Knižná výzva, máj 2020: Inšpiratívne memoáre a biografie

Svet okolo nás prekypuje zaujímavými a inšpiratívnymi osobnosťami, stačí len otvoriť oči a poriadne sa rozhliadnuť okolo seba.

Vraví sa, že najlepšie sa človek učí na vlastných chybách a skúsenostiach. Ja si však myslím, že niekedy je fajn vyhnúť sa vlastným prešľapom a radšej sa poučiť zo životných skúseností niekoho iného.

Na tento mesiac knižnej výzvy som teda vybrala biografie a autobiografie zaujímavých, úspešných a inšpiratívnych ľudí. Verím, že v každej z týchto kníh sa dá nájsť niekoľko zrniek múdrosti, ktoré nás môžu posunúť ďalej.

Michelle Obama: Môj príbeh

Ak by som si mala vybrať len jednu jedinú osobnosť, ktorej príbeh stojí za prečítanie, určite by to bola Michelle Obama. Ambiciózna a pracovitá žena, ale tiež milujúca mama a manželka. Hoci v Bielom dome strávila dlhé roky po boku najmocnejšieho muža sveta, neubralo jej to nič na jej vlastnej osobnosti.

Dokázala si zachovať svoj vlastný život, svoje ciele, svoje projekty i svoje ambície. Čelila kritike a pozornosti, akú by zvládol málokto, nenechala sa však nikdy zviesť zo svojej vlastnej cesty. A za to jej patrí môj neskonalý obdiv. Ak by niekto chcel tvrdiť, že sa nedá naplno venovať svojej rodine a zároveň si plniť svoje osobné i kariérne ciele, Michelle je jasným dôkazom, že to ide. Nikto nevraví, že to bude ľahké. Ale určite to nie je nemožné.

Toto je pre mňa jedna z tých kníh, ktorú stojí za to čítať znova a znova – vždy sa v nej dá objaviť niečo nové, zaujímavé a inšpiratívne.

Richard Branson: Losing my virginity. Môj vlastný životopis

Pre niekoho jeden z najúspešnejších podnikateľov, pre iného čistý blázon 🙂 Za mňa určite vyhráva prvá možnosť. To, čo Branson dokázal za svoj podnikateľský život vybudovať, je pre mňa nekonečným zdrojom inšpirácie. Zo školy odišiel, keď mal 16 rokov, aby sa mohol naplno venovať časopisu, ktorý založil. Odvtedy založil nespočítateľné množstvo iných firiem – niektoré mali obrovský úspech, niektoré boli totálnym prepadákom. Ani tie najväčšie neúspechy však Bransonovi nikdy nezabránili skúšať to znova a znova.

Ak by som si od neho mala zobrať len jedinú myšlienku, je to nebáť sa uchopiť svoje nápady a vybudovať z nich niečo konkrétne. Nemusí to mať vždy zaručený úspech, ale to nezistíte, kým to nevyskúšate.

Janet Morganová: Agatha Christie, životopis

Ak ste čo len chvíľku blúdili po mojom blogu viete, že som veľká milovníčka kníh Agathy Christie (dôkazy tu a tu). Jej dielo je bohaté a jedinečné – pravdepodobne mi bude trvať ešte dosť dlho, kým sa prelúskam celým jej dielom. Vôbec však netuším, kto bola žena za všetkými tými knihami? Aká bola? Aký mala život a vzťahy? Čo jej robilo radosť a z čoho bola nešťastná?

Janet Morganová dostala zadanie napísať Agathin životopis priamo od jej rodiny. Vďaka tomu mala exkluzívny prístup k rôznym vzácnym archívnym materiálom a zdrojom. To všetko je prísľubom, že táto kniha je naozaj zaujímavým výletom do tajomstiev Agathinho života a tvorby.

Gabriela Futová, Veronika Šikulová: Kvapky na kameni

Myslím, že občas berieme ako samozrejmosť všetky práva a výsady, ktoré ako ženy máme. Občas je však fajn pripomenúť si všetky tie odvážne ženy, ktoré nám vydláždili cestu, niekedy aj za cenu veľkých osobných strát. A ešte dôležitejšie je učiť o týchto odvážnych rebelkách naše deti.

Na to je perfektná táto skvelá kniha. Obsahuje 50 príbehov žien a dievčat, ktoré sa nebáli raziť si životom vlastnú cestu a posúvať tak hranice možného aj pre nás ostatné. Musím s pokorou priznať, že niektoré mená mi boli úplne neznáme. Táto kniha je však skvelým štartovacím bodom, ako sa o každej hrdinke dozvedieť niečo viac.

Ďalšie skvelé tipy do tejto kategórie:

Príbehy na dobrú noc pre rebelky

Walter Isaacson: Steve Jobs. Ale tiež Leonardo da Vinci alebo Albert Einstein.

Tara Westover: Vzdelaná

Eva Urbaníková: Naružovo

Odpovedať