Kubkove prvé Vianoce

Kubkove prvé Vianoce / Čarovný životKedysi som vetu „Až pri deťoch pochopíte, ako veľmi rýchlo čas letí“ považovala za obyčajné klišé. A potom sa mi narodil Kubko a ja som pochopila, že ako veľká väčšina klišé, aj toto má v sebe veľký kus pravdy. Ten malý uzlíček, ktorý sme si len „nedávno“ priniesli z pôrodnice, minulý týždeň oslávil 9 mesiacov na tomto svete a čakajú ho jeho prvé Vianoce.

Ja osobne Vianoce milujem. Baví ma ich atmosféra a bavia ma vianočné pesničky v rádiu už od prvej adventnej nedele. Milujem všetky vianočné dobroty, ktoré si doprajem bez výčitiek a bez toho, aby som čo len pohľadom zavadila o váhu :). Milujem večery s mojím mužom pri rozsvietenom stromčeku, zapálenej sviečke a s pohárom nášho chýrneho vaječného koňaku v ruke. A milujem to, že takmer na dva týždne zavrieme firmu a môžem predstierať, že neexistujú nové objednávky, nedodané materiály, nesplnené termíny a nevybavené maily. A hoci nie vždy sa nám podarí úplne odstrihnúť a občas s tatinom riešime urgenty aj na Štefana, je to pre našu firmu najpokojnejšie obdobie v roku a to je pre mňa naozaj vzácne.

Tento rok však naše Vianoce budú naozaj výnimočné. Prvýkrát ich budeme prežívať s naším Kubkom, a ja sa z toho neuveriteľne teším.  Každý Kubkov „prvý raz“ (či už to bolo prvýkrát, čo sa na mňa usmial alebo prvýkrát, keď sa pokúsil na seba stiahnuť televízor) je pre mňa výnimočný a chcem, aby tieto Vianoce neboli výnimkou. Je samozrejme ešte príliš maličký na to, aby chápal, čo sa okolo neho deje. Ale už je dosť veľký na to, aby sa kochal vianočnými svetielkami (a prípadne sa pokúšal zjesť polovicu vianočných ozdôb na stromčeku), aby ochutnal svojho prvého vianočného kapra a aby s nami sedel pri šterdrovečernej večeri.

V hlave sa mi roja mnohé nápady na vlastnoručne vyrobené vianočné ozdoby, na zdobené medovníčky, ktoré rozvoňajú celý náš byt, na sviečky horiace na našom adventnom venci a na to, ako sa budem snažiť pre našu malú rodinku vyčariť čo najkrajšiu a najútulnejšiu vianočnú atmosféru. Možno to Kubko tento rok ešte celkom neocení, ale verím, že tak položím základy, na ktorých budeme môcť stavať každé ďalšie Vianoce.

Toto je zopár vecí, ktorými chcem Kubkove prvé Vianoce urobiť naozaj špeciálnymi:

Spoločné pečenie vianočných medovníčkov. S Aďom si spoločné vianočné pečenie užívame, odkedy sme spolu a som rada, že nám do partie pribudol ďalší pomocník. Kubkovi sa so mnou v kuchyni zatiaľ veľmi páči, hoci to zatiaľ dopracoval len do fázy búchania vareškou o svoju vysokú stoličku 🙂 Už teraz sa teším, ako raz budeme spolu vypekať dobroty a vyrábať v kuchyni poriadny neporiadok. Zatiaľ mi však bude stačiť, ak nám bude tento rok robiť spoločnosť pri vykrajovaní a pečení mojich najobľúbenejších medovníčkov.

Špeciálne vianočné oblečenie. Kubko je ešte stále vo veku, v ktorom na neho môžem navliecť aj mech naruby, a bude v ňom vyzerať na zožratie. Niežeby som niečo podobné mala v pláne 🙂 Práve naopak, kým sa nemôže brániť, plánujem ho obliecť do tých najchutnejších vianočných bodyčiek a pyžamiek, aké sa mi podarilo nájsť. A už teraz vymýšľam, aký parádny outfit mu pripravím k štedrovečernému stolu, aby bol z neho najväčší fešák v celom meste 🙂Kubkove prvé Vianoce / Čarovný životRučne vyrobený darček. Hoci viem, že Kubko si pod stromčekom nájde zopár prekrásnych drevených hračiek z Minilove, chcela by som mu darovať aj niečo vlastnoručne vyrobené. Niečo, čo by pre mňa, a časom snáď aj pre neho, malo špeciálnu sentimentálnu hodnotu. Nedávno som na nete natrafila na koncept quiet book,  a rozhodla som sa, že niečo podobné skúsim vyrobiť sama. Možno to nebude ten najdokonalejší profesionálny výtvor, ale bude z lásky. A to by som Kubka chcela naučiť oceniť.

Zbierka špeciálnych vianočných ozdôb. Milujem klasické sklenné vianočné ozdoby. Aj po rokoch si presne vybavujem tie, ktoré nám na stromčeku viseli, keď som bola ešte malá. Ich krehkosť je pre mňa stonásobne vyvážená ich gráciou a osobitným čarom, ktoré plastové gule z Tesca nikdy mať nebudú (hoci priznávam, že ani nad tými nos neohŕňam, a máme ich v pivnici fakt slušnú zbierku). Chcela by som tieto Vianoce začať novú tradíciu – každý rok kúpime Kubkovi jednu špeciálnu vianočnú ozdobu z Glassoru, a celú zbierku mu odovzdáme, keď bude dospelý. Tá predstav, že bude do svojho vlastného domova odchádzať so zbierkou nádherných vianočných ozdôb, ma už teraz neskutočne dojíma. A táto sada je presne tým perfektným štartovacím balíčkom.

Kubkove prvé Vianoce / Čarovný životVianočné menu. Asi ako každá rodina, aj my máme špeciálne recepty, ktoré sa u nás pripravujú iba na Vianoce. Či už je to fantastický kapor na bielom víne (recept na ktorého si priniesla moja prababička až z Francúzska), moje medovníčky alebo maminin vynikajúci štedrák. Veľmi sa teším na to, ako bude Kubko postupne tieto veci objavovať a ochutnávať. Jeho vianočné menu bude samozrejme prispôsobené jeho veku, ale určite mu dáme ochutnať aspoň maličký kúsok z každej špeciálnej vianočnej dobroty.

Fotky, fotky a ešte viac fotiek. Ako každá správna mama, aj ja som presvedčená, že moje bábo je to najfotogenickejšie na svete 🙂 Odkedy sme zainvestovali do tohto perfektného objektívu, fotím ho častejšie ako by si možno sám želal 🙂 A tieto Vianoce nebudú žiadnou výnimkou. Keďže tohtoročné sviatky si Kubko naozaj pamätať nebude, mám v pláne urobiť mu zhruba milión fotiek. V ideálnom svete ich potom samozrejme dám aj vyvolať a urobím mu na pamiatku krásny fotoalbum. Čo ma privádza k poslednému tipu:

Kubkove prvé Vianoce / Čarovný životSentimentálna vianočná krabica. Nikdy som sa nepovažovala za prehnane sentimentálnu. Ale odkedy sa Kubko narodil a vidím, ako strašne rýchlo rastie a prakticky denne sa nám mení pred očami, pochytila ma túžby uchovávať malé mementá toho, ako čas plynie. Preto chcem Kubkovi urobiť špeciálnu vianočnú krabičku, kam odložím zopár suvenírov z jeho prvých Vianoc (vianočné pyžamko a body, v ktorom bude sedieť pri štedrovečernom stole, či malé ponožky so Santa Clausom. A fotky. Veľa fotiek.). Verím tomu, že veci dokážu vyvolávať spomienky a emócie, a práve takto si chcem uchovať prvé Vianoce s naším bábätkom naveky.

Aké boli vaše prvé Vianoce s bábätkom? Čím boli pre vás špeciálne a výnimočné?

Fotky: jeden // dva // tri // štyri

Odpovedať