Editoriál na január

Editoriál na január / The Charming Life

Prázdna stránka.

Pre píšuceho človeka asi najdesivejšia vec, na ktorú sa môže pozerať. A práve na ňu som sa v poslednej dobe pozerala až príliš často.

Na blogu bolo v posledných týždňoch na môj vkus až príliš ticho. Ale nebolo to chýbajúcou snahou. Neviem ani spočítať, koľkokrát som sa v predchádzajúcich dňoch posadila k počítaču, otvorila si nový článok…a potom dlhé minúty pozerala na blikajúci kurzor. Frustrovaná, nahnevaná na samu seba, nechápajúca. Toto by predsa malo byť ľahké! Je to predsa to, čo mám najradšej. Písmenká, slová, vety, skladanie myšlienok do súvislostí, tvorenie. A napriek tomu to nešlo. Čím viac som sa snažila, tým viac sa moje myšlienky zamotávali, tým viac mi pointa unikala a tým sklamanejšia som sa cítila, keď som zas a znova zatvorila svoj internetový prehliadač bez toho, aby som niečo vytvorila.

A tak som sa po mnohých neúspešných pokusoch rozhodla, že sa prekopem k pravej podstate môjho bloku. A to kopanie ma priviedlo až k premýšľaniu o smere, ktorý tomuto blogu vlastne chcem dať.

Neustále bojujem s pocitom, že pokiaľ ide o blogovanie, ešte sama v sebe nemám dostatočne upratané. Že neviem, ktorým smerom sa chcem vydať a tak len prešľapujem na mieste. Možno je to tým, že až príliš veľa času trávim konzumovaním cudzieho obsahu a výsledkov kreativity iných ľudí. A potom zo zreteľa strácam svoju vlastnú kreativitu ktorá by mala byť srdcom a dušou celého tohto projektu. Možno je to aj postupujúcim tehotenstvom, ktoré pomaly, ale isto mení nielen moje telo, ale aj môj život. A to ma to pravé zemetrasenie ešte len čaká, keď sa náš drobec vo februári konečne vypýta na svet.

Preto som sa na chvíľu vzdala honby za denným publikovaním. Namiesto toho som sa pustila do písania mojej dlhodobej vízie, do definovania mojich cieľov a snov pre tento môj malý kúsok internetu. A celkom slušne som sa do toho zamotala. Asi až príliš často sa pozerám na to, čo robia iní, a málo premýšľam nad tým, čo je dôležité pre mňa. Čo sú moje silné stránky. V čom som ja sama najlepšia. Všade som vždy počúvala, že treba najmä pracovať na odstránení svojich nedostatkov. Ale čo ak je to celé úplne inak? Čo ak by som sa namiesto snahy o zlepšenie v tom, čo mi nejde, radšej sústredila na to, v čom sú moje najväčšie kvality?

Príprava článkov na blog je toho výborným príkladom. Dlho-predlho som samu seba presviedčala, že na blogu jednoducho MUSÍM mať svoje vlastné nafotené recepty. Veď to je predsa neoddeliteľná súčasť každého správneho lifestylového webu. Lebo keď si prezerám blogy, Pinterest či Instagram, z každej strany na mňa vyskakujú fotky krásne nastylovaného jedla. A bez toho to predsa nejde. Či?

Pravdou je, že fotenie vo všeobecnosti nikdy nebolo mojou silnou stránkou. Fotenie jedla už vôbec. A food styling je pre mňa už úplne neprebádanou krajinou. A áno, viem, že sa to všetko dá naučiť. Že môžem ovládnuť svoju zrkadlovku, zaplatiť si kurz fotenia, nakúpiť hromadu krásnych rekvizít a venovať svoje víkendy zlepšovaniu svojich fotografických schopností.

Lenže, je práve toto tá správna vec, ktorej by som mala venovať svoj obmedzený voľný čas? Ktorý bude už čoskoro, s príchodom bábätka, ešte obmedzenejší? Je to pre mňa to správne rozhodnutie, keď si uvedomím, že nechcem byť a ani nikdy nebudem len food blogerkou? Moje sny a ciele pre tento blog sa predsa uberajú úplne iným smerom. Mojou vášňou sú úplne iné veci: budovanie biznisu, jeho skĺbenie s rodinou, plánovanie a organizovanie, knihy a čítanie, interiérový dizajn či time management v akejkoľvek podobe, vytváranie si inšpirovaného a naplneného každodenného života…

To sú veci, s ktorými sa ráno zobúdzam a s ktorými chodím večer spávať. Nad ktorými premýšľam nielen vo svojom voľnom čase, ale veľmi často aj v práci (len ma neprezraďte šéfovi 🙂 ). Nepremýšľam o nových receptoch, o fotografickom vybavení či o tom, ako s čo najrýchlejšie naučiť robiť s Photoshopom. To samo osebe mi vraví, na čo by som sa mala sústrediť. Nechcem premrhať svoj vzácny čas tým, že sa budem zameriavať na veci, ktoré mi nejdú a v ktorých nie som dobrá. Chcem ho využiť múdrejšie, zmysluplnejšie a tak, aby mi prinášal čo najväčší pocit spokojnosti, šťastia a naplnenia. A ak to znamená, že budem musieť prekopať svoje zažité predstavy o tom, ako by ten „správny“ blog mal vyzerať, tak nech.

Ten správny blog by totiž v prvom rade mal reflektovať mňa samú, môj život, moje záujmy a áno, aj moje silné stránky. Už nejedenkrát sa mi predsa potvrdilo, že najlepšie výsledky dosahujem vtedy, keď do každého projektu vložím to najlepšie zo seba samej. Prečo by teda The Charming Life mal byť výnimkou?

Toto uvedomenie však paradoxne spôsobilo, že tu na blogu bolo v poslednej dobe také ticho. Žiadny z mojich pôvodne pripravovaných článkov sa mi zrazu nezdal dosť dobrý a pri ich príprave a písaní som intenzívne prokrastinovala. Ani jeden som nevedela dokončiť tak, aby som s ním bola spokojná. Nič mi zrazu nesedelo. Preto som sa rozhodla dať si na chvíľku pauzu a svoj čas radšej venovať brainstormovaniu a plánovaniu novej vízie. Takej, ktorá by nebola o tom, čo robia iní, a čo by som „mala“ robiť aj ja. Alebo o tom, čo je práve „in“ a čo frčí na Instagrame. Ale takej, ktorá bude zodpovedať tomu, čo ma naozaj inšpiruje, čím žijem a čo je pre mňa najdôležitejšie.

A tak už teraz usilovne pracujem na nových článkoch o začatí a budovaní biznisu, o materstve, o lepšej organizácii času a plánovaní, o knihách, ktoré dennodenne menia a zlepšujú môj život, o veciach, ktoré ho robia krajším a zmysluplnejším. Pretože chcem každý deň pracovať na vytváraní života, ktorý budem milovať, ktorý ma bude napĺňať a na ktorý budem môcť byť hrdá. A chcem smerovať svoju kreativitu tam, kde mi to bude dávať najväčší zmysel. A presne k tomu istému chcem inšpirovať aj vás. Nikdy totiž nie je neskoro prehodnotiť svoje zaužívané vzorce a názory, pozrieť sa na veci novým pohľadom a zmeniť svoj život tak, aby zodpovedal tomu, kým práve v tejto chvíli ste.

Želám vám všetkým krásny, inšpiratívny, bohatý a šťastný nový rok 2018. Nech vám prinesie všetko to, o čom snívate, čo je pre vás najdôležitejšie a čo vám urobí najväčšiu radosť. A nezabúdajte: svoj život máte vo svojich rukách a je len na vás, ako sa s tým rozhodnete naložiť.

Krásny nový rok!

Odpovedať

2 Komentáre