Najlepšie veci po dvoch rokoch materstva

Niet pochýb o tom, že marketing zameraný na mamičky malých detí je jednou z najsilnejších a najpresvedčivejších vecí na svete. Veď ktorá mama o sebe zodpovedne vyhlási, že pre svoje dieťa nechce to najlepšie?

A tie „najlepšie“ veci sa na nás dennodenne valia zo všetkých strán – z časopisov či televízie, z reklamných letákov, od influenceriek na Instagrame, ale tiež ako odporúčania od skúsenejších mám. A práve tie dve posledné kategórie mám ja sama najradšej.

Nemám problém priznať, že sa často a rada nechávam inšpirovať niektorými mamičkami na Instagrame, ale tiež mojimi kamarátkami, ktoré majú staršie deti než je to moje, alebo ich majú viac 🙂

Samozrejme to, čo je pre jej drobca najlepšie, si každá mama musí zadefinovať sama. My sme za posledné dva roky toho odskúšali požehnane. Prvý podobný zoznam som napísala pred rokom, keď Kubko oslávil svoje prvé narodeniny. A za všetkými tými vecami si dodnes stojím.

Tu sú tie, ktoré nám do zoznamu pribudli (alebo ktoré sa nám opätovne milionkrát osvedčili) za posledných 12 mesiacov:

Babičky. Keď som uverejnila zoznam z minulého roka, moja mamina ma so smiechom sprdla, že babičky sa ocitli až na poslednom mieste môjho zoznamu 🙂 A tak to tento rok naprávam – a umiestňujem obe Kubkove babičky na prvé miesto.

Bez nich by sme to mali naozaj, naozaj ťažké, a ja každý deň ďakujem za to, že sme sa im rozhodli zostať nablízku. Nielen preto, že sú nám neoceniteľnou pomocou. Ale tiež preto, že je úžasné dopriať starým rodičom možnosť vidieť svoje vnúčatko rásť, budovať si s ním vzťah na takmer dennej báze a užívať si každý jeden pokrok, ktorý drobec urobí. Nevymenila by som to za život v žiadnej svetovej metropole.

Vďaka mojej mamine môžem chodiť do práce a robiť to, čo ma baví. A nemusím si pri tom robiť starosti, lebo viem, že o Kubko je v tých najlepších možných rukách. Moja svokra mi zase dopraje raz do týždňa dve hodiny úplne osamote, čo je pre moju introvertnú povahu absolútne na nezaplatenie. A vďaka nej si tiež s Aďom môžeme raz za čas dopriať aj rande, čo zase veľmi prospieva nášmu manželstvu 🙂

Babičky sú pre nás jednoducho nenahraditeľné!

Knihy. Nič na svete ma neteší viac než to, že sa mi darí v Kubkovi pestovať a budovať lásku ku knihám a čítaniu. To bol jeden z mojich hlavných rodičovských cieľov a neúnavne na tom pracujem každý jeden deň.

Čítame si ráno po zobudení aj večer pred zaspávaním. A nikdy ma neprestane dojímať, keď za mnou Kubko sám príde s niektorou so svojich obľúbených knižiek a s príkazom „maminka, čítať!“ sa usadí vedľa mňa do kresla.

Pokojne mu budem jeho milované knihy čítať stále dokola, len nech mu tá láska ku knihám vydrží celý život! A keďže tých obľúbených kníh už máme slušnú kôpku, pripravujem o nich samostatný článok, na ktorý sa môžete tešiť už čoskoro.

Lego Duplo. Jednoznačne najobľúbenejšia a najpoužívanejšia hračka za posledný rok. A investícia, ktorá sa nám už niekoľkonásobne vyplatila v podobe spokojného a samostatne sa hrajúceho dieťaťa.

Prvý set som Kubkovi kúpila krátko po prvých narodeninách, a odvtedy sa naša zbierka utešene rozrastá. Začiatky boli vtipné – kocky lietali po celej obývačke, nachádzala som ich v posteli, za gaučom aj v práčke, ale postupne sa Kubko naučil, na čo sú tie veselé farebné kocky určené.

Z našej strany to chcelo veľa trpezlivosti a veľa hodín presedených na zemi, strávených vysvetľovaním a názornými ukážkami. Samozrejme, na začiatku hra pozostávala najmä z toho, že ja alebo Aďo sme do omrzenia stále dokola stavali vežičky, ktoré Kubko rovnako trpezlivo rozoberal na súčiastky 😀

Ale všetka tá trpezlivosť sa nám vrátila, keď Kubko jedného dňa začal kocky namiesto rozoberania sám skladať. A baví ho to stále. Najväčšiu radosť mám, keď ho idem skontrolovať, lebo zostal podozrivo ticho, a nájdem ho sediaceho na zemi, ako si sám skladá svoju vlastnú vežu, auto alebo kamión.

Hrací drez. Je plastový a je na baterky, čiže podľa najnovších hipsterských rodičovských smerníc je absolútne nevyhovujúci 😀

Mne sú však v tomto prípade všetky poučky o neprospešnosti plastových hračiek totálne ukradnuté – je to totiž momentálne Kubkova najobľúbenejšia a najpoužívanejšia hračka.

Spoľahlivo mu zdvihne náladu, kedykoľvek je nahnevaný a mne každé jej použitie kupuje minimálne 30 minút neprerušovaného voľného času. A ako vám potvrdí každá mamina, voľný čas je v materstve tá najvzácnejšia veličina.

Vždy, keď potrebujem urgentne vyriešiť pracovné záležitosti, urobiť rešerš k novému článku na blog alebo si proste len na chvíľku sadnúť s kávou a knihou bez toho, aby ma niekto každé dve minúty vyrušoval, stačí vytiahnuť tento drez a mám vystarané. Za mňa rozhodne jedna z najúžasnejších vecí posledných mesiacov – a myslím, že Kubko by so mnou určite súhlasil!

Water wipes. Na tieto vlhčené utierky som spievala ódy už niekoľkokrát (napríklad v tomto článku, ale tiež tu). A budem ich spievať asi až do konca života.

Používame ich nielen pri prebaľovaní. Jeden balík tejto novej verzie mám vždy pri sebe v batohu, keď potrebujem Kubkovi vonku rýchlo utrieť rúčky alebo pusinu po jedení. Milujem, že nie sú parfémované a že každý raz bez zbytočnej chémie perfektne splnia svoj účel.

Autosedačka Britax. Tak toto bola asi najväčšia jednorazová investícia, akú sme do Kubka zatiaľ urobili (ak nerátam kočík, samozrejme). Avšak vzhľadom na to, ako často Kubka vozím autom, vypláca sa nám zatiaľ do posledného centu.

Je maximálne praktická, otočné sedadlo je na použitie oveľa jednoduchšie než to fixné a bezpečnosť je podľa testov tiež prvotriedna. Ak svoje dieťa budete voziť v aute častejšie, naozaj sa vyplatí investovať do sedačky, ktorá vám život maximálne uľahčí.

Športový kočík Bebetto. Napriek tomu, že Kubko je už veľkáč a veľmi rád chodí všade pešo, tento šporťák je stále jednou z našich najpoužívanejších vecí. Čokoľvek potrebujem s Kubkom rýchlo vybaviť v meste – či už vybrať balík na pošte alebo urobiť menší nákup v Lidli, tento kočík je vždy naším verným parťákom. Odvezie pohodlne nielen Kubka, ale aj tie spomínané nákupy a veľmi pohodlne sa ovláda. A občas, keď som unavená, celkom rada by som sa na ňom nechala povoziť aj ja 😀

Odpovedať

1 Komentáre