Projekt: 12 mesiacov pre organizovaný život

12 mesiacov pre organizovaný život / Čarovný život

Kedysi som sama seba považovala za dobre organizovanú osobu. Vedela som nájsť veci, ktoré som odložila. Všade som chodila načas a pamätala som si termíny schôdzok a dátumy narodenín. Každý večer som dokázala pripraviť dobrú večeru. Mala som prehľad v knihách, ktoré som kupovala a čítala. Na kuchynskom stole sa mi nekopili stohy vecí, ktoré tam vôbec nemali čo robiť. A dokázala som si zorganizovať čas tak, že som ho mala dosť nielen na prácu, ale i na moje koníčky a veci, ktoré mi robia v živote radosť. Jednoducho, mala som pocit, že mám svoj život pod kontrolou.

A potom som sa vydala a porodila bábätko. Po šiestich mesiacoch od Kubkovho narodenia som sa čiastočne vrátila do práce. A celý môj organizovaný život išiel do hája 😀 Všade okolo mňa sa kopia veci, ktoré potrebujú vytriediť. V práci robím školácke chyby, aké som naposledy robila pred piatimi rokmi, keď som do našej firmy nastúpila. Na teplé večere môj muž už len nostalgicky spomína. A ja mám neodbytný pocit, že celé dni len lietam ako handra na metle, hasím požiare, ktoré si najurgentnejšie vyžadujú moju pozornosť, a nielenže nerobím nič poriadne a systematicky, ale nerobím ani nič sama pre seba a pre to, aby som si pravidelne dobíjala baterky. Všade, kde sa pozriem, vidím veci, ktoré musím urobiť, ale nemám na to potrebný čas ani priestor. A už vôbec nie energiu.

Možno som na seba len prehnane tvrdá, a možno sú tieto veci v prvom roku materstva úplne normálne. Možno by som mala znížiť svoje nároky a očakávania. Ale skôr si myslím, že veľká časť mojej aktuálnej frustrácie pramení z mojej nesústredenosti, roztekanosti a neorganizovanosti.

Preto som si rok 2019 sama pre seba zadefinovala ako rok organizovania môjho života. Znie to možno vznešene, ale pravdou je, že ak si niečo v novom roku naozaj želám, tak je to viac pokoja v duši. Pokoja doma a v práci, viac trpezlivosti pre Kubka a mojich najbližších. Chcem mať čistejší život a tak prispieť k svojej čistejšej hlave. Lebo to, čo mám v hlave aktuálne, sa k pokoju ani len nepribližuje 😀

A tak som v predchádzajúcich dňoch intenzívne premýšľala o tom, kde ležia moje najväčšie problémy a ktoré veci sú pre mňa zdrojom tej najväčšej frustrácie a nespokojnosti. Ktoré veci mi v noci nedajú spávať (okrem Kubka, samozrejme 🙂 ) a ktoré dokážem sama zmeniť, zlepšiť či úplne vyriešiť. A prišla som na nasledujúcich 12 oblastí. Samozrejme, že by som sa mohla do nich pustiť naraz a pokúšať sa ich riešiť všetky súbežne. Ale to by bol zaručený recept na katastrofu, neúspech a ešte viac frustrácie. Už dávno viem, že nie som superžena a nemám superschopnosti, ktoré by mi dovoľovali robiť 10 vecí naraz. Hoci občas by sa to náramne zišlo. Tentokrát som sa rozhodla pre odlišný prístup. Každý mesiac sa zameriam na jeden problém. Jednu oblasť, ktorú chcem vyriešiť tak, aby som s ňou sama bola spokojná. A až keď sa mi to podarí, posuniem sa ďalší mesiac k nasledujúcemu problému. Sama som zvedavá, ako mi to pôjde, ale v záujme môjho vlastného duševného zdravia verím, že na konci roka 2019 zo mňa bude oveľa spokojnejšia a organizovanejšia osoba, než som dnes, na jeho začiatku. Tak mi držte palce, a ak máte chuť, pridajte sa ku mne.

Toto sú oblasti, ktorým sa v nasledujúcich mesiacoch budem venovať:

1. Január: Plánovanie jedál a varenie.

2. Február: Plánovanie času a bullet journal.

3. Marec: Upratovanie, domácnosť a rodinné dokumenty.

4. Apríl: Šatník.

5. Máj: Blog a písanie.

6. Jún: Kuchyňa a špajza.

7. Júl: Kubko a jeho veci.

8. August: Peniaze a rodinný rozpočet.

9. September: Organizovanie a triedenie časopisov a inšpirácie.

10. Október: Knihy a čítanie.

11. November: Kozmetika.

12. December: Ciele a plány na nový rok.

Fotka: Notes from Joanna

Odpovedať

2 Komentáre