Ako na to: Plánovanie jedál pre zaneprázdnené mamy

Plánovanie jedál pre zaneprázdnené mamy / Čarovný život

Po narodení Kubka sa u nás príprava večere stala jedným z najobľúbenejších vtipov. A tiež konštatným zdrojom hádok. Bez mučenia priznávam, že varenie a jedenie vo všeobecnosti u mňa po pôrode išli úplne do úzadia. Nebyť mojej skvelej maminy, ktorá nás zásobovala plnými prepravkami jedla, asi by sme v tej dobe boli všetci pomreli hladom 🙂  Alebo skôr minuli všetky úspory na donášku jedál. Môj muž mal so mnou istý (veľmi krátky) čas trpezlivosť, ale viete, ako to je. Hladný chlap je nespokojný chlap. Cez to nejde vlak. Obzvlášť, keď bol predtým zvyknutý na to, že som mu pravidelne vyvárala a vypekala rôzne dobroty.

A tak som sa rozhodla vrátiť k starým dobrým zvykom. Respektíve, znova sa vrátiť k sporáku. Akurát som si pomerne rýchlo uvedomila, že na prípravu komplikovaných receptov momentálne nemám čas, a hlavne chuť. Zbíjať čas pri sporáku, keď Kubko konečne zaspal, sa mi dvakrát nechce. No na druhej strane, začať rozmýšľať o tom, čo bude na večeru o pol šiestej poobede, keď máme pred sebou celý ten kolotoč s kúpaním, kŕmením a uspávaním, je zaručený recept na manželskú hádku. Alebo večeru v podobe rožkov s paštétou. Samozrejme za predpokladu, že sa u nás nejaké rožky vyskytujú 🙂

Jednoducho, môj starý spôsob večernej kulinárnej improvizácie a čakania na inšpiráciu tragicky zlyháva. A ani to večné opakovanie niekoľkých obľúbených receptov už to nezachráni. A tak som sa s prosbou o pomoc obrátila na internet, a odpoveď prišla vo veľmi jednoduchej podobe: plánovanie jedál. Nie je to pre mňa žiadna novinka – už som sa o to pokúšala v minulosti (o čom svedčí aj tento článok spred roka). Ale verná sama sebe som sa do toho pustila tak komplikovaným spôsobom, že ma to prestalo baviť už niekde vo fáze triedenia receptov :). A k ozajstnému týždennému plánu som sa neprepracovala vôbec (#reallife).

Tentokrát na to preto idem inak. Žiadne komplikované postupy, žiadny perfekcionizmus, žiadne doťahovanie detailov do dokonalosti bez toho, aby sa dostavili reálne výsledky. Ak sa chcete nechať inšpirovať, tak tu je návod, ako na to:

Začnite hneď. Pod „hneď“ myslím ešte dnes. Nie až keď budete mať perfektne zorganizovanú zbierku receptov. Nie, až keď na to nájdete ten ideálny zošit. Nie, až keď budú deti, manžel aj vy dobre vyspatí (všetky dobre vieme, že to je čisté sci-fi 🙂 ).

Jednoducho si zoberte pero a papier a pustite sa do toho. Pozrite sa, čo máte v chladničke, mrazničke alebo v špajzi. Ak ste aspoň trochu ako ja, určite tam nájdete ingrediencie na minimálne dva týždne teplých jedál :). Vytvorte si plán na nasledujúce 3-4 dni. Nič viac, nič menej. A potom ten plán aj dodržte.

Vychutnajte si ten slastný pocit, a ak sa vám to zapáči, ste na dobrej ceste. Potom môžete skúsiť aj nasledujúce tipy:

Vyhraďte si na plánovanie čas každý týždeň. Nájdite si čas, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať. Môže to byť v piatok doobeda, v sobotu poobede alebo v nedeľu ráno. Alebo kedykoľvek inokedy. Dôležité je, aby sa plánovanie pre vás stalo zvykom, nad ktorým ani nebudete musieť premýšľať. Zároveň je dôležité, aby ste tým netrávili príliš veľa času, lebo vás to po dvoch-troch týždňoch prestane baviť. Dá sa to zvládnuť aj za 15-20 minút, a benefity si budete užívať celý nasledujúci týždeň.

Majte všetky svoje obľúbené recepty na jednom mieste. Môže to byť šanon s receptami vytlačenými z internetu; zošit, do ktorého si recepty zapisujete rukou alebo aj vyhradená nástenka na Pintereste. Na médiu naozaj nezáleží. Podstatné je, aby ste svoju zásobu receptov mali poruke vždy, keď sa posadíte k svojmu týždennému plánovaniu.

Zamerajte sa na jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu. Jedlá z jedného hrnca alebo plechu; cestoviny; polievky, ktoré sa varia samé; šaláty s mäsom alebo jedlá pripravované v elektrickom hrnci. To všetko sú perfektné voľby na uponáhľané pracovné dni. Prípravu poctivej domácej sviečkovej si radšej nechajte na víkend :).

Plánujte podľa toho, čo už máte doma. Chladnička, mraznička a špajza sú vaše najlepšie kamarátky. Skúste si vždy 2-3 jedlá naplánovať podľa toho, čo už máte nakúpené. Zbavíte sa tak starších zásob, uvoľníte priestor a ešte aj ušetríte pri nákupoch.

Keď všetko ostatné zlyhá, majte v zálohe zopár jednoduchých, rýchlych jedál, ktoré vás kedykoľvek zachránia. Rýchla krémová polievka alebo cestoviny s kúpenou omáčkou. Aj kuracie nugetky z Lidla sa počítajú :).  

Toto je momentálne môj prvoradý cieľ – zjednodušiť si plánovanie jedál na maximum, nekomplikovať to a neprekombinovávať. A zhruba o mesiac vám dám vedieť, aké sú moje prvé dojmy, postrehy a skúsenosti. Medzitým by ma zaujímalo, aké skúsenosti máte s plánovaním jedál vy? Je to niečo, čo vás zaujíma, alebo radšej improvizujete?

Fotka: Camille Styles

Odpovedať