Knižná výzva: Smrť na Níle od Agathy Christie

Knižná výzva 2020 pokračuje knihami, z ktorých budú tento rok filmy (alebo seriály). Prvá, ktorú som tento mesiac prečítala, je Smrť na Níle od Agathy Christie.

Linnet Ridgewayová nemá ešte ani 21 rokov a už ma všetko, čo si len mladá žena môže priať. Je neskutočne bohatá a neuveriteľne krásna. Kúpila a zrekonštruovala staré vidiecke sídlo a užíva si, že je jeho výhradnou paňou. Je zvyknutá dostať a dosiahnuť všetko čo si zaumieni – prekážky pre ňu neexistujú.

Po dlhej dobre k nej prichádza na návštevu jej kamarátka Jacqueline de Belfort, pekná, ale schudobnelá dievčina, šialene zaľúbená do svojho snúbenca, Simona Doyla, chudobného potomka šľachtickej rodiny.

Simona nedávno prepustili z práce a ich spoločná budúcnosť je ohrozená. A tak Jackie zúfalo prosí Linnet o pomoc. Chce, aby Simona zamestnala ako pozemkového správcu a Linnet súhlasí. Sama totiž Jackie závidí tu veľkú lásku ktorú zaživa – to je jediné čo jej v živote naozaj chýba. Simon sa jej páči, a tak, nedbajúc na priateľku a jej veľkú lásku, rozhodne sa za neho stoj čo stoj vydať. To sa jej napokon aj podarí. 

Na svadobnú cestu sa výberu do Egypta, na plavbu po Níle, na ktorej sa zhodou okolnosti nachádza aj Hercule Poirot.

Ďalší pasažieri lode sú pestrou zmeskou – Tim Allerton s mamou, ktorej je dokonale oddaný. Andrew Pennington, Linnetin americký poručník, ktorého šokuje správa, že sa Linnet vydala a vydá sa za ňou “náhodne“ do Egypta. Jim Fanthorp, právnik z kancelárie, ktorá Linnet zastupuje v Británii. Stará pani van Schuylerova s praneterou Caroline Robsonovou. Doktor Bessner vlastniaci významnú kliniku v Československu. A napokon Pani Otterbournova s dcérou Rosalie. Každý z nich v tomto zamotanom príbehu zohrá svoju dôležitú rolu.

Kvôli svojmu zvyku dostať všetko čo si zaumieni, nie je Linnet príliš obľúbená, ona si to však nevšíma. Väčšina reakcii na jej život je v duchu “to nie je spravodlivé”. Má bohatstvo, krásu a teraz aj oddaného manžela. Ktorého však ukradla inej.

V Egypte vysvitne, že odkedy sa Linnet a Simon vzali, Jacqueline ich prenasleduje všade, kam sa pohnú. Nasleduje ich ako vytrvalý tieň, ktorého sa nevedia zbaviť. Keď sa Jackie objaví ešte aj na ich svadobnej ceste, Linnet je z toho už na pokraji nervového zrútenia. Obráti sa na Poirota, aby jej pomohol, on s ňou však nemá ani najmenší súcit. Vidí ju triezvo ako ženu zvyknutú dostať všetko, nehľadiacu na to, ako môže iným ublížiť.

Hoci Poirot odmietne pre Linnet pracovať, pokúsi sa Jackie presvedčiť aby s tým prestala – kvôli nej samej. Aby sama sebe neničila a neotravovala život.

“Neotvárajte srdce zlu. Pretože ak otvoríte srdce zlu, ono príde… áno, určite príde…. Vstúpi vám do srdca, udomácni sa v ňom a po nejakom čase ho už nevyženiete.”

Plavba loďou je spočiatku pokojná. Hostia sa spoznávajú predtým, ako každý odhalí Poirotovi svoju pravú tvár. Potom však Linnet len o vlások uniká smrti, keď ju na pobreží takmer zavalí balvan. Veci sa dávajú do pohybu.

Na spätnej plavbe sa jedného večera Jackie opije a začne pred Corneliou, Fanthorpom a Simonom a rozprávať svoj príbeh. Napokon sa tak rozohní, že vytiahne malú pištoľ a Simona postrelí do nohy. Pištoľ odkopne pod pohovku a hysterickú ju musia odvliecť do kajuty. Ošetrovateľka jej pichne morfium a sľúbi že pri nej ostane celu noc.

Doktor Bessner ošetrí Simona a ubytuje ho vo svojej kajute, aby na neho dozrel. Simon ich prosí, aby našli pištoľ – nech nedôjde k ďalšej nehode. Fanthorp ju však už na mieste nenájde. 

Ráno nájdu Linnet Doylovu s prestrelenou hlavou.

Poirot začína vyšetrovanie. Okamžite sa ukáže že Jackie ma nepriestrelné alibi a Linnet zabiť nemohla. Okruh podozrivých sa postupne rozširuje – Linnet totiž za svoj krátky život ublížila už príliš veľa ľuďom. A potom náhle začnú pribúdať ďalšie vraždy…

Poirotove malé sivé bunky si však samozrejme so všetkým napokon poradia. Viac vám už neprezradím, aby som vám nepokazila čitateľský alebo filmový zážitok.

Môžem však skonštatovať, že to je zatiaľ jedna z najlepších christieoviek (to slovo som si práve vymyslela), ktoré som kedy čítala. Možno to bolo tým, že slovenský preklad bol výnimočne naozaj vydarený.

Kniha má silný emocionálny nádych, čo u Agathy nebýva celkom pravidlo. O to lepší je celý príbeh. Hoci ani jedna zo zavraždených osôb nebola príliš sympatická, s vervou som hádala, kto ich mohol zavraždiť. Až do konca som naozaj ani netušila, kto by mohol byť páchateľom, a rozuzlenie ma príjemne šokovalo. Určite knihu odporúčam každému milovníkovi inteligentného čítania a dobrých detektívok.

Hodnotenie: ****

Kde knihu zoženiete: Slovenský preklad (Martinus), Anglický originál (Book Depository).

Komu knihu odporúčam: Každému milovníkovi skvelých detektívok, ktorý si nepotrpí na hektolitre krvi a lietajúce končatiny 😀 Na knihách Agathy Christie ma baví práve to, že sú napínavé, zaujímavé a inteligentné, ale nemusím sa po ich prečítaní báť ísť v noci na záchod 🙂

Odpovedať

1 Komentáre