Ako začať týždeň inšpirovaná a plná energie

ako začať týždeň inšpirovaná a plná energie

Nedávno som čítala, že povestné pondelkové blues je len jedným z marketingových výmyslov našej doby. Napriek tomu však poznám mnoho ľudí, pre ktorých je pondelok poriadnym strašiakom. Po víkende sa im predstava návratu do pracovného kolotoča zdá byť tou najhoršou nočnou morou. A hoci sa nový pracovný týždeň ešte ani poriadne nezačal, už teraz počítajú dni, kým bude opäť piatok popoludní. Nie je to tak trochu škoda? Odpísať už vopred a pravidelne päť dní svojho života, a žiť len pre tie dva voľné dni? Nebolo by lepšie a rozumnejšie radšej akceptovať fakt, že pre väčšinu z nás život jednoducho takto funguje a snažiť sa vybrať si z toho pre seba to najlepšie a najpozitívnejšie?

Ja mám v tomto jednu neférovú výhodu, za ktorú denno-denne ďakujem. Svoju prácu mám naozaj rada a navyše robím s ľuďmi, ktorých mám na svete najradšej – so svojou rodinou. Preto pre mňa pondelkové blues prakticky neexistuje. Ale aj ja poznám tie chvíle, kedy by som si v pondelok ráno najradšej zaliezla naspäť do postele a predstierala, že je ešte len sobota ráno a že mi za chvíľku môj muž prinesie kávu do postele 🙂 Ale takých chvíľ je veľmi veľmi málo, aj vďaka mojej víkendovej stratégii, o ktorú sa s vami chcem podeliť. Je to len zopár jednoduchých krokov, ktoré mi však veľmi pomáhajú v tom, aby som takmer každý týždeň začala inšpirovaná a plná energie.

1.Pripravte sa na pondelok už v piatok poobede.

Stáva sa vám, že máte na pondelok ráno naplánované niečo dôležité (či už to je porada v práci alebo návšteva lekára), a spomeniete si na to až v nedeľu večer? V tom prípade je vám jasné, že pokojnému spánku môžete dať zbohom. Hlavne vtedy, ak vám na tú poradu chýbajú podklady alebo si uvedomíte, že ste niekam zapatrošili výsledky testov, ktoré máte lekárovi odovzdať.

Na to však existuje jednoduché riešenie: naplánujte si svoj pondelok už v piatok poobede. Spíšte si úlohy, ktoré musíte splniť, projekty, s ktorými potrebujete pohnúť, skontrolujte si schôdzky a deadliny, ktoré vás na ďalší týždeň čakajú a pripravte si všetky potrebné podklady. Stačí vám na to 15-20 minút, a budete na víkend odchádzať s pocitom, že môžete v kľude vypnúť a relaxovať a že vás v pondelok ráno nič nečakane nezaskočí.

2. Dobite si baterky.

Na to predsa víkendy sú, však? Ak je vaša nádrž po náročnom víkende v nedeľu večer prázdna, nijako vám to pondelkové ráno neuľahčí. Dajte si kúsok námahy a naplánujte si na víkend aktivity, ktoré vám dodajú energiu namiesto toho, aby vám ju odsávali. A je jedno, či to bude stretnutie s kamarátkami pri víne, výlet na nové miesto alebo popoludnie strávené na gauči s výbornou knihou.

Z vlastnej skúsenosti viem, že nečinné polihovanie na gauči mi energiu rozhodne nedodáva – skôr sa potom cítim ešte horšie. Preto je pre mňa najlepším víkendom taký, ktorý sa začína troškou leňošenia s kávou a raňajkami do postele, ktorý je plný čítania a písania, spoločného kuchtenia alebo pečenia s mojím mužom a do ktorého sa mi podarí vtesnať aspoň zopár chvíľ s mojimi najbližšími. Vtedy mám pocit, že som svoje voľné dni využila naplno.

3. Začnite týždeň s čistým, uprataným bytom.

Toto bola kedysi moja slabina. Nič mi tak nezvyklo pokaziť pondelkové ráno ako to, keď som sa cez kopu neporiadku od nedeľnej večere nemohla dostať ku kávovaru na kuchynskej linke. Alebo keď som videla výbuch papierov, letákov a časopisov na stolíku v obývačke. Zároveň ma však predstava, že by som časť svojho vzácneho voľného času cez víkend mala stráviť veľkým upratovaním, privádzala do zúfalstva. A tak som zmenila prístup. Vyhradila som si na priebežné upratovanie cca 15 minút každý deň. A v nedeľu večer mi tak stačí len zopár minút na to, aby som zrovnala kuchyňu, kúpeľňu a obývačku a začala tak nový týždeň s čistým štítom. A to je naozaj skvelý pocit.

4. Vyberte si na pondelok len 3 najdôležitejšie veci, ktoré chcete uskutočniť.

Môžete sa pustiť do prípravy na pracovný projekt, ktorý vám tak trochu naháňa strach. Alebo si vyberte jeden nepracovný cieľ, ktorý vám už dlhšie vŕta v hlave a zadefinujte si k nemu prvý nevyhnutný krok. A ten potom aj uskutočnite. Objednajte sa konečne na preventívnu prehliadku, ktorú už niekoľko týždňov odkladáte. Tieto malé víťazstvá nad sama sebou vám dodajú energiu do celého nasledujúceho pracovného týždňa. Navyše, každý toho máme v dnešnej dobe na tanieri naložené až-až. Preto je stanovenie si jasných priorít jednou z najlepších vecí, ktoré pre seba môžeme urobiť.

Na to však plynulo nadväzuje moja posledná rada:

5. Neprepchajte si až príliš svoj pondelkový to do list.

Ak ste dodržali všetky predchádzajúce kroky, budete do nového týždňa vstupovať plná energie a motivácie. A to občas zvádza k prehnaným očakávaniam a nárokom na samu seba. Nepodľahnite však pokušeniu zapísať si do diára 25 vecí, ktoré bezpodmienečne chcete v pondelok stihnúť. To je totiž zaručená cesta k neúspechu a sklamaniu a demotivácii. Nezabúdajme, stále sme len ľudia, nie stroje. A vždy je lepšie odškrtnúť si na konci pracovného dňa tri úspešne zvládnuté úlohy, ako si na ďalší deň prepisovať desiatky tých začatých, ale nedokončených. Prípadne tých, nad ktorými ste sa v pracovnom zhone ani nestihli zamyslieť, nieto sa do nich ešte pustiť.

Toto je moja stratégia, ako každý týždeň začať plná energie, inšpirácie a motivácie. Zaujímalo by ma, ako sa s pondelkami vyrovnávate vy – máte nejaké zaručené stratégie a tipy, ktoré vám vždy pomôžu?

 

Save

Save

Odpovedať

2 Komentáre

  1. Daniela wrote:

    Skvelý článok a super tipy! Nemávam problém s pondelkami… Môj pracovný týždeň začína v nedeľu, takže pondelok je pre mňa vlastne utorok. Víkendujem iba soboty a občas si počas týždňa doprajem day off. To je výhoda a občas aj prekliatie mojej práce. Ale páčilo by sa mi, mať to viac usporiadané… 🙂

    Posted 10.22.17 Odpovedať
    • Ivana Belákova wrote:

      Ďakujem, Dani! To je zaujímavé, že to vravíš, občas si ľudia želajú viac slobody a flexibility, ale nie každému to aj dokonale sedí. Ja som majster prokrastinátor, a najlepšie fungujem vo viac-menej pevnom a organizovanom režime, inak by som nikdy nič poriadne neurobila 😀 Nechýba Ti niekedy ten druhý víkendový deň? Alebo si to dokážeš vykompenzovať tým občasným voľnom v týždni?

      Posted 10.24.17 Odpovedať