Knižná výzva apríl: Knihy so silnými ženskými postavami

Tak sa zdá, že marcová téma (na ktorú som sa mimochodom naozaj veľmi tešila), mi napokon prekĺzla pomedzi prsty. Lebo globálna pandémia. A tehotenstvo. Ak toto nie sú naozaj silné výhovorky, tak potom už neviem 🙂

Za normálnych okolností by som sebe samej nadávala, že som prerušila svoj dlhodobý čitateľský projekt. A že ak som vynechala jeden mesiac, tak by som sa na to radšej mala vykašľať a radšej to celé vzdať.

Ale po prečítaní tejto knihy som naozaj inšpirovaná a motivovaná skúsiť úplne iný prístup. Jedna z Racheliných rád, ktorá so mnou najviac zarezonovala, je „Nezáleží na tom, koľkokrát spadneme. Dôležité je, koľkokrát opäť vstaneme, oprášime sa a budeme pokračovať.

A tak tu teraz stojím, oprašujem sa, a pokračujem v rozbehnutom projekte. A na apríl mám opäť jednu fantastickú tému: knihy so silnými hlavnými hrdinkami.

Neviem ako vy, ale ja osobne naozaj milujem ten pocit, keď natrafím na knihu so silnou, inšpiratívnou hrdinkou. Takou, ktorá nesedí so založenými rukami a nečaká, až ju príde zachrániť nejaký ten princ na bielom koni.

Najradšej mám tie, ktoré si vyhrnú rukávy, pustia sa do práce a zachránia sa samé.

Také, ktoré sa nezrútia pod náporom problémov, ktoré sa dokážu postaviť čelom každej výzve, ktoré sú silné aj vtedy, keď sa okolo nich rúca celý svet.

Našťastie, podobných inšpiratívnych hrdiniek v knihách každým rokom pribúda, a tak je z čoho vyberať.

Toto je môj knižný výber na apríl:

1.Suzanne Collins: Hry o život. Katniss Everdeen je pre mňa zosobnením silnej a odvážnej ženy. Jej život je naplnený ťažkými, priam až neznesiteľnými okolnosťami. Ona si však aj v tých najhorších chvíľach dokáže zachovať chladnú hlavu a odvahu, ale tiež súcit a empatiu. Ak ste celú trilógiu čítali, viete presne, o čom hovorím. A ak nie, utekajte si ju zaobstarať – rozhodne neoľutujete.

Život sa s Katniss nemaznal od detstva. Ako malé dieťa stratila otca pri banskom nešťastí. Jej mama to psychicky nezvládla a tak sa Katniss už vo veľmi mladom veku stala jedinou živiteľkou rodiny. Naučila sa loviť zver, strieľať z luku a liezť na stromy ako veverička. Jedinou útechou je pre ňu jej mladšia sestra Prim, ktorú nadovšetko ľúbi. A tiež chvíle strávené s jej kamarátom Galeom, s ktorým lovia a spoločnými silami držia pri živote obe svoje rodiny.

Potom sa však stane nepredstaviteľné – dvanásťročnú Prim vyberú do neľútostných a krvavých Hier o život a Katnissin svet sa v okamihu rúca. Sama sa prihlási do Hier namiesto Prim, a čakajú ju zatiaľ tie najhoršie a najťažšie životné skúšky.

Viac vám neprezradím, poviem vám len jedno. Ak by ste si v tejto kategórii mali prečítať len jednu jedinú knihu, nech je to táto.

2. Fredrik Backman: Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa. Backman je pre mňa už tradične zárukou skvelého, vtipného, ale tiež dojímavého čítania. A táto kniha je výnimočná tým, že nemá len jednu, ale dokonca dve silné hlavné ženské postavy. Prvou je samozrejme legendárna sedemdesiatsedem ročná babička. Kedysi bola úspešnou chirurgičkou, dnes však jazdí na aute bez vodičáku, hovorí tajným jazykom a nesympatických ľudí ostreľuje z balkóna paintballovou puškou.

Druhou hlavnou postavou je jej vnučka, sedemročná Elsa. Je veľmi inteligentná, a preto pre svojich rovesíkov nezvyčajná. Preto ju v škole šikanujú a preto je babička jej najlepšou priateľkou a útočiskom. Zrazu tu však babička už nie je, a Elsa sa cíti celkom stratená.

Našťastie jej však babička pripravila ešte jedno veľké dobrodružstvo. Posiela ju, aby sa v jej mene ospravedlnila susedom, ktorí to s babičkou nemali vždy jednoduché. Elsa postupne odkrýva ich tajomstvá, odhaľuje ich väzby na babičkinu minulosť a v celom procese objavuje nielen celkom inú babičkinu tvár, ale tiež vlastnú odvahu, intelekt a životaschopnosť.

3. Kristin Hannah: Slávik. Hoci som v poslednej dobe už trochu presýtená knihami z obdobia druhej svetovej vojny, toto je jeden z príbehov, ktoré by som mohla čítať stále dokola.

Slávik je príbehom dvoch sestier, ktoré prežívajú druhú svetovú vojnu vo Francúzsku každá svojím osobitým spôsobom. Viannin manžel narukoval a ona zostala doma s malou dcérou. Musí strpieť, že sa do jej domova nasťahoval nepriateľ a snaží sa so situáciou vyrovnať tak, aby neohrozila ani seba, ale najmä svoje dieťa.

Na druhej strane stojí horkokrvná a výbušná Isabelle, ktorá sa odmieta zmieriť s okupáciou a pridáva sa k Odboju. Hoci sa ich životy uberajú rôznymi smermi, obe bojujú s rovnakými ťažkými otázkami: ako si vo vojne a v okupácii zachovať slušnosť, integritu a neprísť pri tom o život? Ako ochrániť svojich najbližších, keď človek nedokáže ochrániť ani sám seba? Ako zostať sám sebou, keď sa celý svet naokolo rúca?

4. Delia Owens: Kde raky spievajú. V malom mestečku na pobreží Severnej Karolíny roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Kya Clarková žije sama uprostred močiarov, odkedy ju opustila jej rodina. Napriek chýrom, ktoré o nej kolujú, je to citlivé a inteligentné dievča. Žije v súlade s prírodou, sama sa naučí čítať a prežívať zo dňa na deň aj v ťažkých podmienkach.

Potom sa však v mestečku objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea, a obyvatelia z jeho vraždy obviňujú Kyu. Rozbehne sa hon na čarodejnice a Kyu čakajú najťažšie chvíle jej už tak dosť ťažkého života. Ako sa s tým vyrovná, a kde sa ukrýva celá pravda?

Ďalší kandidáti do tejto kategórie

1.Marie Lu: Legenda.

2. Margaret Atwood: Príbeh služobníčky.

3. Louisa May Alcott: Malé ženy.

4. Madeline Miller: Kirké.

Tak ktorú si tento mesiac vyberiete vy?

Odpovedať

2 Komentáre