Na nočnom stolíku: Druhý život začína vo chvíli, keď pochopíš, že máš len jeden od Raphaelle Giordanovej

Hlavná hrdinka knihy, Camille, je manželkou, mamou jedného syna a konzultantkou v obchodnej firme. Na prvý pohľad má všetko: stabilnú prácu a skvelú rodinu, ona sa však cíti nespokojná a frustrovaná. Z jej manželstva sa vytratila iskra a upadlo do rutiny. Škrípe aj jej vzťah s 9-ročným synom, ktorý sa bráni prísnosti a nastavovaniu pravidiel. Práca ju neteší a celkovo si pripadá, akoby to najlepšie mala už za sebou, hoci sa ešte len pomaly blíži k štyridsiatke.

Jedného večera Camille po stretnutí s klientom havaruje v húštine bez mobilného signálu. Nájde však dom Clauda a jeho manželky, ktorí ju prichýlia a nechajú ju u nich počkať na odťahovku.

Camillinho manžela zaujíma len to, čo to všetko bude stáť a nešťastná Camille sa pred Claudom úplne zosype. Našťastie, Claude je dobrý poslucháč – pozorný a vnímavý. Na základe toho, čo mu Camille porozpráva o svojom živote, jej diagnostikuje rutinitídu.

„Je to infekcia duše, ktorá dnes sužuje čoraz viac ľudí, najmä na Západe. Jej symptómy sú prakticky vždy rovnaké – znížená motivácia, chronická mrzutosť, strata oporných bodov a zmyslu života, problém byť šťastný napriek hojnosti materiálneho bohatstva, apatia, mrzutosť. Človek nemusí byť priamo v depresii a cítiť úplné prázdno v duši, ale pritom má neustále pocit, že má síce všetky predpoklady na to, aby bol šťastný, no akoby mu chýbal kľúč na ich využitie.“

Claude ponúkne Camille terapiu proti rutinitíde – bude jej sprievodcom na ceste k tomu, aby v živote opäť našla šťastie a spokojnosť. Camille spočiatku váha, no napokon sa rozhodne, že za pokus nič nedá.

Terapia trvá niekoľko mesiacov, a na Camille čaká celá rada viac či menej náročných úloh a zadaní. Od letu balónom cez potápanie sa, meditovanie a vytvárenie inšpiratívnej nástenky sa Camille postupne dopracováva v odhaleniu svojho pravého ja.

Moje postrehy

Knihu som z police zobrala bez toho, že by som tušila, že ide o motivačnú literatúru. Sklamaná som však rozhodne nebola. Príbeh Camille je plný zrniek múdrosti, ktoré občas pôsobia až príliš jednoducho, až kým si neuvedomíme, aké zložité vlastne je riadiť sa nimi.

Aké náročné je nepočúvať svojho vnútorného kritika, nedomýšľať si veci, ktoré sa nikdy nestali, nevzdávať sa svojich snov a želaní a počúvať hlas svojho srdca.

Ak máte vo svojom živote sen, na ktorý nemôžete prestať myslieť, ale zatiaľ ste sa neodvážili púšťať do jeho napĺňania, táto kniha je presne pre vás. Dokáže inšpirovať, motivovať a nakopnúť k tej správnej činnosti. Podstatné je však nezabúdať, že tú skutočnú prácu za nás žiadna kniha ani motivačný citát neurobia. Všetko to podstatné a náročné si musíme odmakať sami. Táto kniha je však na tej ceste veľmi dobrým spoločníkom.

Odkiaľ knihu mám: Z mestskej knižnice

Počet strán: 200

Hodnotenie: ****

Žáner: motivačná literatúra

Komu knihu odporúčam: Tým, ktorí si uvedomujú, že trpia akútnou rutinitídou, ale aj tým, ktorí o tom nemajú ani potuchy, ale cítia, že v živote im niečo chýba, hoci nevedia identifikovať presne čo. Tým, ktorí majú pocit, že sa ich život točí v kruhu a nevedia, ako z toho von. Tým, ktorí chcú vo svojom živote niečo zmeniť, no nevedia ako na to a potrebujú nakopnúť.

Kde môžete knihu zohnať: Martinus, Panta Rhei, Book Depository (v angličtine) a samozrejme skúsiť môžete vo svojej mestskej knižnici.

Odpovedať