Moje ciele na 2021

Ciele na 2021

Milujem nové začiatky.

Milujem prvé dni nového roka, keď sa zdá, že všetko je možné a pred sebou mám 365 dní na splnenie svojich veľkolepých cieľov.

Milujem nový, prázdny a voňavý diár so všetkými jeho nepopísanými stranami a zdanlivo neobmedzenými možnosťami.

Milujem prvú stranu nového, čistého zápisníka, ktorý môžem zaplniť nápadmi, myšlienkami a inšpiráciami.

A keď som ešte chodila do práce, milovala som aj pondelky. Do našej firmy som sa totiž každý deň tešila. (Odkedy som na materskej s dvomi deťmi, už to až tak neplatí, keďže väčšinu času aj tak nemám potuchy, čo za deň práve je 😀 ).

Rada trávim tie pokojné posledné dni pred koncom starého roka premýšľaním o tom, aký by som chcela mať ten nový rok.

Čo by som vo svojom živote chcela zlepšiť?

Akou osobou by som chcela byť?

Ktoré dobré zvyky by som si chcela osvojiť?

A do akých nových projektov by som sa chcela pustiť?

A keďže môj prvorodený mal celé sviatky vnútorný budík nastavený na 5.25 (!!!) mala som pomerne dosť času sa nad týmito otázkami zamýšľať, kým som v polospánku ležala na jeho posteli a on okolo mňa lietal ako raketa a hral sa.

Verná sama sebe, prišla som na pomerne dlhý zoznam toho, čo by môj život urobilo lepším, zaujímavejším a inšpirovanejším.

Samozrejme, na splnenie toho všetkého by som potrebovala týždeň, ktorý má 25 dní, deň, ktorý má 40 hodín a deti, ktoré majú v obľube spánok. Ehm.

Preto sa tu s vami podelím len o ciele na 2021, ktoré sa mi zdajú najviac realistické. Uvidím, či sa mi také budú zdať aj o tri mesiace.

1.Prečítať 100 kníh.

Keď už som na tej „dovolenke“, všakáno.

Ale vážne, viem o sebe, že keď si pravidelne robím čas na čítanie, je zo mňa lepší človek.

Moja introvertná duša obklopená samými hlučnými chlapmi prahne po čase strávenom osamote, v tichu a s knihou. To je samozrejme v mojej súčasnej situácii čistá utópia, preto si aspoň zatiaľ po byte strategicky rozmiestňujem knihy, ktoré môžem v prípade nečakanej voľnej minútky otvoriť a aspoň na chvíľu sa začítať.

2. Absolvovať kurz Nevýchovy.

Jednou z mojich najväčších životných ambícií je byť trpezlivou a pokojnou mamou, ktorá čo najmenej kričí a čo najviac trpezlivo vysvetľuje. Mamou, na ktorú sa jej deti môžu kedykoľvek s dôverou obrátiť.

Realita však je, že prebdené noci a 24-hodinová materská služba si vyberajú svoju daň a ja mám občas problém zvládať svoje emócie. Kričím, hnevám sa a potom mi je to ľúto.

Nedávno som riadením osudu natrafila na webinár Nevýchovy práve o zvládaní extrémnych rodičovských emócií a konečne som sa po dlhej dobe cítila videná. A pochopená.

A nielen to, dostala som do rúk i niekoľko nástrojov, ako so sebou pracovať a polepšiť sa. A zázrak nad zázraky, tie jednoduché nástroje v každodennom živote naozaj zafungovali.

Bola som tými prvými výsledkami tak nadšená a očarená, že som okamžite investovala do celého kurzu Nevýchovy.

V konečnom dôsledku si to rodičovstvo aj tak budem musieť odmakať sama, ale verím, že tento kurz mi na ceste k tomu, aby som bola dobrou a trpezlivou mamou bude skvelým radcom a spoločníkom.

3. Každý týždeň Kubkovi pripraviť 3 kreatívne aktivity. A potom si k nemu sadnúť a venovať sa im spoločne.

Nemusia to byť vysoko komplikované projekty, ktoré budú vyzerať ako vystrihnuté z Pinterestu. Stačia aj obyčajné vodovky a štetec. Alebo plastelína.

Dôležité je, že si urobím viac času na veci, ktoré môžeme robiť spoločne, a nebudem pri tom odbiehať vyprázdniť umývačku, hodiť niečo na sporák alebo ožehliť ešte jedno tričko.

4. Založiť obom synom čitateľské denníky.

Knihy a čítanie sú pre mňa jednou z najdôležitejších vecí v živote a v podobnom duchu sa snažím viesť aj svoje dve deti.

Večerná hodinka čítania v posteli s Kubkom je suverénne mojou najobľúbenejšou časťou dňa a teším sa, keď sa k nám časom pridá aj Matúško.

Chcela by som preto, aby obaja mali hmatateľnú pripomienku všetkých kníh, ktoré sme si spolu prečítali.

Zatiaľ presne neviem, akú formu zvolím, ale pravdepodobne to bude za pomoci pera a papiera – v tomto som naozaj staromódna.

5. Blogovať pravidelne.

A pod pravidelne myslím publikovať minimálne tri články týždenne.

Tento cieľ si dávam pravidelne už niekoľko rokov a pravidelne ho nenapĺňam.

Nechcem už sama seba stále sklamávať nesplnenými sľubmi. Chcem, aby záväzky, ktoré mám sama voči sebe mali rovnakú váhu a dôležitosť ako záväzky, ktoré mám voči iným.

Nechcem už svoje sny neustále odsúvať na vedľajšiu koľaj len preto, že odo mňa iní ľudia stále niečo potrebujú a očakávajú. Mala by som veriť, že som rovnako dôležitá ako tí, o ktorých sa denno denne starám.

Viem, že tomu možno budem musieť obetovať nejaký ten spánok a pohodlie, ale za ten pocit naplnenia by mi to stopercentne malo stáť.

Nemôžem stále čakať s plnením svojich snov na to, až deti odrastú / až začnú poriadne spať / až budem mať viac času. Ten čas si jednoducho musím urobiť.

A dospím to, až budem na dôchodku 🙂

6. Venovať čas zútuľňovaniu nášho bytu a vytváraniu domácej pohody.

Alebo ako tento cieľ volám sama pre seba: Hygge po celý rok!

Medzi koronou a dvomi malými deťmi momentálne trávime doma viac času než by bolo zdravé, preto je pre mňa extrémne dôležité vytvárať mojim chlapom i sebe domov, v ktorom sa všetci budeme cítiť príjemne a spokojne.

Prvým krokom bude spísanie všetkých vecí a projektov, ktoré som od sťahovania nestihla dokončiť. Lebo veď bábätko. A tiež vecí, o ktorých som presvedčená, že by našu domácu atmosféru výrazne zlepšili, len som si na ne zatiaľ neurobila čas a priestor.

Druhým krokom bude postupne tieto projekty odškrtávať.

Dávate si do nového roka ciele alebo predsavzatia? Ak áno, v akých oblastiach najčastejšie? A ako sa vám darí napĺňať ich?

Foto: Unsplash

Odpovedať