17 aktivít pre dvojročné deti, ktoré sú zavreté doma kvôli koronavírusu

Tak sme sa, rovnako ako tisícky iných rodín, ocitli v nedobrovoľnom domácom väzení.

Priznávam, ja sama som koronavírus úplne podcenila. Môj muž to sledoval od začiatku, odkedy nákaza prvýkrát vypukla v Číne, a už vtedy predpovedal, že z toho bude niečo veľké. Ja som tomu veľmi nechcela veriť, a s ľútosťou musím uznať, že som to vôbec nebrala vážne. Celé mi to naplno docvaklo až vtedy, keď sa prvé prípady objavili aj v našom malom meste.

Mám doma dvojročné dieťa s neobmedzenou zásobou energie. Doteraz sme ešte nikdy neboli zavretí doma dlhšie ako jeden deň. Prechádzky vonku a hranie sa v parku sú našimi najobľúbenejšími spôsobmi ako tráviť čas a aspoň trošku z tej energie vyčerpať. O tieto možnosti sme však teraz prišli. Preto som sa vydala do hlbín Pinterestu, hľadať kreatívne nápady na zaujímavé a zábavné aktivity, ktorými by som nám mohla vyplniť čas. A vďakabohu, Internet opäť raz nesklamal.

Samozrejme, vyberala som aktivity hlavne podľa veku – Kubko má dva roky, väčšina z týchto aktivít je však podľa mňa vhodná od 18 mesiacov až do 3 rokov. Dôležité je, aby mali deti za sebou obdobie, v ktorom všetko strkajú do úst.

Zostavila som kompiláciu tých najzaujímavejších a najinšpiratívnejších aktivít, ktoré chcem s Kubkom vyskúšať. Sama som zvedavá, ktoré z nich budú mať u neho najväčší úspech. A dúfam, že niektoré z nich inšpirujú aj vás.

Obzvlášť skvelý je fakt, že na drvivú väčšinu z nich (až na pár výnimiek) nebudete potrebovať žiadne špeciálne pomôcky alebo potreby, ktoré by ste narýchlo museli objednávať z internetu. Ak máte doma malé dieťa, je veľmi pravdepodobné, že tieto veci sa u vás doma už nachádzajú. A ak náhodou aj nie, Alza alebo Mall sú ešte stále našou záchranou.

Tak poďme na to:

1.Nechajte drobca, nech vám pomáha variť alebo piecť. Môže niečo nakrájať so svojím detským nožíkom – ak ste si v Lidli stihli uchmatnúť Majin detský príbor, malý nožík z tejto sady je pre detskú rúčku úplne perfektný. Môže tiež presýpať múku či cukor na váhu alebo do misky, miešať cesto metličkou, nalievať mlieko či vodu z odmerky. Na prípadný neporiadok nepozerajte – dieťa takto získava dôležité schopnosti a navyše má veľkú radosť z toho, že vám môže pomáhať. A utrieť kuchynskú linku prípadne povysávať podlahu predsa nie je až taká námaha 🙂

2. Pustite si hudbu, spievajte si a poriadne si zatancujte. Vyplavíte endorfíny a pri troške šťastia drobec spotrebuje aj malú časť svojej nevyčerpateľnej energie.

3. Maľovanie s vodou. Stačí vám na to štetec, kúsok kartónu alebo farebný papier a malý pohárik s vodou.

4. Vyskúšajte senzorický (zmyslový) box. Znie to možno komplikovane, ale tieto boxy sú veľmi jednoduchou a efektívnou zábavou pre každé batoľa (a mám také podozrenie, že nimi nepohrdnú ani staršie deti). Stačí vám plastový úložný box a niečo, čím ho naplníte. Možnosti sú tu nekonečné: môžete použiť ryžu, cestoviny, ovsené vločky, kamienky či piesok. Pridajte misku, pohár, lopatku či lyžičku a nechajte drobca, nech sa v tom celom hrabe, presýpa, vysýpa a objavuje. Rozprestrite pod neho veľkú osušku a majte pripravený vysávač 🙂

5. Vodná prelievacia stanica. Je to iná varianta na senzorický box. Naplňte úložný box vodou (stačí pár centimetrov odo dna), pridajte poháriky, lieviky, menšiu naberačku alebo menšie zaváraninové poháre. V tomto prípade odporúčam pod osušku rozprestrieť ešte plastovú podložku, prípadne plastový obrus.

6. Autoumývareň. Do vody v plastovom boxe pridajte malé množstvo umývacieho prostriedku na riady a poriadne ho napeňte. Pozbierajte všetky plastové autíčka, ktoré doma máte, dajte dieťaťu malú špongiu a uteráčik a nechajte ho všetky autíčka poumývať. Namiesto autíčok môžete použiť tiež malé plastové zvieratká alebo bábiky (ktorým nebude vadiť, že si zamáčajú vlásky). Toto bol u nás včera obrovský hit. Kubko konkrétne zvieratká umýval takmer hodinu – pri žiadnej činnosti ešte nikdy tak dlho nevydržal, takže toto určite zaradím do našej permanentnej rotácie.

7. Plastelína. Klasika klasík. Zatiaľ sme ešte nedospeli do stavu, že by sa s ňou Kubko dokázal zahrať sám. Keď si však k nemu sadne jeden z nás dospelých, zahráme sa aj viac než pol hodiny. Gúľame ju valčekom na cesto, vykrajujeme rôzne tvary s vykrajovačkami, pečiatkujeme s pečiatkami na cesto, alebo staviame farebných snehuliakov. Na Pintereste nájdete nepreberné množstvo plastelínových inšpirácií, tak ich neváhajte vyskúšať.

8. Kinetický piesok. Toto je relatívne cenovo náročná vec, ale ak do nej investujete, verím, že nebudete ľutovať. Piesok, ktorý sa nesype, je do interiéru ako stvorený. Môžete z neho stavať hrady, „piecť“ koláčiky, alebo do neho poschovávať rôzne drobné hračky a nechať drobca, aby ich všetky našiel. Odporúčam sledovať akcie na Alze alebo Malle. Náš piesok je z povianočného výpredaja v Tescu, a neľutujem ani jedno euro, ktoré som zaň minula 🙂

9. Pretekárska dráha z papierovej pásky. Uvoľnite v obývačke alebo v detskej izbe poriadny kus podlahy, a s pomocou papierovej pásky na podlahe vytvorte pretekársku dráhu. Ak máte väčšie dieťa, môžete pridať hračkárske dopravné značky. Ale úplne postačí aj niekoľko autíčok, s ktorými sa aj tí najmenší môžu poriadne popreháňať.

10. Brmbolce! Milujem farebné brmbolce, a takmer pri každej návšteve Tedi mi v košíku pristane minimálne jedno nové balenie. Možnosti ich použitia sú nekonečné: dajte drobcovi naberačku na zmrzlinu a nechajte ho presýpať ich z misky do misky, prípadne z misky do formy na muffiny. Alebo ich púšťajte cez tuby od papierových utierok prilepené na stene. Nasypte ich do misky s vodou, pridajte dierkovanú naberačku a misku. Dajte drobcovi plastovú pinzetu alebo kuchynské kliešte a nechajte ho, nech ich skúša uchopiť. Všetko sú to skvelé spôsoby, ako si deti môžu trénovať jemnú motoriku a ešte sa pri tom aj skvele zabaviť.

11. Maľovanie s tyčinkami do uší. Ak ste zatiaľ nenabrali odvahu na vodové farby (môj prípad), toto je skvelý spôsob, ako dieťa zoznámiť s maľovaním. Do niekoľkých misiek kvapnite pár kvapiek vodou zmývateľných, oprateľných farieb. Dajte drobcovi veľký papier a niekoľko tyčiniek do uší, a nechajte ho vytvárať jeho prvé majstrovské dielo.

12. Maľovanie s brmbolcami. Namiesto tyčiniek do uší môžete na maľovanie použiť aj väčšie brmbolce – drobec ich môže použiť aj ako pečiatky.

13. Alebo vyskúšajte ozajstné detské pečiatky. Tieto pečiatky s Krtkom mám doma už nejaký čas, a konečne ich plánujem odskúšať. Lacné však možno dostať aj v Tedi alebo Pepcu (momentálne sú však žiaľ asi oba tieto obchody zatvorené).

14. Skladajte si Lego. Duplo je náš obrovský favorit, a radi sa s ním hráme všetci. My dospelí možno občas ešte radšej ako Kubko 🙂

15. Uväznené zvieratká. Vezmite veľký plech na pečenie, alebo plastový vrchnák zo škatule a lepiacou páskou naň poprilepujte menšie plastové zvieratká. Drobcovou úlohou je ich všetky vyslobodiť a celý sa pri tom nepolepiť páskou 🙂 My sme to zatiaľ vyskúšali s papierovou páskou, a Kubko mal problém vyriešený zhruba za 30 sekúnd 😀 Preto to chcem vyskúšať ešte raz, tentokrát však s bežnou lepiacou páskou, ktorá lepí oveľa silnejšie. Uvidím, ako si Kubko poradí s tým!

16. Koláže z krepového papiera. Potrebujete veľký výkres, nastrihané alebo natrhané kúsky krepového papiera a v miske vodou poriadne zriedené tekuté lepidlo. Namáčajte do lepidla štetec a naneste ho na výkres, a potom ho spolu polepte kúskami krepového papiera.

17. Veľa si čítajte! Knihy samozrejme nemôžu chýbať na žiadnom z mojich zoznamov. Čítajte si spolu na gauči, na koberci či v posteli. Čítajte drobcovi, kým sa hrá s legom alebo kým maľuje vodou. Jednoducho, čítajte si, kedykoľvek sa vám na to naskytne čo najmenšia príležitosť.

Verím, že vás tento zoznam aspoň trošku inšpiruje a pomôže vám vyplniť čas, kým sú deti doma. Na mojom Instagrame budem postupne písať o tom, ako sa nám s jednotlivými aktivitami darilo, čo Kubka bavilo a čo ho naopak nezaujalo. A ak aj vy máte v rukáve nejaké super aktivity pre túto vekovú kategóriu, sem s nimi. Každá ďalšia inšpirácia je len a len vítaná!

Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa všetkým vírusom!

Odpovedať

2 Komentáre