robím, a nestresovať sa tým, čo príde potom. Ale tie moje pokusy sa mi zatiaľ naozaj páčia.

Či už je to teplá vaňa s voňavou relaxačnou soľou, čítanie blogov, ponorenie sa do novej knihy alebo časopisu, či vedomé sústredenie na to, čo práve robím v kuchyni… Všetky tieto aktivity mi priniesli oveľa väčšiu radosť, keď som pri nich nemyslela na prácu, na domáce povinnosti, na všetko, čo musím ešte stihnúť, kým príde bábätko. Samozrejme, nejde mi to dokonale. Asi mi to nikdy nepôjde úplne dokonale, a ani neviem, či to je vôbec možné. Ale každopádne ma to nakoplo k pokusom urobiť pre svoju psychickú pohodu ešte viac. A tiež mi to pomohlo uvedomiť si, prečo sa na svet nechcem pozerať len cez obrazovku smartfónu.

Jeseň je moje najmilovanejšie obdobie v roku. Hoci sú už školské časy (dúfam) nenávratne za mnou (hoci, ako dokazuje moja minuloročná skúsenosť, nikdy nehovor nikdy), ja som si v sebe stále uchovala ten prísľub nových začiatkov, ktoré so sebou toto obdobie prináša. Dni však utekajú ako bláznivé. Október sa celkom nenápadne prehupol do novembra, november sa už čoskoro prehupne do decembra (nestraším, len konštatujem). A než sa nazdáme, bude tu zima. A ja mám stále taký neodbytný pocit, že by som si túto jeseň mohla užiť ešte viac, ešte lepšie. Mám na to samozrejme svoj sezónny bucket list, ale našlo by sa ešte zopár vecí, ktorými  si môžem z jesene urobiť jedno z najpríjemnejších ročných období.

Tu je niekoľko mojich tipov, ako na jeseň trošku spomaliť a užiť si to najkrajšie na tomto ročnom období:

Upečte si domáci chlebík

Od mojej šikovnej maminy mám odpozorované, že výroba domáceho chlebíka sa jednoducho uponáhľať nedá. Najskôr si musíte vyrobiť a pravidelne prikrmovať kvások, čakáte kým vám cesto tak akurát vymiesi robot, potom čakáte, kým vám chlebík nakysne a napokon ho pozorne sledujete v rúre, aby vám neprihorel. Moja mamina pri tom samozrejme stihne ešte asi milión ďalších vecí, ale to len preto, že je to asi ten najakčnejší človek akého poznám 🙂 Ja o kváskovaní ešte stále len čítam a zbieram odvahu pustiť sa do neho. Pripadá mi však, že jesenné víkendy sú na podobné experimenty ako stvorené. Vy už ste to voľakedy vyskúšali?

Uvarte si každý týždeň niečo nové v poctivom liatinovom hrnci

Keď mi minulý rok Ježiško priniesol veľký červený liatinový hrniec od Le Creuset, bola som tá najšťastnejšia žena pod slnkom. Ja viem, znie to asi divne, že som od radosti výskala nad hrncom 🙂 Ale ja som po ňom túžila už asi 10 rokov a keďže kuchyňa je moje výsostné kráľovstvo, vedela som, že tento darček nám prinesie ešte veľa radosti a potešenia. Varím v ňom minimálne raz do týždňa – či už je to poctivý domáci vývar, dusené mäso, domáca plnka na enchilady alebo len obyčajná zemiaková kaša, všetko z neho chutí akosi inak, lepšie.

A keďže na jeseň a v zime si moje telo namiesto ľahkých šalátov pýta poctivú teplú stravu, začala som vyhľadávať a zbierať ďalšie recepty, ktoré by som v tomto zázračnom hrnci mohla vyskúšať. Či už to je krémové rizoto s hubami alebo tekvicou, tradičné krémové polievky, pečené kačacie stehná či rovno celé kura, v tomto hrnci sa dá pripraviť naozaj čokoľvek. Dokonca aj ten domáci chlebík! Odmenou mi bude nielen výborné domáce jedlo, ale i prevoňaný celý byt a spokojný manžel. A to je na nezaplatenie 🙂

Urobte si poriadne zásoby čaju a vychutnajte si voňavú šálku aspoň raz denne

Som nenapraviteľný kávičkár. Vždy som bola a vždy aj budem. Nespresso kávovar je jednou z mojich najobľúbenejších vecí v našej kuchyni, kuriér s novými kapsulami sa u nás vo firme objavuje spoľahlivo ako švajčiarske hodinky a ja som kedysi dokázala zvládnuť aj tri šálky denne. S tým je samozrejme teraz na chvíľku koniec. S trochou nadsázky totiž hovorím, že príliš netúžim po tom, aby sa nám narodilo naspeedované bábo s  kofeínom v krvi 🙂

Mám teraz povolenú jednu šálku kávy denne, ktorú si každé ráno i patrične vychutnávam. A keďže pitný režim je teraz dôležitejší ako kedykoľvek predtým, a jeseň a zima sa len o studenej vode naozaj prežiť nedajú, začala som objavovať svet voňavých bylinkových čajov. A zatiaľ sa mi v ňom veľmi páči. Aj tu samozrejme musím dávať pozor, aký druh si vyberiem – nie všetko prírodné je vždy aj bezpečné, a nie všetky bylinky sú v tehotenstve povolené. Ale zatiaľ ma veľmi baví objavovať nové chute a kombinácie. Najviac ma však baví, keď mi voňavú šálku čaju prinesie Aďo.

Začítajte sa do knihy, ktorá vás prenesie na nové miesto

Mohli ste tušiť, že knihy v tomto zozname v  žiadnom prípade nemôžu chýbať 🙂 Ako nenapraviteľný knihomoľ (hoci aj ja mávam svoje výpadky) viem, že stráviť  popoludnie alebo večer na gauči (alebo v posteli) pod teplou dekou, s knihou a šálkou čaju k tomu, je ten najlepší spôsob, ako si užiť jeseň (a už teraz viem, že vám toto isté budem písať aj v zime 🙂 ). Po kratšom období „sucha“ sa aj vďaka tomuto zoznamu opäť dostávam do svojho klasického čitateľského tempa a môžem to len odporučiť ako jednu z najlepších relaxačných aktivít (nielen na jeseň).

Pravidelne si užívajte jesenné prechádzky

Možno sa vám podarí vidieť aj nádherný jesenný západ slnka. Príroda je v tomto období naozaj neopakovateľne nádherná. Padajúce lístie hýri všetkými odtieňmi oranžovej, hnedej a žltej. Vzduch je svieži, ale ešte nie prehnane chladný. V záhradách ešte kvitnú posledné jesenné kvety. Jednoducho, všade, kde sa otočíte, vaše oči môžu spočinúť na niečom nádhernom. Bola by škoda presedieť celé toto obdobie doma alebo v práci, a tak sa s Aďom snažíme aspoň cez víkendy vyraziť na malé prechádzky po našom meste. Je to nielen skvelý spôsob, ako si vyčistiť hlavu od bežných starostí, ale tiež výborná príležitosť porozprávať sa aj o iných veciach, ako sú pracovné povinnosti či domáca logistika 🙂

Mohla by som takto pokračovať ešte dlho. Príjemných jesenných aktivít je totiž ešte neúrekom: či už je to experimentovanie s jesennými ingredienciami v kuchyni, pravidelné návštevy trhov, užívanie si voňavých sviečok v celom byte či ponorenie sa do nového seriálu, ktorý vám nedá spávať. Existuje milión skvelých spôsobov, ako spomaliť a užiť si jeseň, a mňa by zaujímalo, ktoré sú vaše najobľúbenejšie? Čo vám na jeseň robí najväčšiu radosť? Pri akej aktivite sa vám najlepšie podarí vypnúť?

Save

Odpovedať