Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, polentu, na kocky nakrájané maslo, jedno celé vajíčko a studenú vodu.
Rukou vymieste tuhé cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a na 30 minút odložte odpočívať do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na kruh na pomúčenej pracovnej doske.
Rúru rozhorejte na 200°C.
Kruhovú formu na pečenie vymastite maslom a vysypte troškou polenty. Cesto opatrne preneste do formy a rukami ho popritláčajte a vytvarujte, aby sedelo až po horný okraj formy.
Cesto popichajte po celej ploche aj po okrajoch vidličkou. Vložte do vyhriatej rúry a nechajte 15 minút predpiecť.
Medzitým hoďte kocky slaniny a kolieska póru na panvicu. Ak máte naozaj dobre prerastenú slaninu, môžete pridať 1 ČL bravčovej masti, aby vám pri opekaní pór nezhorel. Mne však väčšinou bohato stačí výpek zo slaninky. Všetko spolu opekajte približne 10 minút.
V miske si spolu metličkou vyšľahajte 3 celé vajíčka, smotanu na varenie, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok.
Predpečené cesto vytiahnite z rúry a rozložte naň slaninovo-pórovú zmes. Zalejte celé vaječno-smotanovou zmesou a posypte nastrúhaným ementálom.
Vráťte do rúry a pečte ešte cca 50-60 minút. Ku koncu už quiche pozorne sledujte - syr a okraje cesta by mali byť opečené dozlatista, takmer až dohneda. Dajte však pozor, aby vám neprihorel.
Nechajte asi 15 minút vychladnúť, nakrájajte ho a podávajte s čerstvým listovým šalátom.
Quiche je perfektné jedlo na prípravu vopred. Môžete si ho upiecť deň dopredu, nechať kompletne vychladnúť, prikryť alobalom a vložiť do chladničky. Na druhý deň ho vytiahnite asi hodinu pred podávaním, nechajte pri izbovej teplote a nakrájané kúsky potom zohrejte v mikrovlnke alebo na chvíľu vložte do rozohriatej rúry.
Dobrú chuť!