Čo ma naučilo plánovanie svadby

lekcie_planovanie_svadby_4

Všetky fotky sú od našej skvelej fotografky Gabiky Jarkovskej

Je to už 5 mesiacov, čo sme si s mojím manželom povedali svoje áno. Na ten deň spomínam nielen ako na ten zatiaľ najkrajší v našom živote, ale tiež ako na pohodový, uvoľnený a bezstresový. A to nie sú slová, ktoré nevesty bežne používajú. Neviem, kto kedy vymyslel a nariadil, že plánovanie svadby musí byť samý stres, chaos a panika, ale tomu som sa odmietala podriadiť. Od chvíle, keď ma môj muž požiadal o ruku, som vedela, že chcem našu svadbu jednoduchú, pohodovú, neprekombinovanú a nekomplikovanú. A presne taká aj bola.

Zvyknem o sebe hovoriť, že som pomerne „nízkoúdržbová“ 🙂 Nikdy som nebola princeznička na hrášku, ktorá vyžaduje, aby sa celý svet točil okolo nej. Zbytočne veci nekomplikujem, dokážem sa rýchlo rozhodovať, problémy riešiť s chladnou hlavou a neodpadávam z toho, ak sa hneď niečo nevydarí podľa mojich predstáv. A takýto prístup som zaujala aj k plánovaniu našej svadby. A popritom som sa veľa vecí naučila. Tu sú tie najdôležitejšie:

lekcie_planovanie_svadby_5

1. Viac času na plánovanie neznamená automaticky lepšiu svadbu.

Skvelá a vydarená svadba sa dá naplánovať aj za 3 mesiace – nepotrebujete na to rok a pol! Vďaka našej skúsenosti som presvedčená, že čím kratšie zásnuby, tým lepšie. Krátke zásnuby pre nás znamenali, že sme sa sústredili na tie najdôležitejšie veci, a neriešili somariny 🙂 Typická predsvadobná horúčka nás obišla pomerne širokým oblúkom a ani naši rodičia nedostali veľký priestor „montovať“ sa nám do príprav. Dali sme si samozrejme poradiť, ale v konečnom dôsledku sme si veci urobili po svojom. Vyhli sme sa tak zbytočným hádkam a drámam, a tie tri mesiace nám ubehli ako voda.

lekcie_planovanie_svadby_3

2. Stanovte si svoje priority.

Pre mňa to boli tri veci – skvelé jedlo, výborný DJ a fantastická fotografka. Na týchto troch veciach sme si dali naozaj záležať. Ľudia si totiž z vašej svadby nebudú pamätať to, či bolo vaše oznamko zladené s výzdobou stola. Alebo či mašľa na stoličke bola uviazaná nakrivo. Alebo koľko ružových lupienkov bolo porozhadzovaných okolo oltára. Budú si pamätať to, či sa dobre najedli a či sa dobre zabavili. A či zo svadby dostali krásnu fotodokumentáciu. Všetko ostatné je vedľajšie. Môžete mať perfektne zladenú výzdobu a do najmenších detailov vymakanú farebnú paletu, ale ak budú vaši hostia na svadbe hladní, nič z toho ich absolútne nebude zaujímať.

lekcie_planovanie_svadby_8

3. DIY nie je povinné.

V posledných rokoch, najmä vďaka kreatívnym blogom a neobmedzeným možnostiam Pinterestu explodoval trend svadobných DIY projektov. Ak ste kreatívna, umelecká duša, máte šikovné ruky a kopu voľného času, tak smelo do toho – vyrobte si vlastnú výzdobu, uviažte si svoju kyticu a uštrikujte si svadobné bolerko. Ale ak na niečo podobné nemáte chuť, čas ani vlohy, tak si to v žiadnom prípade nevyčítajte a spoľahnite sa na profesionálov.

My sme DIY elementy zavrhli prakticky okamžite. Považujem sa síce za kreatívnu, tvorivú osobu, ale som tiež pomerne zaneprázdnená podnikateľka, ktorá sa sem-tam potrebuje aj vyspať 🙂 A na svoju svadbu som sa chcela tešiť, nie sa nervovať navliekaním korálikov, výrobou papierových kvetov alebo inštaláciou super originálneho fotokútika (ktorý je podľa mojich pozorovaní využívaný najmä vo chvíľach, keď miera alkoholu v krvi značne presahuje mieru súdnosti 🙂 ). A aj vďaka tomu sme s mojím mužom mohli posledný týždeň pred svadbou po večeroch popíjať vínko s nohami vyloženými na stole namiesto zúrivého viazania pierok pre svadobčanov. A večer pred svadbou som sa so svojou najbližšou rodinou smiala na svadobných vydaniach Etikety s Jaroslavom Špačkom (mimochodom, naozaj odporúčam), ktoré môj brat vyhrabal na YouTube, a nezdobila som hystericky domáce cupcaky krémom, ktorý by sa bol podľa Murphyho zákonov aj tak stopercentne zgrcol 🙂

V moje svadobné ráno som sa preto mohla zobudiť svieža, odpočinutá, bez kruhov pod očami a so žiadnou inou starosťou ako sa v čo najkrajšom prevedení dostaviť na obrad :).

lekcie_planovanie_svadby_1

4. Malá svadba = skvelá svadba.

Kedysi dávno, keď som ešte žila vo Francúzsku, zúčastnila som sa svadby, na ktorú bolo pozvaných asi 200 hostí. Bol to dostatočne traumatizujúci zážitok na to, aby som naň ani po desiatich rokoch nezabudla. A tak, keď prišlo na plánovanie mojej vlastnej svadby , zoznam hostí som sekala s nemilosrdnosťou japonského samuraja, k čomu sa našťastie rovnako nadšene pridal aj môj nastávajúci. Je samozrejme nutné podotknúť, že obaja pochádzame z relatívne malých rodín a nedisponujeme množstvom tetičiek, bratrancov z druhého kolena a iných „akože“ príbuzných, ktorých by sa predsa patrilo pozvať (na slovné spojenie „to by sa patrilo“ mám všeobecne pomerne silnú alergiu).

Napokon nás bolo 35 a pre nás to bolo úplne perfektné číslo. Logistika bola gombičkou a každému hosťovi sme mohli venovať pozornosť bez toho, aby sme hystericky behali od jedného stola k druhému. A čo bolo najlepšie, mali sme dosť času venovať sa jeden druhému bez toho, aby sme sa cítili previnilo voči zástupu hostí, s ktorými sme si ešte nestihli štrngnúť. A čo je nemenej dôležité, nemuseli sme kvôli svadbe každý predať obličku alebo si zobrať spotrebný úver. A na to som patrične hrdá.

lekcie_planovanie_svadby_6

5. Vyberte si správnych dodávateľov – a potom im plne dôverujte. A nech vám ani nenapadne mikromanažovať. 

Vybrali sme si miesto svadby, kde nám zabezpečili nielen obrad, ale aj hostinu a ubytovanie. A keďže tam mávajú priemerne 3-4 svadby týždenne, vedeli sme, že sa na nich môžeme spoľahnúť. Každopádne mali s organizovaním svadieb oveľa viac skúseností ako my dvaja 🙂

Mamina mi pomohla nájsť kvetinárku, ktorej výtvory sú dokonale dychberúce. Ja som jej ukázala niekoľko inšpiratívnych obrázkov a ona sa postarala o výber kvetov, aranžmány a dokonca aj o výzdobu obradnej a svadobnej sály. A aj tie pierka pre hostí nám pripravila 🙂

Našla som cukrársku firmu, ktorá nám našu nádhernú cupcake tower  nielen upiekla a nazdobila, ale aj doviezla na miesto a naaranžovala.

Cez nášho známeho hudobníka sme objavili DJ-a, ktorý nám urobil tak skvelú zábavu, že na ňu dodnes s úsmevom spomíname. A ani nám nenapadlo dávať mu playlist alebo zoznam piesní, ktoré by MUSEL zahrať. Vybrali sme si pieseň na prvý tanec a hotovo.

A napokon, vybrali sme si fantastickú fotografku, do ktorej štýlu som sa zamilovala na prvý pohľad, a ktorá prekonala všetky naše očakávania. Nechali sme na ňu výber miesta fotenia a poslušne sme plnili všetky jej pokyny, a za odmenu máme nádherné fotografie, ktoré nám budú robiť radosť po celý život.

Neberte to prosím ako vychvaľovanie – len sa snažím ilustrovať to, že ak vložíte dôveru do tých správnych, overených profesionálov, veľmi vám to uľahčí život a umožní vám to naplno a bez stresov si užiť váš svadobný deň. Naši dodávatelia boli profíci, ktorí presne vedeli, čo a kedy treba urobiť, a nám tak neostalo nič iné, len sa výborne zabávať 🙂

A to najdôležitejšie na záver:

lekcie_planovanie_svadby_2

 

6. Svadba je krásna udalosť, ale to najpodstatnejšie príde až po nej.

O tomto som bola presvedčená dávno predtým, ako som o vlastnej svadbe vôbec začala uvažovať. Hoci je svadobný deň krásny a pamätný, je to predsa len jeden jediný deň. Nie nepodstatný, ale rozhodne nie najdôležitejší. Všetko podstatné prichádza až potom – budovanie spoločného domova, bábätko, hádky, obrusovanie hrán a každodenné radosti a starosti. Svadba je teda síce krásny, ale prchavý únik z každodennej reality. Je to oslava lásky, sľub, ktorý si dávame, prísľub toho, že spolu chceme byť v dobrom aj zlom. Ale až v každodennom živote sa potom ukazuje, ako veľmi to s tými sľubmi myslíme vážne.

Preto, ak vás to ešte len čaká, alebo nad tým aspoň uvažujete, mám pre vás jednu poslednú radu. Užite si svoj veľký deň bez stresov, bez zbytočných starostí a s láskou. Ale sústreďte sa na to, aby tá láska, šťastie a krása, ktoré si so svadobným dňom spájame, plynule prešli do vášho každodenného života. Nech je sviatkom lásky každý jeden deň, nielen ten svadobný.

Save

Save

Odpovedať

1 Komentáre