Quiche je jedno z tých úžasných jedál, ktoré som objavila, keď som žila vo Francúzsku. Recept som si starostlivo zapísala, priniesla domov a odvtedy ho robím veľmi rada a často.
Existuje milión a jedna rôznych variácií – quiche môžete pripraviť s akoukoľvek zeleninou, so slaninou či so šunkou, s rôznymi druhmi syra. Možnosti sú neobmedzené, preto viem, že toto jedlo ma pravdepodobne nikdy neomrzí.
Pôvodná verzia, ktorú som sa naučila ako prvú, je naozaj jednoduchá. Stačí vám na to krehké cesto, slanina, vajíčka, mlieko, smotana a strúhaný syr.
Túto klasiku som po novom obzvláštnila pridaním póru. Je to síce chabý, ale predsa len nejaký pokus o to, ako do tejto kalorickej bomby prepašovať aspoň nejakú zeleninu 🙂
Tento recept si obvykle nechávam na víkend. Na prípravu nie je náročný, no cesto potrebuje chvíľku odpočívať a pečenie tiež trvá nejaký čas. Preto je to jedlo vhodné na sobotný alebo nedeľný večer, keď máte viac času na prípravu a za nohu vás neťahajú ostatní členovia domácnosti, vyhladnutí po celom dni práce alebo intenzívneho hrania sa 🙂
Quiche podávam vždy s čerstvým listovým šalátom so zálievkou z dijonskej horčice. Ideálne k nemu patrí ešte pohár vychladeného bieleho vína, ale na to si budem musieť ešte niekoľko mesiacov počkať.
Quiche s pórom a slaninkou
Ingredients
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 50 g polenty
- 4 ks vajcia
- 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 PL studenej vody
- 200 g prerastenej oravskej slaniny nakrájanej na malé kocky
- 1 ks pór, biela a svetlozelená časť nakrájaný na tenké kolieska
- 200 ml smotany na šľahanie
- 50 ml plnotučného mlieka
- 200 g strúhaného ementálu
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
Instructions
- Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, polentu, na kocky nakrájané maslo, jedno celé vajíčko a studenú vodu.
- Rukou vymieste tuhé cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a na 30 minút odložte odpočívať do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na kruh na pomúčenej pracovnej doske.
- Rúru rozhorejte na 200°C.
- Kruhovú formu na pečenie vymastite maslom a vysypte troškou polenty. Cesto opatrne preneste do formy a rukami ho popritláčajte a vytvarujte, aby sedelo až po horný okraj formy.
- Cesto popichajte po celej ploche aj po okrajoch vidličkou. Vložte do vyhriatej rúry a nechajte 15 minút predpiecť.
- Medzitým hoďte kocky slaniny a kolieska póru na panvicu. Ak máte naozaj dobre prerastenú slaninu, môžete pridať 1 ČL bravčovej masti, aby vám pri opekaní pór nezhorel. Mne však väčšinou bohato stačí výpek zo slaninky. Všetko spolu opekajte približne 10 minút.
- V miske si spolu metličkou vyšľahajte 3 celé vajíčka, smotanu na varenie, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok.
- Predpečené cesto vytiahnite z rúry a rozložte naň slaninovo-pórovú zmes. Zalejte celé vaječno-smotanovou zmesou a posypte nastrúhaným ementálom.
- Vráťte do rúry a pečte ešte cca 50-60 minút. Ku koncu už quiche pozorne sledujte – syr a okraje cesta by mali byť opečené dozlatista, takmer až dohneda. Dajte však pozor, aby vám neprihorel.
- Nechajte asi 15 minút vychladnúť, nakrájajte ho a podávajte s čerstvým listovým šalátom.
- Quiche je perfektné jedlo na prípravu vopred. Môžete si ho upiecť deň dopredu, nechať kompletne vychladnúť, prikryť alobalom a vložiť do chladničky. Na druhý deň ho vytiahnite asi hodinu pred podávaním, nechajte pri izbovej teplote a nakrájané kúsky potom zohrejte v mikrovlnke alebo na chvíľu vložte do rozohriatej rúry.
- Dobrú chuť!
Notes
Predpekanie však nevynechajte – pomáha tomu, aby sa cesto pod tekutou plnkou nerozmočilo.