Táto jednoduchá a rýchla krémová polievka z medvedieho cesnaku vám zaručene vyčaruje úsmev na tvári aj v tomto komplikovanom a neveselom období. Navyše je skvelým spôsobom, ako na tanieri privítať jar a posilniť si trošku imunitu.
Jarné recepty a inšpirácie obvykle začínam zbierať už koncom januára. Neviem sa dočkať konca zimy, teším sa, keď začnem zhadzovať zimné vrstvy oblečenia. Najviac sa však teším, že sa moje varenie opäť trochu odľahčí a bude farebnejšie a veselšie.
A medvedí cesnak je jednoznačne môj najobľúbenejší posol prichádzajúcej jari.
Keď sa brehy potoka za domom mojich rodičov začnú zelenať, je to pre mňa jasný znak, že to najhoršie zo zimy už máme za sebou.
Medvedí cesnak zbieram rada a vo veľkom, keďže však ten nazbieraný dlho nevydrží a zvädne, snažím sa mať začiatkom marca vždy pripravenú zásobu receptov na odskúšanie.
Tento rok som medvediu sezónu otvorila najjednoduchšie ako sa len dalo: rýchlou, neuveriteľne chutnou a delikátnou krémovou polievkou. Jej príprava mi zabrala dokopy asi 30 minút, ale tá skvelá chuť mi z mysle neschádza už celý týždeň.
Táto krémová polievka z medvedieho cesnaku je skvelou voľbou nielen ako prvý chod obeda. Vychutnať si ju môžete tiež s krajcom chleba alebo s čerstvou bagetkou ako ľahkú večeru.
Tento recept pripravím určite ešte niekoľkokrát – pravdepodobne až dovtedy, kým moji chlapi nezačnú protestovať, že už im lezie aj ušami 😀 A áno, čítate správne, na ochutnanie sa nechal prehovoriť aj Kubko – vylepšila som mu ju jeho milovanými cestovinami – kolienkami. A než si uvedomil, že mu vlastne nič zelené nechutí, zjedol trištvrte misky 😀 Kvalifikujem to ako jednoznačnú rodičovskú výhru!
Rýchla krémová polievka z medvedieho cesnaku
Ingredients
- 4 plné hrste medvedieho cesnaku
- 25 g masla
- 3 zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ, korenie podľa chuti
- čerstvý chlieb alebo bagetka na podávanie
Instructions
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte vývarom.
- Zakryte pokrievkou a nechajte variť cca 15 minút, kým zemiaky nebudú mäkké.
- Pridajte opláchnutý a nahrubo nasekaný medvedí cesnak. Povarte 2-3 minúty, kým cesnak trochu povädne.
- Odstavte a ponorným mixérom polievku rozmixujte dohladka.
- Pridajte smotanu na šľahanie a ešte raz priveďte do varu.
- Podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetkou. Polievku na tanieri môžete ešte posypať trochou nadrobno nakrájaného medvedieho cesnaku.
- Dobrú chuť!
Recept som si upravila podľa inšpirácie zo Simple things.