Knižná výzva, jún 2020: Knihy, ktoré môžete prečítať za deň

Kým som sa sama nestala mamou, nevedela som si predstaviť, ako dokonale vám jeden drobec dokáže poprehadzovať všetky vaše zvyky a rituály. V mojom prípade najmä tie, ktoré sa týkali knižiek.

Ešte stále si pamätám tie časy, keď som dokázala stráviť celý celučičký víkend sama doma, len v spoločnosti kníh, mojej milovanej kávy a večer s pohárom vína. A hoci svoju rodinu milujem nadovšetko, asi nikdy neprestanem nostalgicky spomínať na časy, keď môj čas bol naozaj len môj.

Za deň som vtedy dokázala prečítať pokojne aj 400-stranovú knihu, a vôbec mi to neprišlo ako niečo výnimočné. Ach, mladosť-pochabosť 😀 Dnes o niečom takom môžem len snívať. Respektíve utešujem sa tým, že raz nastane čas, keď v sobotu ráno všetky deti aj s Aďom vypravím niekam na výlet, zamknem za nimi dvere a budem si užívať aspoň niekoľko hodín nerušeného pokoja.

A môžete si byť istí, že taký deň stopercentne nevyužijem na vysávanie, utieranie prachu či žehlenie. Nie, nie, to bude môj vzácny čas venovaný len a len knihám.

Než sa však podobnej prenádhernej predstavy dožijem aj v skutočnosti, začala som sa obzerať po knihách, ktoré by sa dali prečítať za deň aj pri mojom momentálnom nastavení.

Ideálne sú knihy, ktoré prečítate za popoludnie alebo za jeden večer, ale budete o nich premýšľať ešte dlhé dni či týždne.

Toto je môj zoznam. Ktorú svoju obľúbenú knihu by ste do tejto kategórie zaradili vy?

F.S.Fitzgerald: Veľký Gatsby

Toto je klasika, ktorá rozhodne nepatrí len do školských lavíc.

Tragický príbeh lásky, posadnutosti, chamtivosti, zbabelstva a vypočítavosti nenabral žiadne vrásky ani po takmer sto rokoch.

20. roky 20. storočia. Jazzový vek je v Amerike v plnom prúde, a nikto ho nezosobňuje lepšie než rozprávkovo bohatý, šarmantný a extravagantný Jay Gatsby. Zdá sa, že v živote vlastní úplne všetko, po čom srdce muža môže túžiť. Až na jednu jedinú vec – lásku ženy, Daisy Buchananovej, ktorou je doslova posadnutý.

Je pre ňu ochotný obetovať úplne všetko, ani to však nemusí stačiť.

Agatha Christie: Čas prílivu

Moja láska ku knihám Agathy Christie nepozná hraníc, nemôže preto chýbať ani na tomto zozname. Jej knihy málokedy prekonajú hranicu 250 strán, a do tejto kategórie zapadajú dokonale.

Čas prílivu je jej najnovšou knihou preloženou do slovenčiny, a na mojom nočnom stolíku sa už netrpezlivo hlási o pozornosť.

Dej sa odohráva v povojnovom Anglicku, a Hercula Poirota čaká naozaj bizarný prípad. Mladá vdova po veľmi bohatom Gordonovi Cloadovi zdedila všetko jeho bohatstvo. Gordonova rodina ju však podozrieva z toho, že jej prvý manžel ešte stále žije. Poirot ho má vypátrať, ako indície mu však majú slúžiť len podivuhodné správy zo záhrobia. Ako si s takýmto zvláštnym prípadom poradia jeho malé sivé bunky?

Austin Kleon: Kraď jako umělec

Kreativita býva opradená mnohými mýtmi a mylnými predstavami. Za kreatívnych často považujeme len umelcov, a neuvedomujeme si, že kreativitou je obdarený každý z nás už od narodenia.

Stačí chvíľku pozorovať malé deti, ktoré sa denne musia vysporiadať s desiatkami nových situácií, a robia to s obdivuhodnou odvahou, bez zábran a bez zbytočných pochybností o sebe samých.

Pre nás ostatných je tu Austin Kleon, ktorý kreativitu nevníma ako záležitosť zázračného talentu. Práve naopak, je to schopnosť, ktorú môže správnym tréningom rozvíjať každý jeden z nás.

Túto originálnu knižočku som čítala už niekoľkokrát, a určite sa k nej opäť vrátim. Je pre mňa totiž skvelým zdrojom inšpirácie i nakopnutia vo chvíľach, keď o sebe pochybujem a mám pocit, že čokoľvek kreatívne vyprodukujem, za nič nestojí.

George Orwell: Zvieracia farma

Ďalšia zo skvelých kníh, ktorá si zaslúži vyjsť zo zaprášených knižničných políc na naše nočné stolíky.

Zvieracia farma je nestarnúcim alegorickým príbehom o tom, ako sa aj tie najlepšie úmysly dokážu zvrtnúť a zmeniť na niečo ničivé. Keď sa zvieratá zbavia nadvlády nenávidených ľudí, očakávajú ružovú a ničím neskazenú budúcnosť, v ktorej si všetci budú rovní.

Z krásnych ideálov však čoskoro neostane kamen na kameni – prasce sa zmocnia koryta i vlády, postupne si zákony upravujú svojim pravidlám a nový slogan na seba nenechá dlho čakať. Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie.

Podobnosť s dianím vo svete vôbec nie je náhodná. O to dôležitejšie je si túto klasiku znova a znova pripomínať. Lebo história má svojský zmysel pre humor a zvykne sa opakovať.

Ďalšie tituly do tejto kategórie:

Derek Sivers: Čokoľvek chcete

Paolo Coelho: Alchymista

Antoine de Saint Exupéry: Malý princ

Rachel Lippincott: Na pár krokov

Odpovedať