Go Back
Quiche s pórom a slaninkou / Čarovný život

Quiche s pórom a slaninkou

Chutná a výživná kalorická bomba, ktorá je perfektná nielen na večeru, ale aj ako chuťovka k dobrému vínu.
Prep Time 45 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 45 mins
Course Hlavné jedlo
Cuisine Francúzska kuchyňa
Servings 4

Ingredients
  

  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g polenty
  • 4 ks vajcia
  • 100 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 1 PL studenej vody
  • 200 g prerastenej oravskej slaniny nakrájanej na malé kocky
  • 1 ks pór, biela a svetlozelená časť nakrájaný na tenké kolieska
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 200 g strúhaného ementálu
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška

Instructions
 

  • Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, polentu, na kocky nakrájané maslo, jedno celé vajíčko a studenú vodu.
  • Rukou vymieste tuhé cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a na 30 minút odložte odpočívať do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na kruh na pomúčenej pracovnej doske.
  • Rúru rozhorejte na 200°C.
  • Kruhovú formu na pečenie vymastite maslom a vysypte troškou polenty. Cesto opatrne preneste do formy a rukami ho popritláčajte a vytvarujte, aby sedelo až po horný okraj formy.
  • Cesto popichajte po celej ploche aj po okrajoch vidličkou. Vložte do vyhriatej rúry a nechajte 15 minút predpiecť.
  • Medzitým hoďte kocky slaniny a kolieska póru na panvicu. Ak máte naozaj dobre prerastenú slaninu, môžete pridať 1 ČL bravčovej masti, aby vám pri opekaní pór nezhorel. Mne však väčšinou bohato stačí výpek zo slaninky. Všetko spolu opekajte približne 10 minút.
  • V miske si spolu metličkou vyšľahajte 3 celé vajíčka, smotanu na varenie, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok.
  • Predpečené cesto vytiahnite z rúry a rozložte naň slaninovo-pórovú zmes. Zalejte celé vaječno-smotanovou zmesou a posypte nastrúhaným ementálom.
  • Vráťte do rúry a pečte ešte cca 50-60 minút. Ku koncu už quiche pozorne sledujte - syr a okraje cesta by mali byť opečené dozlatista, takmer až dohneda. Dajte však pozor, aby vám neprihorel.
  • Nechajte asi 15 minút vychladnúť, nakrájajte ho a podávajte s čerstvým listovým šalátom.
  • Quiche je perfektné jedlo na prípravu vopred. Môžete si ho upiecť deň dopredu, nechať kompletne vychladnúť, prikryť alobalom a vložiť do chladničky. Na druhý deň ho vytiahnite asi hodinu pred podávaním, nechajte pri izbovej teplote a nakrájané kúsky potom zohrejte v mikrovlnke alebo na chvíľu vložte do rozohriatej rúry.
  • Dobrú chuť!

Notes

Rôzne recepty bežne odporúčajú zaťažiť cesto pri predpečení fazuľou, aby sa nedvíhalo. Na to som však ja lenivá, a zatiaľ som nikdy nemala problém. Ak cesto naozaj dobre a nahusto popicháte vidličkou, nemalo by sa nafúknuť ani popraskať.
Predpekanie však nevynechajte - pomáha tomu, aby sa cesto pod tekutou plnkou nerozmočilo.