Čo som čítala v auguste

čo som čítala v auguste

Keď som vo svojom úvodnom článku písala, že milujem písmenká a knihy, neklamala som. Čítam naozaj všade a neustále, knihy nakupujem na kilá a snívam o tom, že raz budem mať doma veľkú knižnicu so stenami pokrytými policami s knihami, a k tomu veľké, pohodlné kreslo, do ktorého by som sa mohla zavŕtať a čítať až kým by ma dočista neboleli oči 🙂 Kým sa tak stane, snažím sa teraz čítať kdekoľvek a kedykoľvek sa mi naskytne príležitosť. A keďže moja pamäť na knihy nebýva vždy úplne spoľahlivá, robím si o prečítaných knihách poznámky, ku ktorým sa raz začas rada vraciam. A tak mi napadlo, urobiť z týchto zápiskov pravidelnú rubriku tu na blog, kde sa s vami podelím o to najlepšie (a sem tam aj najhoršie), čo som v daný mesiac prečítala. Začnime augustom.

Pokiaľ ide o knihy, august bol naozaj pestrý mesiac. Dostalo sa mi do rúk niekoľko skvelých románov, zopár inšpiratívnych kníh o biznise a kreativite, ale tiež dve či tri knihy, nad ktorými som len krútila očami (občas pobavene, občas neveriacky, občas aj celkom naštvane).

Toto sú tie naj:

čo som čítala v augusteRobert Harris: Konkláve

Pápež je mŕtvy, a hoci jeho apartmán ešte ani nezapečatili, súperenie o jeho nástupníctvo sa už začalo. Za 118 kardinálmi sa zavreli dvere najtajnejších a najprísnejšie strážených volieb na svete. A boj sa začína. Osobné ambície sa prelínajú s temnými tajomstvami, intrigami a škandalóznymi odhaleniami. Takmer každý kardinál, ktorý vchádza do Sixtínskej kaplnky, už má pre seba vybrané pápežské meno. Víťaz však môže byť len jeden.

Konkláve je výborne, pútavo napísaná kniha – vidno, že Harris je majstrom svojho remesla. Je plná zaujímavo a autenticky vykreslených postáv kardinálov, ktorí sa viac či menej úspešne vyrovnávajú so svojimi ambíciami, tajomstvami a kostlivcami v skrini. Hoci sa celý príbeh  odohráva na jednom mieste, dej má rýchly spád a ja som netrpezlivo obracala stránky, aby som sa čím skôr dostala k rozuzleniu. A to svojím nečakaným zvratom naozaj nesklamalo.

Odporúčam: Milovníkom politických thrillerov, ktorí si radi predstavujú to, čo sa asi odohráva za zavretými dverami palácov či vládnych budov.

čo som čítala v augusteElizabeth Gilbert: Veľké kúzlo

Toto je prvá kniha, ktorú som od autorky prečítala, a bola som úplne nadšená. Elizabeth sa tu zamýšľa nad kreativitou – ako funguje, ako nám vstupuje do života a obohacuje ho. Kniha je veselá, vtipná, motivačná a veľmi, veľmi inšpiratívna. Neberie sa príliš vážne a páči sa mi, že nám nekáže vykašľať sa na prácu, rodinu a všetko ostatné, a venovať sa len svojmu umeniu. Neradí nám však ani sedieť na zadku a čakať, kým nás príde kopnúť múza (čo sa aj tak stáva len veľmi zriedkavo). Naopak, nabáda nás venovať sa tomu, čo nás baví a napĺňa každý jeden deň, poctivo, vytrvalo, bez výhovoriek a s láskou. Naozaj skvelá práca totiž môže vzniknúť len z dlhého radu (občas nevydarených) pokusov.

Toto je jedna z najlepších kníh o kreativite, aké som kedy čítala – a rozhodne sa k nej budem pravidelne vracať. Smiala som sa pri nej, hlboko zamýšľala, podčiarkovala si celé pasáže. A najmä, nakopla ma k tomu, aby som sa konečne posadila k svojmu stolu a venovala sa písaniu každý jeden deň. Fantastická kniha.

Odporúčam: Každému, kto si o sebe myslí, že nie je kreatívny. Tým, ktorí si myslia, že kreatívni sú len tí, ktorí vystavujú svoje diela v galériách, v múzeách a na veľkých pódiách. Tým, ktorí podľahli mýtu „trpiaceho umelca“ a potrebujú sa z toho vyliečiť. Všetkým, ktorí chcú do svojho života priniesť viac krásna a radosti.

čo som čítala v augusteRosamund Lupton: Sestra

Túto knihu som úplne mimovoľne vybrala z police v našej mestskej knižnici, a napokon sa ukázala byť jedným z najlepších prekvapení tohto mesiaca. Keď Beatrice oznámia, že jej sestra Tess, žijúca v Londýne, zmizla, okamžite sa vydáva na cestu, aby ju pomohla hľadať. Keď krátko na to nájdu Tess mŕtvu a označia to za samovraždu, jediná Bea neverí, že Tess si naozaj sama vzala život. A tak sa na vlastnú päsť púšťa do pátrania a postupne sa zamotáva do neprehľadnej pavučiny tajomstiev, klamstiev a podvodov.

Z deja viac neprezradím, poviem len to, že koniec mi dokonale vyrazil dych. Knihu som prečítala jedným dychom a ešte dlho potom som na ňu musela myslieť. Autorka má úžasný dar empatie a schopnosť vykresliť s obrovskou silou ľudské vzťahy a rodinné putá. Rozprávanie v prvej osobe vás vtiahne do deja a už nepustí.

Odporúčam: Milovníkom psychologických thrillerov a tým, ktorí sa radi pri knihách trošku boja, ale nepotrpia si na hektolitre krvi, mŕtvoly na každej druhej strane a lietajúce končatiny 🙂

čo som čítala v augusteJohn Williams: Začni vydělávat na tom, co tě baví

Na tieto chytľavé tituly mám trošku slabosť. Každý, kto kedy začal svoj vlastný biznis (alebo o tom aspoň premýšľa), by určite veľmi rád našiel nejakú skratku k úspechu. Tvrdá pravda však je, že žiadna zaručená skratka neexistuje. Úspech si totiž vyžaduje veľa tvrdej práce, vytrvalosti a aj malý kúsok šťastia. Williams však ponúka niečo, čo sa začínajúcim podnikateľom zíde najviac – jasný, zrozumiteľný a štrukturovaný návod na to, ako svoj nápad dostať z hlavy, prípadne z papiera, do reality.

Knižka je písaná priateľským, konverzačným tónom – radí, ale nementoruje, povzbudzuje, ale hovorí veci tak, ako sú. Neprikrášľuje, nezjednodušuje. Ak to so svojím nápadom na podnikanie myslíte vážne, dá vám do ruky nástroje a motiváciu, ako sa odlepiť z miesta a posunúť vpred.

Odporúčam: Tým, ktorí už nejakú dobu „sedia“ na svojom nápade a potrebujú nakopnúť, aby sa s ním pohli dopredu. Chronickým odkladačom a tým, ktorí podľahli paralýze analýzou – analysis paralysis – a potrebujú sa jej zbaviť a konečne urobiť prvý krok.

čo som čítala v augusteRosamund Lupton: Afterwards

Po dočítaní Sestry som si do môjho Kindle stiahla ďalšie dve autorkine knihy, a na túto som sa doslova vrhla. Ak bola Sestra celá o hĺbke sesterskej lásky, Afterwards je o tom, aké silné puto viaže matku k jej deťom. Grace sa považuje za bežnú, obyčajnú mamu, ktorá sa síce trápi svojimi nenaplnenými profesionálnymi ambíciami, ale ktorá nadovšetko miluje svoju rodinu a svoj pokojný život na predmestí Londýna. Potom sa však stane nepredstaviteľné – počas športového dňa vypukne v škole požiar a Graceina dcéra Jenny zostane uväznená v horiacej budove. Grace sa ju snaží zachrániť a obe pri tom utrpia obrovské zranenia.

Viac vám z deja neprezradím, lebo by som pokazila tie najlepšie momenty. Rozhodne to však bol jeden z najsilnejších príbehov, aké som tento mesiac (a vlastne aj rok) čítala. Po chrbte mi behali zimomriavky, srdce mi búchalo ostošesť a na konci som sa neubránila slzám. Všetky silné emócie som prežívala spolu s postavami. Táto kniha vás prinúti zamýšľať sa nad tým, čo by ste pre svojich najbližších v hraničných situáciách urobili vy. Určite si ju veľmi rada prečítam znova.

Odporúčam: Milovníkom silných príbehov – takých, ktoré s vami zostanú dlho po tom, čo ste dočítali poslednú stranu knihy.

Toto boli tie najlepšie knihy mesiaca a teraz poďme k tým, ktoré až tak skvelé neboli:

čo som čítala v augusteElizabeth Gilbert: Podstata všetkých vecí. Táto kniha sa začala celkom sľubne – vyzeral to byť príbeh silnej, emancipovanej a vzdelanej ženy, ktorá svojimi vedomosťami a inteligenciou predbehla svoju dobu. A potom sa to kdesi v polovici zvrhlo na ľúbostnú frašku plnú nelogických rozhodnutí, fňukania a sebaľútosti. Nezachránil to potom už ani veľmi dobrý záver. Kniha má viac než 500 strán a myslím, že ak by bola o takú polovicu zosekaná, vôbec by jej to neuškodilo. Pre mňa poriadne sklamanie – najmä po tom, ako veľmi sa mi páčilo Veľké kúzlo. Akoby tie knihy ani nepísala tá istá osoba.

 

 

čo som čítala v augusteJennifer Nivenová: Vesmír na pleciach. Nehanbím sa priznať, že mám veľmi rada young adult (YA) žáner, a tak som novinku od Nivenovej očakávala s napätím. Najmä preto, že jej prvá YA kniha Všetky skvelé miesta bola jednou z najsilnejších a najpôsobivejších kníh, ktoré som v tomto žánri čítala. A kým Vesmír na pleciach je fajn kniha, ktorá sa ľahko číta a zaujímalo ma, ako príbeh dopadne, chýbala tomu celému emocionálna sila a hĺbka, ktorú som od autorky očakávala. Bohužiaľ, je to ľahko zabudnuteľný príbeh.

 

 

čo som čítala v augusteDiane Chamberlainová: Dar mora. Normálne takéto sladké, ňuňuňu knihy nevyhľadávam, ale police v knižnici boli v lete celkom slušne vyrabované a tak som to s touto autorkou aspoň skúsila. Príbeh novorodeného dievčatka nájdeného na pláži, ktoré o 20 rokov neskôr hľadá svoju biologickú matku mal potenciál. Ten však bohužiaľ zostal nevyužitý. Situácie opisované v knihe išli od neuveriteľných k ešte neuveriteľnejším a v istom momente som už prevracala očami nad každou druhou stranou. A dramatický a absolútne neuveriteľný záver tomu nasadil zlatý klinec 🙂 K tejto autorke sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nevrátim.

 

 

Tak tu to máte – môj augustový čitateľský denník pekne na jednom mieste. Teraz by som chcela vedieť – čítali ste niektorú z týchto kníh? Ak áno, aké boli vaše dojmy, myšlienky a pocity. A čo zaujímavé ste v auguste čítali vy? Neváhajte sa podeliť a ja si vaše obľúbené knihy veľmi rada prečítam.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Odpovedať

1 Komentáre