Narodeninové ciele

Narodeninové ciele / Čarovný život

Včera som oslávila svoje 33. narodeniny. Kristove roky, ako mi s veľkou radosťou pripomína môj muž 🙂 Priznám sa, ešte stále nemám pocit, že by som svoje pribúdajúce roky nejako špeciálne prežívala. Ale každý životný míľnik rada využívam na to, aby som sa zamyslela nad tým, kam môj život smeruje. Ohliadnuc sa späť, uplynulý rok bol jeden z najkrajších a zároveň jeden z najťažších, aké som doteraz prežila.

Podobal sa na jednu veľkú horskú dráhu – výšky striedali pády, a ja som mala často pocit, že sa rútim príliš veľkou rýchlosťou na to, aby som mohla v pokoji vyhodnotiť všetko to, čo sa mi prihodilo. Nechcem sa však pridlho rýpať v minulosti – budúcnosť je to, čo ma zaujíma. A v nej sa rysuje niekoľko úžasných vecí, na ktoré sa už teraz veľmi teším.

Niekoľko dní pred mojimi narodeninami som si sama pre seba ukradla chvíľku času – ako pracujúca mama si každú takú chvíľu užívam na milión percent – a sadla som si k stolu so svojím zápisníkom. Môj zámer? Premyslieť a spísať si svoje ciele na nasledujúcich 365 dní.

Čím som staršia, tým viac si uvedomujem, akú obrovskú hodnotu majú ciele v mojom živote. Nenávidím pocit, že sa životom len tak pretĺkam bez jasnej vízie – a napriek tomu sa mi občas stane, že sa ohliadnem za uplynulým dňom či týždňom a uvedomím si, že som pre svoje najväčšie ciele neurobila zhola nič. Možno je to tým, že medzi ročným dieťaťom, náročnou prácou a manželom si sama na seba nie vždy robím dostatok času. A možno je to len tým, že som ešte nenašla tú správnu metódu, ako mať svoje ciele neustále na pamäti. Usilovne na tom pracujem 🙂

Svoj ďalší rok by som však chcela využiť na maximum – chcem byť nielen dobrou matkou, manželkou a podnikateľkou, ale tiež chcem pracovať na svojom osobnom rozvoji a neúnavne hľadať spôsoby, ako svoje sny pretaviť do reality. A toto sú ciele, ktoré mi momentálne najviac behajú po rozume:

Vytvoriť si 5-ročný plán.

Práve mám rozčítanú túto knihu a hneď na začiatku vo mne zarezonovala táto myšlienka: zvykneme preceňovať to, čo dokážeme urobiť za rok, ale podceňovať to, čo dokážeme urobiť za dekádu. Pravdivé, však? Keď si spomeniem na svoje 23-ročné ja, môžem len žasnúť nad tým, ako veľmi sa môj život za posledných 10 rokov zmenil. Mnohé veci, ktoré dnes žijem, som si v tom čase nevedela ani len predstaviť. Mnohé som si želala, o iných som ani len nechcela počuť a niektoré ma zastihli totálne nepripravenú. Aj o tom je život. A hoci nie všetko sa dá vopred predvídať a naplánovať, svoju ďalšiu dekádu by som chcela mať trošku viac pod kontrolou. Z toho pramení myšlienka vytvoriť si 5-ročný plán, ktorý by bol mojím sprievodcom. Zbytočné mrhanie časom je pre mňa najväčším strašiakom, preto by som chcela do ďalšieho roka svojho života vkročiť s jasnejšou predstavou, čo sú moje hlavné priority a ciele, čomu chcem venovať maximum svojho času a čo chcem dokázať, aby som so sebou pri pohľade späť mohla byť spokojná a vyrovnaná.

Narodeninové ciele / Čarovný život

Pravidelne písať a publikovať na tento blog.

Tento cieľ sa na všetkých mojich zoznamoch opakuje so železnou pravidelnosťou. Zároveň je to pravdepodobne vec, pri ktorej najviac prokrastinujem. Myslím, že som už konečne pochopila, prečo to tak je, a odtiaľ je snáď už len kúsok od toho, aby som svoje myslenie zmenila a konečne začala robiť to, čo ma najviac baví. Písmenká milujem odmalička (viď nasledujúci cieľ). Z problémov a starostí som sa vždy radšej vypísala než vyrozprávala. Milujem ten pocit, keď moje chaotické myšlienky dostávajú hlavu a pätu. A neuveriteľne ma teší, keď môžem svojimi slovami inšpirovať iných. Chcem písaniu urobiť vo svojom živote oveľa väčší priestor a z tohto blogu chcem urobiť inšpiratívnu destináciu pre ženy, ktoré tak ako ja v živote balansujú s milión rôznymi vecami a denne premýšľajú, ako sa z toho nezblázniť 🙂 .

Denne si robiť čas na čítanie kníh.

Knihy sú mojou veľkou životnou láskou. Moji blízki by vám potvrdili, že ich nakupujem s vášňou hraničiacou s posadnutosťou 🙂 Ak by som si nedala pozor, onedlho by nás dočista vystrnadili z nášho bytu 🙂 Ale mne to vôbec nevadí. Nech sa v mojom živote dialo čokoľvek, knihy mi pri tom vždy robili spoločnosť. Krásne časy, ťažké časy – knihy ma sprevádzajú životom odmalička, a neplánujem na tom vôbec nič meniť. Poskytujú mi nielen únik od bežných denných starostí, ale tiež možnosť, ako na sebe neustále pracovať a nezastaviť sa na mieste, nech by to bolo akokoľvek pohodlné. Beletria, knihy o osobnom rozvoji, kuchárske knihy…všetky majú v mojom živote nezameniteľné miesto. Spomínam si na chvíle pred rokom, keď bol Kubko ešte maličké, niekoľkotýždňové bábätko a ja som bola jedna veľká kôpka popôrodných nervov. Knihy ma vtedy držali nad vodou – keď konečne cez deň zaspal, ignorovala som práčku, sporák či prachovku, a s obrovskou radosťou som sa púšťala do jednej knihy za druhou. Spätne si vravím, že to bolo asi tá najlepšia voľba, akú som mohla urobiť.  Knihy mi rozhodne pomáhali nezblázniť sa z tých veľkých životných zmien 🙂  A naučiť Kubka milovať knižky je pre mňa jednou z najúžasnejších a najväčších rodičovských výziev.

Presťahovať sa a urobiť Kubkovi krásnu detskú izbičku.

Keď som v pred štyrmi rokmi kupovala svoj dvojizbový byt, ani vo sne by mi nenapadlo, že sa tak skoro zaplní smiechom, veselým džavotaním a neutíchajúcim dupotom detských nožičiek. A nerozmýšľala som ani nad tým, že časom môže byť tento byt môjmu životu primalý. I to je dôkaz, ako sa môže za zopár krátkych rokov celý život prevrátiť úplne naruby. A keďže by sme časom ku Kubkovým nožičkám radi pridali ešte jeden malý pár, sťahovanie je pre nás momentálne priorita číslo jeden. Neuveriteľne sa teším, že budem môcť zariaďovať väčší priestor a že konečne dostaneme možnosť vytvoriť Kubkovi jeho vlastnú krásnu detskú izbičku – keďže momentálne má svoju spálňu v obývačke. Už nejaký čas zbieram inšpiráciu na Pintereste, dávam dokopy nápady a kreslím si prvé návrhy a neviem sa dočkať, kedy sa konečne prepracujeme k realizácii 🙂

Naučiť sa lepšie narábať so svojím časom.

Tento cieľ je možno na poslednom mieste zoznamu, ale ak mám byť úprimná, je pravdepodobne tým najpodstatnejším. Bez neho totiž na všetky svoje ciele nebudem mať dostatok času. Lepšie plánovanie a organizácia času sú pre mňa momentálne alfa a omega celého môjho života. Sama som zvedavá, ako sa mi s tým napokon podarí popasovať!

Dávate si na svoje narodeniny nejaké ciele?

Fotky: Ana Tavares, Unsplash

Odpovedať