Na nočnom stolíku: Černicové víno od Joanne Harris

Černicové víno od Joanne Harrisovej je prvá kniha ktorú som kedy čítala, kde je hlavným rozprávačom fľaša vína. To je na nej asi jeden z najzaujímavejších faktov. Len škoda, že dynamika príbehu trošku pokrivkáva. Ale k tomu sa ešte dostanem.

Černicové víno je príbeh Jaya Mackintosha – spisovateľa jedného hitu, Tri letá s krumpľovým Joeom. Jayovi ťahá na 40 a žije v neperspektívnom vzťahu so ženou, o ktorej si ani nie je istý, či ju miluje. Pod pseudonymom píše sci-fi braky, ktoré mu zarábajú na nájom a živobytie, nalieva sa alkoholom a stále čaká na svoj ďalší veľký nápad na skvelú knihu. (táto dejová línia mi neskutočne pripomína ufrflanú Tenley z Písacieho stola).

Fleurie, fľaša vína, ktorá je rozprávačkou celého príbehu, spomína na Jayovu mladosť, keď ako pubertiak strávil tri letá u starých rodičov, a zoznámil sa so starým Joeom Coxom. Joe bol vášnivý záhradkár, bylinkár a rozprávač fantastických príbehov, ktorý zasvätil Jaya do tajov mágie všedného dňa: keď sa z malého semienka stane životaschopná rastlina, a z nej sa napokon stane víno. Víno, v ktorom nie je ani kvapka hroznovej šťavy, zato sú však v ňom koncentrované spomienky a emócie, ktoré ani po dlhých rokoch nevyprchajú.

Joe celý život túžil mať svoj vlastný zámok vo Francúzsku (podľa jeho vlastných slov „čato“, z francúzskeho chateau). Keď Jayovi v schránke pristane ponuka na kúpu presne takého zámku, aký si Joe vysníval, ani na chvíľku nezaváha, a okamžite ho kúpi. Opúšťa Londýn a sťahuje sa na francúzsky vidiek, kde ho čaká nielen status čiastočne podozrivého nového prisťahovalca, ale tiež záhadná a nepriateľsky sa správajúca susedka Marise d’Api.

S novými susedmi si Jay postupne dokáže vybudovať priateľské vzťahy, Marise je však pre neho oveľa tvrdší oriešok. Samotárka opradená rôznymi klebetami, nesie si so sebou temnú minulosť, ktorú sa Jay pokúša rozlúsknuť. Medzitým sa sanží vniesť život do dlhé roky zanedbávanej budovy a pozemkov, a poháňaný radami starého Joea, postupne mení divočinu na úhľadné záhony.

Moje postrehy:

Hoci má kniha vcelku pomalé tempo, číta sa veľmi príjemne. Výlety do minulosti objasňujú veľa z toho, akým mužom sa Jay stal, a zároveň sú plné fascinujúcich príbehov starého Joea a jeho nekonečnej lásky k prírode a záhradkárčeniu. Starý Joe bol mojou najobľúbenejšou postavou – mal v živote svoje poslanie, ktorému sa s vášňou venoval a zároveň bol studnicou nekonečnej múdrosti.

V knihe sa celý čas v podstate nedeje nič veľkolepé. V príbehu je troška napätia v podobe Jayovej snahy rozpliesť klbko pavučín opradených okolo Marisinho temného tajomstva. Aj jeho pátranie však prebieha pomalým, vláčnym tempom, ktoré sa nikam neženie. Nie je to kniha, ktorí by vás držala hore až do tretej ráno, len aby ste zistili, ako sa skončí. Napriek tomu sa však číta príjemne.

Černicové víno je milým čítaním na lenivé popoludnia. Nie je to kniha, pri ktorej by ste zabudli dýchať, zanechá však vo vás dobrý pocit, že kým existujú ľudia ako starý Joe, ešte je so svetom všetko v poriadku.

Odkiaľ mám knihu: Z knižnice

Počet strán: 264

Jazyk: slovenský

Moje hodnotenie: ***

Kde si knihu môžete kúpiť: Keďže ide o knihu vydanú v slovenčine v roku 2002, momentálne je vypredaná. Skúsiť môžete svoju mestskú knižnicu, alebo môj obľúbený spôsob hľadania vypredaných kníh – Bazoš. Alebo si ju môžete kúpiť a prečítať v anglickom origináli.

Fotka: Unsplash

Odpovedať