Môj narodeninový wish list

Ak mám byť úprimná, jediný darček, ktorý si moje introvertné ja tento rok NAOZAJ želá, sú tri dni osamote, bez muža, bez detí a bez telefónu 😀 Čisté sci-fi.

Tá tridsaťpäťka sa veru priplížila celkom nenápadne.

Môj muž sa mi smeje, že sa mám začať pripravovať na krízu stredného veku 😀 Ja sa zasa smejem, že už chápem, prečo všetci rozumní odporúčajú mať deti ešte v dvadsiatke – to má človek ešte prebdené noci natrénované z víkendových párty a aj tej energie je akosi viac 🙂

Ja sa však momentálne cítim najspokojnejšia aká som kedy bola. Mám muža, s ktorým ma baví život. Mám dve zdravé, krásne a šikovné deti. Mám prácu, ktorá ma baví a napĺňa (len keby som sa do nej občas aj dostala, však, Mtúško. Tá tvoja nekonečná separačná úzkosť nám veľmi nepomáha ). A mám najlepších rodičov na svete, ktorí ma podržia a podporia vždy, keď to najviac potrebujem.

Nemýľte sa, toto nemá byť vychvaľovaniqe. Je to skôr pripomienka pre mňa. Že mám menej frflať a sťažovať sa na malichernosti; a viac sa sústreďovať na to, čo je na mojom živote krásne a vzácne. Mala by som si to pripomínať hlavne vo chvíľach, keď ma moje deti na striedačku budia celú noc.

Nič podstatné mi momentálne v živote nechýba, a tak som si sama pre seba urobila malý narodeninový wish list plný frivolnosti, krásy a štýlu. Lebo o čom by ten život bol, keby bol len samá povinnosť a žiadna radosť?

Každá z nasledujúcich vecí by mi život skrášlila, spríjemnila a urobila ho štýlovejším. Či už ich dostanem od niekoho iného, alebo si ich postupne nadelím sama. Kupovanie darčekov pre mňa samú je totiž jedno z mojich malých (ale veľmi obľúbených) nerestí.

Knihy Atheny Calderone.

V Pantheóne žien, ktoré ma v živote najviac inšpirujú, je Athena Calderone momentálne na jednej z popredných priečok. Medzi dychberúcim Instagramom, originálnymi a krásnymi receptami, fantastickým podcastom a inšpiratívnym blogom, môžem s pokojným svedomím vyhlásiť, že čohokoľvek sa táto žena dotkne, premení to na zlato. Vždy, keď potrebujem nakopnúť, inšpirovať alebo prebrať z kreatívnej letargie, jej blog si otváram ako prvý. Jej podcast mi robí spoločnosť pri nedeľnom žehlení (aké štýlové, však?) Po jej kuchárskej knihe a knihe o interiérovom dizajne som pokukovala už neskutočne dlho. A vďaka mojim narodeninám je kuchárska kniha už na ceste a tá druhá ju snáď už čoskoro bude nasledovať. Len čo tá šialená cena klesne, samozrejme.

Diptyque DoSon.

Nie je veľa vôní, ktoré by som si zamilovala na celý život, táto však má v mojom srdci veľmi špeciálne miesto. Presne si pamätám, kedy som k nej privoňala prvýkrát. Mala som práve za sebou extrémne ťažké životné obdobie, z ktorého sa mi však mojou húževnatosťou a s pomocou mojich najbližších podarilo dostať s hrdosťou a s úsmevom na tvári. Ako odmenu som si vtedy nadelila niekoľko dní v mojom milovanom Paríži u mojej kamarátky. A pri našich shoppingových potulkách sme zablúdili aj do butiku Diptyque, kde som sa do tejto vône neskutočne zamilovala.

Ten parfém bol v tej dobe pre mňa dennodennou pripomienkou, že som silnejšia, než si niekedy sama myslím. Že dokážem zvládnuť čokoľvek mi život postaví do cesty. Že sa nemám vzdávať. Že za ďalšou životnou zákrutou ma môže čakať niečo naozaj fantastické.

Rovnaké pripomenutie by sa mi často hodilo aj dnes, keď na materskej občas prepadám trúchlivosti, lebo mám pocit, že už nikdy nič neurobím bez toho, aby pri tom niekto po mne neskákal, neťahal ma za nohu, neplakal pri tom alebo nepožadoval ďalšiu chrumku 😀

Nový parfém ako recept na pokoj v duši – rozhodne to stojí za vyskúšanie.

Kuchárske knihy Tieghan Gerard.

Nachádzam sa práve v asi najhoršej kulinárnej rutine akú si dokážem predstaviť. Kedysi som čas v kuchyni milovala a vyhľadávala som každú príležitosť ukuchtiť alebo upiecť niečo nové a neodskúšané. Dnes? Dnes točím dokola niekoľko overených receptov a tuším, že už totálne lezú na nervy nielen mne, ale celej mojej rodine.

Moje varenie potrebuje nutne nový impulz. A kuchárske knihy tejto talentovanej blogerky by mohli byť presne tým, čo ma nakopne. Jej blog je pre mňa každodenným potešením a už niekoľkokrát ma inšpirovala odskúšať kombinácie chutí, na ktoré by som sama asi nikdy nebola prišla. Po jej knihách (prvá tu a druhá tu) pokukujem už nejaký čas, a myslím, že práve moje narodeniny sú tým správnym momentom, aby som si spravila radosť a darovala ich sama sebe.

Fit náramok.

Túto chutnú „hračku“ som sama sebe darovala už niekoľko dní pred svojimi narodeninami. Nie že by som mala v pláne zmeniť sa na fitness fanatičku – to mi v najbližšej dobe naozaj nehrozí. Na túto investíciu som mala pravdepodobne najoriginálnejší a najneuhádnuteľnejší dôvod na svete – chcem ho totiž používať ako nenápadný a tichý budík 😀

Keďže moje deti momentálne aspoň trochu oceňujú čaro nočného spánku (klopem na drevo, aby som to hneď nezakríkla), chcela by som vyskúšať môj veľký cieľ: vstávať aspoň chvíľu pred nimi. Aby som ráno mala aspoň zopár minút sama pre seba, aby som sa mohla prebrať v kľude a bez toho, aby mi jedno dieťa skákalo po bruchu a druhé ma pri tom kmásalo za vlasy. Jednoducho, aspoň trochu času pre seba, kým vypukne bežné denné šialenstvo.

Žiadny budík však neprichádzal do úvahy: Matúško má svoju postieľku ešte stále v našej spálni a nadránom má sluch ako netopier – akokoľvek naticho som si nastavila svoj budík na telefóne, vždy sa spoľahlivo zobudil spolu so mnou. Tento náramok by ma mal zobudiť vibrovaním na ruke – normálne sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam v praxi. A časom možno ocením aj ďalšie jeho vlastnosti 😀

Odpovedať