Rýchle a jednoduché pesto z medvedieho cesnaku, ktoré pripravíte za niekoľko minút, ale radosť vám bude robiť ešte dlhé týždne.
Sezóna medvedieho cesnaku je u nás ešte stále v plnom prúde. Mne však už pomaly dochádzajú kreatívne nápady, ako s ním naložiť 🙂
Moja jednoduchá krémová polievka mala obrovský úspech a pripravovala som ju za posledné týždne už niekoľkokrát. Aj mäsové guľky, do ktorých som pridala nasekaný medvedí cesnak sa celkom vydarili.
Boli však aj recepty, ktoré boli totálnym neúspechom. Dvakrát som z medvedieho cesnaku skúšala urobiť podplamenník, ani jeden sa žiaľ nevydaril.
Prvý recept bol neskutočne mastný, a ten druhý zasa tak suchý až sa nám zuby kývali. Myslím, že som ani jeden nenechala poriadne nakysnúť, ale momentálne už ozaj nemám chuť na ďalší pokus.
Najmä preto, že mi minulý týždeň pripravila svoj vychýrený podplamenník moja mamina. A na ten sa teda nechytám ani omylom!
Ale späť k medvediemu cesnaku. Mala som ho doma ešte poriadnu misu, a potrebovala som ho spotrebovať naozaj rýchlo a jednoducho. A v takých chvíľach sa vždy vraciam k svojmu osvedčenému receptu na „medvedie pesto“.
Toto pesto je pripravené raz-dva, potrebujete naň len zopár jednoduchých ingrediencií a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov. Teda vlastne malo by – ale neviem to potvrdiť, keďže u nás obvykle zmizne rýchlosťou blesku 🙂
Používam ho ako náhradu klasického bazalkového pesta – či už na cestoviny, na pečeného lososa alebo na zapekané paradajky.
Jeho chuť je originálna, trošku štipľavá, ale veľmi veľmi príjemná.
Ak máte možnosť nazbierať si niekde svoj vlastný medvedí cesnak, určite vám tento recept vrelo odporúčam!
Rýchle pesto z medvedieho cesnaku
Equipment
- Multifunkčný krájač
Ingredients
- 4 hrste nasekaného medvedieho cesnaku
- 1 hrsť vlašských orechov
- 20 g strúhaného parmezánu
- olivový olej
- 1/2 ČL soli
Instructions
- Medvedí cesnak, orechy, parmezán a soľ vhoďte do multifunkčného krájača.
- Pridajte asi 2 PL olivového oleja a spracujte na hustú kašu.
- Ochutnajte, a podľa chuti a konzistencie pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja.
- Výsledná konzistencia je veľmi individuálna – niekto má rád pesto tekutejšie, iný hustejšie. Riaďte sa svojou vlastnou preferenciou.
- So soľou odporúčam narábať naozaj opatrne – aj parmezán je dosť slaný, tak radšej soľte opatrne.
- Hotové pesto dajte do sklenného pohárika, zalejte celý vrch tenkou vrstvou olivového oleja a dobre zavreté skladujte v chladničke.
- Kedykoľvek z neho odoberiete, nezabudnite ho pred uskladnením znovu zaliať malou vrstvou olivového oleja – predĺžite tým pestu životnosť.